Lítost evropské ovce druhé kategorie
Ilustrace: pinterest.com

Lítost evropské ovce druhé kategorie

23. 8. 2016

Kdybych to nezažila na vlastní kůži, asi bych tomu nevěřila. Můj cestovní pas pozbyl platnosti. Odebrala jsem se tedy na úřad s žádostí o nový. Byla jsem tam už před měsícem pro nový občanský průkaz, protože tomu, ve kterém bylo napsáno "BEZ OMEZENÍ", byl čas stejně omezen. A nový cestovní pas ...žádný problém. Vyfotili mě, fotografii jsme se srdečně zasmáli, ověřili mé nacionále dle nové občanky, zaplatila jsem 600,- Kč a ve dveřích na mne ještě úřednice zavolala: "Nezapomeňte ten starý vrátit, přineste ho s sebou!"

Měsíc uplynul jako voda a já jsem se dostavila na úřad vyzvednout si nový cestovní pas. Zase kontrola, podpis, odevzdání starého pasu a žádost o předložení občanského průkazu.

"Ten já s sebou nemám."
"Tak vám nemohu cestovní doklad vydat!"
" Proč?"
"Musíte se prokázat občanským průkazem."
"Tady se vám prokazuji původním pasem."
"Ten není platný."
"Ale máte tady fotografii, máte tady mne, moje nacionále...rodné číslo, doklad o zaplacení, můj podpis, vše máte také v počítači, před měsícem jste mi vystavili novou občanku..."
"Podle předpisu mohu doklad vydat jen proti platnému dokladu, takové je nařízení a chodí na to kontrolyˇ"
"Co to je za nařízení?"
"Předpis pro pohyb občanů v Evropské unii..."

To už jsem se smála na celé kolo. Mě, v dnešní rozbouřené Evropě, kde se nekontrolovaně pohybuje kdekdo, téměř obnaženou osobu, seniorku, občanku EU, Češku ...šikanují předpisem jak nejhoršího podezřelého lotra. Kam se poděl zdravý rozum, že se v jednom z devadesáti baráků nějaký anonymní podpředseda  EU up.... a v Česku se všichni po....., kde je naše vlastní myšlení? Je mi to líto. Pozbyla jsem ve své vlasti důvěryhodnosti občana. Jsem jen evropská ovce druhé kategorie.

glosa Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Jo, Lidmilko, když zařehtá úřední šiml, nepohne s ním ani pár volů, natož obyčejný člověk, byť evidentně inteligentnější než ona úřednice. Hlavně se z toho, slušně řečeno, nezbláznit. Chtěla bych mít tvůj smysl pro humor. *****
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní úřednice by měla šéfovat Frontexu a určitě by v Evropě nebyli žádní ilegální uprchlíci - řídila by se totiž směrnicí pro pohyb občanů v EU. Na tom úřadě je jí fakt škoda.
Helena Votíková
Mě zaskočilo, že OP mi udělají kdekoliv, ale pas pouze v místě bydliště. Naivně jsem se domnívala, že jsme zapsaní v nějaké databázi a že to je fuk, kde ten čudlík zmačknou a jaké doklady z toho vylezou.
Zuzana Pivcová
U mne je teď také aktuální, že si mám vyzvednout nový CP. Při žádosti o něj nebylo hlavním problémem zhotovení fotografie, ale pořídit otisk nějakého prstu.Kromě malíku jsem všechny prsty otiskovala nejméně třikrát na střídačku a počítač stále porovnával a vyhodnocoval, než jsme se konečně dobrali nějaké šance k identifikaci. U OP jsme se zase nemohli dobrat slušného podpisu, aby byl nejspíš úplně stejný v žádosti a na občance. Já se při své rozmáchlé ruce dvakrát zcela stejně nepodepíšu. Ale úřední šiml chtěl své.
Elena Valeriánová
A to moji milí, byste viděli, co je za cirkus, když Vám po více jak padesáti letech změní rodné číslo. Mám to vyzkoušené, měla jsem chuť vyskočit z okna dotyčného úřadu - 3. patro. Lidmilko, kopnout jim do hlavy.
Karel Boháček
Ano v době počítačů je všechno ještě složitější. Závidím svým rodičům i když i oni ve své době nadávali na byrokratismus. Dělám v archivu : kdysi byla složka na postavení domu silná cca 5 mm, dnes je složka silná v průměru 5 - 15 cm !
Jana Šenbergerová
Lidmilko, to resumé je brilantní. Bohužel ...
Libor Farský
Lidmilko, již jednou jsme se shodli na podobných zážitcích - u mého článku "O fenoménu úřední šiml". Takže ještě přidám situaci nedávnou - při výměně řidičského průkazu. Musel jsem předložit i občanku, ale tam je jako místo narození uvedeno jen Praha. Úřednice trvala na tom, že potřebuje přesný údaj tj. i číslo pražského obvodu. Bránil jsem se tím, že mi tento občanský průkaz vydal jejich úřad a to nedávno, při změně trvalého bydliště a měl jsem tehdy sebou křestní a rodný list se všemi údaji. Poradil jsem jí tedy zavolat kolegyni o patro výš, tam to přece musí mít. Měla, ale pražský obvod mého narození v březnu 1945 měl jiné číslo než dnes a teď se ty dvě nemohly dohodnout, které číslo se má na žádost o řidičák psát. Rozsoudil jsem je já, ale až když jsem si to doma zjistil na internetu. Jakoby na MÚ v Č. Krumlově internet neměli! Takže i bez EU je o zábavu postaráno...
Alena Tollarová
Limi, to je neuvěřitelné. Víš, že mě se stalo úplně to samé? Loni. A navíc jsem ten pas vůbec nepotřebovala, protože jsme vyrazili do Řecka s OP a pas jen marně odkusuje těch 600 Kč, které jsem musela vypláznout v hotovosti, protože karty zde neberou, přestože v jiných kancelářích MěÚ kartou platit lze.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%