Ovoce konce léta, z kterého se dá vytvořit hodně dobrot. Chutnají jen tak, nejlépe utržené přímo ze stromu. Dají se zamrazit, sušit, kompotovat, super jsou povidla, která jsou jedním z typických českých pochoutek, ať již do buchet, koláčků, dobrá je kombinace s mákem. Taky nesmím ale zapomenout na slivovici, jejíž doména je především Valašsko, kudy teče, tudy léčí. Lipový čaj dochucený tímto destilátem zažene všechny neduhy světa.
Čerstvé pak mají taky hodně využití, rýžový nákyp, knedlíky z různých těst, odpalované, kynuté, tvarohové či bramborové, každý, jak má rád a je zvyklý. Skvělá je omáčka, ať již vánoční s mandlemi nebo jen tak třeba k vařenému hovězímu nebo jako dobrá ingredience v kombinaci se slaninou při úpravě pečených mas.
Pak taky různé druhy koláčů a já chci představit jeden, který je tak trošku specialitkou Kladenska, a to jsou buďáky. Nepátrala jsem, zda tento typ pečiva se peče i jinde, třeba i pod jiným názvem.
Co tedy jsou buďáky? Buchty plněné švestkami a mákem, pečou se odděleně na plechu, potírají se rozšlehaným vejcem a po upečení se potřou máslem a necukrují se. Jak si je upéct ? Stačí švestky, mák a odhodlání se do toho dát. Jak na to, tak přidávám svůj recept. Je na 40 kousků.
Na těsto budete potřebovat:
4 žloutky
4 polévkové lžíce moučkového cukru
1 polévková lžíce cukru krupice (krystal)
120 g másla
0,45 l mléka
0,6 kg hladké mouky (00)
kvasnice (půl kostky)
trošku soli (špetka)
hladká mouka na posypání válu
Náplň:
1 kg švestek vypeckovaných
200 g mletého máku, který smícháme s moučkovým cukrem, přidáme jeden vanilkový cukr a spaříme mlékem
Postup:
1. Mléko ohřejeme na teplotu lidského těla ( cca 37 °C), dáme do něj krupicový cukr a kvasnice a rozšleháme a necháme zkynout ( musí šumět)
2. Žloutky třeme s cukrem do pěny a pak přidáme rozpuštěné máslo a znovu třeme do pěny.
3. K vyšlehaným žloutkům s cukrem a máslem přidáme 0,4 kg hladké mouky, sůl a vše zalijeme mlékem s kvasnicemi
4. Těsto do hladka vypracujeme a postupně přidáváme zbylou mouku, až je těsto dostatečně tuhé (těsto musí být hladké, jít od vařečky a „bublinkovat“ – tvořit puchýře)
5. Necháme vykynout na teplém místě, přikryté utěrkou
6. Dávkujeme polévkovou lžící na vál posypaný hladkou moukou, vytvarujeme kulaté placičky a plníme švestkami a mákem, zatočíme do kuličky, které klademe na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
7. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 190 °C do zlatova (cca 15-20 min.), po upečení potřeme rozpuštěným máslem.
Přeji dobrou chuť.