Nastává čas švestek, upečte si buďáky
FOTO: autorka

Nastává čas švestek, upečte si buďáky

20. 8. 2020

Švestky dozrávají. Je to skromné ovoce z rodu slivoň a čeledi růžovitých. Má ale i své krajové názvy, v Čechách slíva, ve Slezsku taky, navíc se jí tam řílká i slivka, nejzábavnější název je ale na Moravě - karlátko, kadlátko či trnka.

Ovoce konce léta, z kterého se dá vytvořit hodně dobrot. Chutnají jen tak, nejlépe utržené přímo ze stromu. Dají se zamrazit, sušit, kompotovat, super jsou povidla, která jsou jedním z typických českých pochoutek, ať již do buchet, koláčků, dobrá je kombinace s mákem. Taky nesmím ale zapomenout na slivovici, jejíž doména je především Valašsko, kudy teče, tudy léčí. Lipový čaj dochucený tímto destilátem zažene všechny neduhy světa.

Čerstvé pak mají taky hodně využití, rýžový nákyp, knedlíky z různých těst, odpalované, kynuté, tvarohové či bramborové, každý, jak má rád a je zvyklý. Skvělá je omáčka, ať již vánoční s mandlemi nebo jen tak třeba k vařenému hovězímu nebo jako dobrá ingredience v kombinaci se slaninou při úpravě pečených mas.

Pak taky různé druhy koláčů a já chci představit jeden, který je tak trošku specialitkou Kladenska, a to jsou buďáky. Nepátrala jsem, zda tento typ pečiva se peče i jinde, třeba i pod jiným názvem.

Co tedy jsou buďáky? Buchty plněné švestkami a mákem, pečou se odděleně na plechu, potírají se rozšlehaným vejcem a po upečení se potřou máslem a necukrují se. Jak si je upéct ? Stačí švestky, mák a odhodlání se do toho dát. Jak na to, tak přidávám svůj recept. Je na 40 kousků.

Na těsto budete potřebovat: 

4 žloutky
4 polévkové lžíce moučkového cukru
1 polévková lžíce cukru krupice (krystal)
120 g másla
0,45 l mléka
0,6 kg hladké mouky (00)
kvasnice (půl kostky)
trošku soli (špetka)
hladká mouka na posypání válu

Náplň:
1 kg švestek vypeckovaných
200 g mletého máku, který smícháme s moučkovým cukrem, přidáme jeden vanilkový cukr a spaříme mlékem

Postup:

1.  Mléko ohřejeme na teplotu lidského těla ( cca 37 °C), dáme do něj krupicový cukr a kvasnice a rozšleháme a necháme zkynout ( musí šumět)

2.  Žloutky třeme s cukrem do pěny a pak přidáme rozpuštěné máslo a znovu třeme do pěny. 

3.  K vyšlehaným žloutkům s cukrem a máslem přidáme 0,4 kg hladké mouky, sůl a vše zalijeme mlékem s kvasnicemi

4.  Těsto do hladka vypracujeme a postupně přidáváme zbylou mouku, až je těsto dostatečně tuhé (těsto musí být hladké, jít od vařečky a „bublinkovat“ – tvořit puchýře)

5.  Necháme vykynout na teplém místě, přikryté utěrkou

6.  Dávkujeme polévkovou lžící na vál posypaný hladkou moukou, vytvarujeme kulaté placičky a plníme švestkami a mákem, zatočíme do kuličky, které klademe na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

7.  Pečeme v předem vyhřáté troubě při 190 °C do zlatova (cca  15-20 min.), po upečení potřeme rozpuštěným máslem.

Přeji dobrou chuť.

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Určitě to bylo švestkami. Dávala jsem čerstvě natrhané ze stromu. Příští rok peču zase !
Helena Hejduková
Ivano ony se mohou otevřít, švestky mají vodu a ta chce ven. Jinak těsto je hodně tukové, ale to je o tom, že zůstanou vláčné delší dobu.
ivana kosťunová
Pustila jsem se do těch buďáků- byly vynikající, jíme je už třetí den a pořád jsou vláčné, chutné. Měla jsem jenom jeden problém . To těsto bylo dost mastné a bochánky se mi při pečení otevíraly. Nebo jsem něco udělala špatně ? Vřele všem doporučuji.
ivana kosťunová
Ta diskuze mezi vámi dvěma vzbudila mou zvědavost, tak se snad zítra do těch buďáků pustím.
Karel Boháček
Tak to Helenko klobouk dolů . Já rár všechny ženské práce, ale dodnes se necpu manželce do žehlení a praní, to mi nejde a nějak mně to i silně nebaví, mám totiž fobii na knoflíky.
Helena Hejduková
Karle je vidět, že pečete. Nemá smysl polemizovat kolik žloutků ( celá vejce do těchto těst nepatří), či másla. Co se týká postupu, k tomu jsem se propracovala dlouhodobým pečením. Vím, že pekaři to takhle nedělají. Mi se to ale osvědčilo, protože tuk-máslo se perfektně zapracuje, na první pohled to vypadá zdlouhavě, ale opak je pravdou. těsto je hedvábné, suprově vykyne, zadělání těsta i z 2 kg mouky mám do 15-20 minut. Jinak recept na těsto běžně používám na moravské koláčky, které peču velmi často na zakázku. Peču je ve třech velikostech a mám čtyři náplně, jak jsem již psala Helence Votíkové. Navíc u makové a ořechové náplně stříhám koláčky do kytiček, jak vypadají, mám ve své fotogalerii. Jinak, když peču koláče,dělám 80-100 ks za hodinu, trouba ale nestíhá.
Helena Hejduková
Heli, to co popisuješ, jsou moravské koláčky, peču je velmi často na zakázku, říkám tomu koláčkové kvarteto ( čtyři náplně, tvaroh, povidla, mák, ořechy). Na Moravě se dává náplň dovnitř a pečou se v různých velikostech, záleží na příležitosti i regionu. Navrch koláčků se dává drobenka, zajímavé jsou hlučínské koláče, kde se drobenka tvaruje do různých ozdobných tvarů, o koláčcích, jak se kde pečou se dá napsat celý román. Trošku jsem se o to zajímala a třeba se vybičuji napsat o tom článeček, včetně fotogtrafií. Každá hospodyňka má svůj recept a postup, jak těsto dělá.
Ilona Erika Kolář
Musí to být výborné.:)
Karel Boháček
Ono záleží i na konzistenci náplní , tekutější pak zapřičiní menší kynutí a praskání. Pomůže třeba perník, kakao, sladká strouhanka. Někdo píchá aby unikla pára.
Helena Votíková
Mám podobný recept od tchyně. Byla z Moravy a místo švestek dávala tvarohovou náplň a sypala žmolenkou. Jen myslím tam byly jen 2 žloutky a postup byl bez tření, tak jen zašmrdlat a vypracovat těsto. Peče se na plechu solo, jako naše koláčky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.