Dlouhozobka aneb český kolibřík
FOTO: autorka

Dlouhozobka aneb český kolibřík

19. 9. 2016

Protože mám spoustu přátel daleko od mého bydliště (Praha) - jednu kamarádku u protinožců, jinou v Americe, další kamarády a kamarádky v různých koutech Evropy, syna v Německu, maminku s tatínkem ve Zlíně, využívám často sociální síť ke společným sdílením mých radostí. Abych moc nevypisovala, využívám velmi ráda fotografie, které mi pomáhají sdělovanou situaci věrně dokreslit.

Včera v podvečer jsem se chtěla opět podělit o malou všední radůstku. Jenomže mi chyběla fotka. Tak jsem rychle vyběhla ze dveří na schody, které jsou lemovány květináči s rozbujelými kvetoucími muškáty a petunkami. Když jsem scházela po schodech, nějaká mocná síla mne přiměla pohlédnout ke květům.

„Mankote, kolibřík!“, mylně jsem si pomyslela, když jsem uviděla prťavého „ptáčka“ třepotajícího neuvěřitelně rychle křidélky s dlouhým tenkým zobáčkem a v letu (na místě) sajícího nektar z kloboučků květů, aniž by na květ usedl.

Ihned jsem s usilovným nadšením začala s lovem kolibříkové senzace. Lítala jsem okolo květin jako blázen, packala o schody, vrávorala, dělala vše, abych to divoké stvoření vyfotila. Nacvakala jsem asi 100 záběrů. Po té zvědavá a nedočkavá jsem v PC oddělila hrubé zrno od plev, pak ještě jednou a desítku zbývajících záběrů jsem si s pýchou prohlížela. Zdařilé fotky jsem zavěsila ke sdílení s kamarády a přáteli i na FB, neboť se mi podařilo vyfotit, jak jsem zjistila, Dlouhozobku svízelovou (Macroglossum stellatarum) nebo zimolézovou (Hemaris fuciformis), motýlka, patřícího do čeledi lišajovitých.

Původní záměr k focení mi sice nevyšel, ale svým přátelům jsem na sociální síti nezůstala dlužna.

Můj příběh příroda příroda
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Votíková
Pokud se pohybuje hodně rychle, tak jsem ji dnes u nás viděla. Běžela jsem pro foťák a jak to uviděla, frrr a byla pryč.
Marie Novotná
Moc hezký a poučný článek i fota.U nás lítala na muškáty ale několik let už tu nebyla.
Zdenka Jírová
Děkuji za reportážo tak zvláštním tvoru. Už jsem ji také viděla na svém balkoně, ale nevěděla jsem , co to je.Děkuji za poučení, příští rok budu číhat s foťákem v ruce.
Eva Mužíková
Jani dík za zprostředkování, krásné záběry.
Alena Vávrová
Dlouhozobku už také znám a když se ukáže, tak ji fotím. Patří mezi lišajovité, to jsou spíš noční motýli, ale ona létá i za plného slunce, i se soumrakem a v noci. Mám ji ve své galerii MAKRO.
Hana Rypáčková
To si splete skoro každý...Když zavítá k nám na zahradu, raduji se.Ale vyfotit ji tak pěkně se mi nikdy nepodařilo...
Marie Magdalena Klosová
Byla jsem z té potvůrky u vytržení před 15 lety v jižní Francii.Tam mi řekli,že nejde o kolibříka,jak jsem se mylně domnívala.Až pak jednou,snad s oteplením,zavítala dlouhozobka i k nám do Beskyd.Od té doby na ni číhám na různých místech a vždy mi udělá radost.Díky za foto,to se podaří málokdy.:) mm
Irena Drob
Dlouhozobku jsem viděla poprvé a naposledy na balkoně před 3 lety. Podařilo se mi vyfotit i s tím dlouhým sosákem - fotku jsem vložila do své galerie
Jana Slavíková
Děkuji za článek, už vím, jak se ta potvůrka jmenuje. Vídám ji nad svými petúniemi na balkoně, v srpnu si ji všiml vnuk v Chorvatsku a vykřikl: Hele babi, kolibřík! a já mu neuměla říct, co to je.
Jana Šenbergerová
Úplně stejné pocity jsem zažila před mnoha lety v Malé Morávce nad truhlíkem s muškáty v horském hotelu Neptun. Fotoaparát jsem neměla a nikdo netušil, o jakého kolibříka jde. Nakonec jsem zjistila, že tento teplomilný motýl k nám zalétá z jihu a to prý docela často. Od té doby jsem ho díky teplým létům každoročně vídala v různých místech republiky. Letos jsem ho vyhlížela marně, takže moc děkuji, že ho mohu vidět aspoň na vašich fotkách.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

18%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%