Říká se, že nejhorší je srážka s blbcem
Ilustrační foto: ingimage.com

Říká se, že nejhorší je srážka s blbcem

6. 10. 2016

Já jsem se sice nesrazila s blbcem, ale narazila jsem na člověka s velmi ostrými lokty, až nezdravě sebevědomého a arogantního, deroucího se za mocí a penězi doslova přes mrtvoly.

Dnes patří mezi těch pár „mimořádných“, kteří stihnou během jedné pracovní doby pracovat na pěti pozicích a i svým rodinným příslušníkům a dobrým přátelům dokážou zajišťovat dobrá místečka. Asi si myslel, že jedním takovým výhodným pracovním místem je i to moje.

Já sama jsem nikdy žádným „dravcem“ nebyla a celý život jsem měla na lidi celkem štěstí. Vždycky jsem se ke každému chovala slušně, nevyvolávala jsem žádné konflikty a zrovna tak okolí reagovalo na mě. Proto mě moc mrzí, že jsem v závěru své pracovní kariéry narazila právě  na tohoto člověka.

Těšila jsem se do důchodu, protože můj manžel, který je o dvanáct let starší, už v důchodu byl, a také proto, že jsem se zdravotně necítila nejlépe.  Plánovali jsme si, že se budeme věnovat hlavně cestování, které nás oba baví a které bylo doposud limitováno počtem dnů mé řádné dovolené. Konečně měl tedy nastat čas naprosté svobody a volnosti.

Vzhledem k obsáhlému referátu, kde jsem pracovala, jsem poctivě již několik měsíců předem sepisovala veškeré své povinnosti, postupy a termíny, abych své nástupkyni mohla všechno předat v pořádku. Čekala trpělivě na moje místo už skoro tři roky, takže když jí náš společný nadřízený sdělil, že odejdu v přesném termínu do důchodu, doslova poskakovala radostí.

Druhého dne za mnou přišel vedoucí do mé kanceláře a nabídl mi brigádu. „Mladá“ prý ještě dodělává školu, takže bych po skončení pracovního poměru mohla ještě pracovat na půl úvazku brigádně a slečně Ivě „trošku“ pomáhat. Vzhledem k tomu, že se jednalo o rok 2010, odkdy je povoleno pracovat a souběžně pobírat starobní důchod, oznámila jsem nadřízenému, že za této situace jsem ochotná pracovat na plný úvazek do konce června. Ať si Ivuška v klidu dochodí školu a já to ještě ty čtyři měsíce vydržím. Bylo mi jasné, že bych stejně veškerou práci dělala sama a proč bych ji měla dělat na poloviční úvazek za polovinu peněz, když byla možnost čtyři měsíce pracovat za dosavadní plat a k tomu navíc pobírat důchod? Manžel to ještě čtyři měsíce vydrží a já získám nějakou korunku navíc.

Co následovalo, to si vůbec nedovedete představit! Tak šílenou reakci, kterou tato má nevinná odpověď způsobila, jsem nečekala. Nadávky, vyhrůžky, co se mnou udělá a neudělá, řev a tanec kolem mě nebraly konce. Nevím, jak dlouho zuřil, a asi se vší silou ovládal, aby mě tam nezmlátil do bezvědomí, ke kterému jsem však i bez fyzických ran neměla daleko. 

Jak jsem se ten den dostala domů, vůbec nevím, a na další tři dny jsem si nahlásila dovolenou, abych se ze zažitého šoku vůbec vzpamatovala. Pak jsem se ohlásila na personálním oddělení, kam jsem se dostavila s manželem, abychom si s paní náměstkyní vyjasnili situaci.

Jak se ukázalo, byla informovaná a ihned mi s úsměvem na rtech začala vysvětlovat, že se pan inženýr spletl, že nevěděl..., že se špatně vyjádřil atd. Samozřejmě, pokud se rozhodnu pracovat dál a pobírat důchod, tak se nic neděje a bude to tak. Dokonce pana inženýra zavolala, aby se mi omluvil, že mě špatně „informoval“.

Bylo mi špatně, sotva jsem ho uviděla, a o jeho omluvu jsem ani nestála. Ostatně, bylo vidět, jaké problémy mu vyslovení těch dvou slov „Promiňte, omlouvám se“, dělá. 

Bohužel, i takoví lidé mezi námi žijí.

Stalo se vám v práci něco podobného? Anebo jste měli na své kolegy a nadřízené štěstí? Napište svůj příběh na portál i60. 

práce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vždy když jsem řídila kolektiv lidí snažila jsem se k nim chovat slušně a hlavně spravedlivě.I vedoucí pracovník to má někdy dost složité a ne vždy se to podaří.Většinou se ženami jsem nemívala oroblémy. Za to s muži to občas i zaskřípalo. Jsem dnes ráda, že si šéfuji jen sobě a se svými bývalými podřízenými se dodnes scházíme.
Jitka Valachovičová
Kdysi dávno, bylo mně asi 45 let jsem zažila velice prekérní situaci. Dost nevybíravě si na mě dovolil můj šéf = malý člověk s napoleonským syndromem a protože jsem mu nebyla po vůli, dopadlo to takto : šla jsem si postěžovat rovnou k řediteli s tím, že jsem chtěla přejít na jinou práci....pan ředitel zvedl telefon, zavolal úřednici z osobního a řekla jí, že já si přes víkend rozmyslím, co chci...no a v pondělí mi nabídl rozvázání pracovního poměru dohodou...a to jsem byla pracovník se ZPS /takže na mě dostával závod dotace/. Odešla jsem do soukromé pekárny a dělala jsem rukama. Pan ředitel je už po smrti a onen povedený vedoucí mě občas potká ve městě a dělá, že mě nevidí....
Hana Rypáčková
Věřím , že je srážka hrozná...Ale většinou se to na pracovištích s normálními vztahy dělá tak, že se práce předává postupně a nový pracovník se seznámí se situací od staršího kolegy. Dostala jsem oddělení po nemocné a jelikož tam bylo množství inventáře, rozpůjčeného na činnost/DDM/, bylo to hrozné...Předávala jsem v odchodu do důchodu vše nové síle dva měsíce a ještě jsem tam i nemusíc docházela poradit. Asi bych souhlasila s půlročním oddálením nástupu, ale z článku cítím nenávist k mladé dívce a vztahy na pracovišti divné, když se vedoucí neovládl...Buďte ráda , že jste na rentě.
Alena Tollarová
Musím se přiznat, že tomu nějak nerozumím. Je slečna Iva totožná s trpělivou osobou, která poskakovala radostí?
Dagmar Bartušková
Milá paní, tak to vám závidím. Mít štěstí na lidi po celý pracovní proces - az do důchodu, tak to jste měla víc než kliku. Takhle proplouvat bez incidentů, pane jó!. A pak to přeci muselo přijít, že někdo konečně zadupal! To nese život. Nechápu, proč jste dala zpátečku a chtěla zůstat?! Vlastně chápu. Ty peníze! Pak se nedivte a nelitujte se.. Znám daleko větší srážky s blbcem, ty stojí opravdu zato!
Zuzana Pivcová
Rozumím tomu, že jste napřed sdělila, k jakému termínu odejdete, a pak, když nadřízený slíbil místo té mladší, která na něj 3 roky trpělivě čekala, jak jste to nazvala, jste změnila rozhodnutí a řekla, že ještě zůstanete? Já plně chápu, že se Vám nechtělo brigádně za menší peníze pokračovat ve stejné práci a navíc ještě dělat práci za kolegyni, která by měla studijní volno, ale proč jste tedy neodešla hned úplně, jak jste měla v úmyslu? Určitě byste se vyhnula tomuto nepříjemnému výstupu ze strany vedoucího, který asi už někde něco slíbil a musel to předělávat. Možná jsem celou situaci nepochopila správně, tak se omlouvám.
Naděžda Špásová
Danuško, stalo se mi něco podobného. Nastoupila jsem po těžké nemoci do práce v domnění, že to beze mně nejde a že budou rádi.. Měla jsem plný invalidní důchod a pracovala jsem na plný úvazek. Vydržela jsem to půl roku. Vyhodit mě nemohli, tak mi to aspoň oslazovali. Tak jsem sedla a napsala okamžitou výpověď. Tu úlevu si nikdo nedovede představit. Sedí na to vaše srážka s blbcem. No vidíte a teď ta blbka kandiduje v krajských volbách. Oni se takovýhle "chytráci" najdou všude a není před nimi úniku. Jedině vzít nohy na ramena a pryč. *****
Jana Šenbergerová
Nějak mi uniká, co vedoucího tak rozběsnilo. Asi měl jiné plány. Bohužel situace, kdy není možné blci se vyhnout. V tomto ohledu jsem měla v životě štěstí.
Hana Šimková
Napsala jsem sem na íčko takovou glosu na téma srážka s blbcem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%