Můj nejlepší recept: Bramborové vdolečky
FOTO: autorka

Můj nejlepší recept: Bramborové vdolečky

26. 10. 2016

Tento recept jsem si upravila a v naší rodině je oblíbený a také v poslední době si získal další pozitivní ohlasy od mých kamarádek. Klasické vdolečky se smaží na oleji, ale tyto bramborové vdolečky peču v troubě. Jsou tedy zdravější a najednou se během 10-15 minut upeče i 15 kousků, dle velikosti. Dělám tento recept už "od oka", ale minulou sobotu sousedka vyzkoušela recept dle popisu níže. Z uvedeného množství byly 2 plechy, asi 30 ks.

Potřebné suroviny:

400 - 500 g polohrubé mouky + 1/4 KL soli
250 g vařených brambor - na jemno nastrouhaných
1 vejce
3 PL oleje
1 - 3 KL cukru
1/2 kostky droždí
asi 150 ml vlažného mléka

Na dokončení: povidla, tvaroh, zakysaná smetana nebo šlehačka
olej na potření vdolečků = asi 3 lžíce

Do mísy prosiji mouku, přidám sůl, strouhané brambory, olej, 3 KL cukru, vejce a kvásek (do vlažného mléka + trochu cukru rozdrobím droždí) = vypracuji těsto a nechám vykynout. Těsto by mělo být dostatečně tuhé, protože díky přidaným bramborům trochu povolí.

Z vykynutého těsta vykrajuji lžící kousky, které zakulatím a pokládám na plech, na pečící papír potřený olejem.

Vdolečky nechám ještě asi 10 minut kynout na plechu, předehřeji troubu na 180 st. Každý vdoleček před pečením potřu olejem.

Mám horkovzdušnou troubu, peču asi 10-15 minut  na 180 st.

Na fotce jsou vdolečky s domácími švestkovými povidly, ale výborně chutnají i s povidly hruškovými nebo jablečnými. Zvažovala jsem, který recept vybrat do soutěže = mám více oblíbených jídel, která ráda vařím a peču a moje rodina je má oblíbené. Moje vnučky rády jedí tyhle vdolečky jen tak nenamazané, tedy suché.

 

Zúčastněte se soutěže "Můj nejlepší recept". Uvařte, vyfotografujte a popište postup vašeho oblíbeného pokrmu - polévky, minutky, dortu, prostě jakéhokoli jídla, které byste rádi doporučili našim čtenářům. Více informací o soutěži včetně pravidel najdete zde.

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Valachovičová
Ellen - díky moc za milý komentář - mně přijede zítra návštěva, tak už vím, co jim nabídnu nebo možná klasické škubánky, sypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité máslem a navrch lžička domácích švestkových povidel --- někomu se to tady asi nebude líbit...jinak zdravím do daleka♥
Elena Valeriánová
Dnes jsem vdolečky vyzkoušela a dávám ne pět, ale deset hvězdiček. Líbila se mi práce s těstem, líbí se mi i výsledek. Dala jsem jen asi 1,5 lžíce cukru, proto jsem věděla, že pro sebe je budu chtit na slano. Sladké i slané nemají chybu. Děkuji za recept.
Karel Boháček
Připrcnuté - přidané. Pokud se to někoho dotklo - tak se omlouvám. Danuš - nic tam už přidávat nechci i tak to je hřích kazit nadýchanost královsky jemných vdolečků něčím jako je brambora. Nevím proč je móda do všeho přidávat poslední dobou brambory či cukety ?
Danuše Onderková
Vypadá to chutně a moc se mi sbíhají sliny, asi to tady také vyzkouším. Pan Boháček napsal připrcnuté a něco malého tam přidat, např.brambory nebo cuketu. S cuketou si to může vyzkoušet a brambory tam jsou, tak nevím jaké brambory tam chce přidat
Jitka Valachovičová
Milé kuchařinky, sama nevím, kde jsem ten recept vzala. Když jsem byla malá, maminka pekla klasické vdolky, většinou to bylo jídlo, když se doma pralo. Babička pekla vdolky na sucho na tálech sporáku a pak je potírala mlékem a sypala mletým mákem s cukrem... Slaná varianta může chutnat i s dobrou pomazánkou. Takto v troubě peču i karbanátky a zkusila jsem i naložené řízky = všechno je bez zbytečného tuku....
Jitka Valachovičová
Já taky nějak nechápu, co znamená "připrcnuté"?? - je tam jen mouka a vařené brambory....připadá mi to jako hanlivé označení, pane Boháčku...nic ve zlém*
ivana kosťunová
Za tenhle recepr moc a moc děkuji. Bramborové vdolečky dělávala moje mamka, bohužel recept se nám nedochoval. Mě to vždy moc chutnalo. Nejlepší byly čerstvé, doporučuji sníst co nejrychleji ! Myslím, že to je recept z Podkrkonoší.
Jarmila Komberec Jakubcová
vdolečky jsou opravdu lákadlo a já mám jídlo z bramborového těsta ráda. Mám pocit, že není tak suché. Zkusím je udělat pro přítele, který má rád sladké. Já bohužel držím dietu abych shodila pár kilo. Jinak mně překvapil výraz od pana K.Boháčka "připrcnuté" - nevím co to znamená - děkuji za vysvětlení.
Zuzana Pivcová
Vypadá to od pohledu velmi lákavě. Vzhledem k tomu, že málo mlsám, zvolila bych "prázdnou" variantu jako Tvoje vnučky. :-) Ale ta nazdobená je mnohem pohlednější a ne nadarmo se říká, že se jí i očima.
Jana Slavíková
Výborný recept. V těstě není cukr (jen do kvásku), vdolečky se dají použít jak na sladko, tak jako příloha ke guláši či polévce místo obyčejného rohlíku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.