Ilona Erika Kolář
1.11.2016 17:56
Řekla bych to asi takhle: většina lidí je čím dál tím "rozežranější."
Marie Novotná
1.11.2016 17:38
Mejdlíčko ? mňam.Výrobek škrobáren,denně jsem chodila okolo do školy a stačilo poprosit kolegy tatínka.Vyrostla jsem na malinké vesnici.Většina surovin( maso,vejce,mléko,kuřecí ,ovoce i zelenina ) byla doma.Vše se zpracovalo-zavařilo,usušilo,naložilo nebo vyudilo.Zelenina -do kvalitního sklepa nebo do soli.Ovoce-šťávy,kompoty,křížaly,pokud bylo moc , moc-do soudku,na slivovičku.Vínko z šípků,rybízu,trnek aj.Vejce do vápenné vody.Obchůdek ve vesnici otevřený i v sobotu.Větší obchod vedle ( 1km ) ve větší obci+obchod se základním průmyslovým zbožím-tam byla i škola -první stupeň.Do města-asi 15 km-se jezdilo jen pro obuv a oblečení.Jen málo kdo by měl dnes čas na ,,domácí" produkty a ani se to nevyplatí.
Alena Várošová
1.11.2016 17:15
Na všechno co tu popisují níže uvedení přispěvovatelé se pamatuji.Faktem je,že nebylo tolik zboží v regálech,jen usměvavá prodavačka,že se stála fronta na to či ono. Taky jsme vyrostli a dokázali jsme si vážit,že na zahradě nám co jsme si zasadili,jsme taky sklidili.Nic se nevyhodilo,vše se zužitkovalo i když nebyly mražáky,tak se hodně zavařovalo.Pamatuji se,že denně mi stačilo 20,-Kč na běžný denní nákup,rohlíky,chleba,půl másla a 2 nebo i 3 litry mlíka.Když jsem dělala nákup na sobotu včetně kousku masa a kabanosu tam mi stačily 200,-Kč a to jsem nákup sama neunesla.Jen podmáslí co jsme brali pro prase stálo 14,20 a to tam bylo 12 litrů,které se odlilo zvlášť do nádoby pro nás a zbytek pro prase.A to bylo husté a kvalitní,dnes nevíte , i kdyžje na obalu napsané podmásí,ale je to syrovátka nyní odpad .Taky tvarůžky byly za 1,90,jogurt kvalitní za 1.30,sodovka za 0,50 haléřů a taky jsme vyrostli a určitě byly potraviny kvalitnější jak nyní.Ale zase máme možnost výběru a zajít si do jakéhokoliv marketu.Také dříve se hnojilo přírodnými hnojivy,kravským hnojem a nyní máme vše ochucené chemickými přípravky.Tak v čem je dnešní maso a různé výrobky kvalitnější? Jsme na tom líp a jsme zdravější?Pochybuji.
Ladislav Vesecký
1.11.2016 16:54
Paní Slavíková se trefila.
Ladislav Vesecký
1.11.2016 16:52
Paní Kollinová, kačení mýdlo byla zvláštní sladkost nepopsatelné chuti. Představte si tabulkovou čokoládu, ale v barvě žluté, růžové, ale s chuti čokolády nemá nic společného. Snad někdo tady bude schopen tu chuť popsat. Pro nás děcka skvělé. To jsme si kupovali na svačinu do školy.
Jana Slavíková
1.11.2016 16:34
Kačení mýdlo? Neříkali jste tak sladkému "mejdlíčku" - obdélník velikosti tabulky čokolády, rozdělený na 5 dílků, hnědý (těžko čokoládový), žlutý nebo růžový, Materiál neznámý, chuť příšerná, ale tenkrát jsme si mlaskali :-) Tenkrát jsme vařili, co bylo, dokázali jsme a hlavně naše matky zpracovat i méně kvalitní maso, ze základní zeleniny dělat téměř zázraky. Nemyslím, že by všechny současné potraviny byly špatné, jen je potřeba pečlivěji vybírat. Když kilo párků stojí 39,90, tak tam asi moc masa nebude, spíš žádné. Občas se mi stýská po chuti másla nebo po melounech za korunu :-)
Lenka Hudečková
1.11.2016 15:22
Chodím nakupovat jen proto, že musíme jíst. Jinak mě nákupní centra vůbec nelákají. Nemám ráda nakupování a už vůbec ne na tak velkých plochách, kde jsou nyní supermarkety. U nás ve městě je jen Penny market, kde věčně nic nemají. Takže já nejradši nakupuji u jedné starší paní v malém krámku, kde seženu základní potraviny a to nám stačí. Také zde máme funkční masnu. Do Globusu a jiných velkých marketů jezdíme tak 1x za měsíc. Když už to musí být. I když jsem mladší než většina lidí zde na íčku, tak si ale dobře pamatuji na své sobotní nákupy. Mamka mě vždy vyslala ráno do konzumu pro chleba, máslo a třeba salám. Měli otevřeno od 8 do 10,30 h a stačilo nám to....
Zuzana Pivcová
1.11.2016 14:47
Do debaty toho je z mé strany docela dost. Takže buď asi samostatný příspěvek nebo nic, protože redukovat se mi moc nechce.
Ladislav Vesecký
1.11.2016 14:44
Já si vzpomínám na fantastické filé.Krásný zmrzlý obdelník perfektního ryního masa, 1kg za 16,- Kč. Dnes slisovaný rybý odpad! O ceně, raději nemluvím. Hrůza. Pak takový ve stříbrném staniolu trojůhelník tvarohový sýr, tekla z něho trochu syrovátka. Skvělé chuti. Mnoho dalších pamlsků. Kačení mýdlo, energit, žužu a mnoho dalších. To byly časy.
Anna Čípová
1.11.2016 14:10
Jako dítě školou povinné jsem stávala ve frontách na maso, máslo a tvaroh. Během týdne jsme se stravovali ve školní jídelně a rodiče v závodní jídelně. Doma se maso připravovalo pouze v neděli a platila zásada, že se jí jen to, co dá zahrada a dům. Zavařovali jsme ovoce i zeleninu, připravovali sirupy a džemy. Jednou týdně se dělal velký nákup a dvakrát do týdne se ještě šlo pro čerstvé pečivo a mléko. V současné době chodím na nákupy každý druhý den. 600 metrů od bytu máme dva supermarkety a připravuje se stavba třetího, do které to bude pouze 200 metrů. Moje hlava to nebere, ale nic s tím neudělám. Zeleninu a ovoce nakupuji na trhu, maso převážně v masně. Nabídka potravin je obrovská, ale kvalita u některých značně pokulhává oproti době minulé.
Načíst starší příspěvky