Svatomartinská husa
Ilustrační foto: pixabay.com

Svatomartinská husa

17. 11. 2016

Na svátek Martina jsem se rozhodl plýtvat, v obžerství. Jednou ročně padla na řadu i husa. Vydal jsem se do pěti pražských řeznictví. Nikde ale neměli čerstvě useknuté husí nohy. Měli jenom mražené, polské.

V posledním řeznictví mi nevzhledná řeznice nabídla celou husu. Stála jenom 800 korun! Přeříznout ji napříč ale nechtěla, prý by její „příď“ už neprodala. Byla ale ochotna mi nebožku přeříznout podélně, to ale až ve čtvrtek odpoledne!

Tolik jako husa stojí přeci jeden gram zlata! Husa se živí většinu života travou a vodou z rybníka, tedy zadarmo. Proč tedy tolik předraženo, stává se tak staročeské jídlo snad jídlem milionářů?

Ještě že už existuje neviditelná ruka trhu. Polští zemědělci rádi vypomohli zemědělsky neschopným Čechům, přivezli nám až do Prahy své polské mražené „husí nožky“. Dvě nohy mě nakonec stály 216 korun. 

Ve sváteční den už na mne doma od rána čekala ta rozmražená cizinka, husa jedna blbá (dříve nadávka manželce).

Nohy jsem po osolení a okmínování vložil s českým jablkem do remosky a zapnul elektrický proud. Je to jenom čekání a podlévání, dvě hodiny, naštěstí vsedě.

Knedlíky jsem koupil hotové, zelí dle  Pohlreicha osladil medem a ochutil fenyklem. Na můj stůl se to dostane až v sobotu a neděli, snad jako starý mládenec dožiji letošních Vánoc…

P. S.:

Jídlo bylo nejen za krvavé peníze. Nožky byly i po 2,5 hodinách stále tvrdé. Má krev byla i na mých rukách. Odstřihoval jsem vyhřezlé dlouhé kosti, až jsem si pobodal ostrými nůžkami jednu ruku. Druhý den jsem dopékal tu druhou nohu, odstraňoval jsem keramickým nožem vnitřní kost. Pořezal jsem si i tu druhou ruku. Tak mám celkem čtyři krvavé rány! Příští rok budu asi opékat kačenu, není snad tak nebezpečná.

 

 

                                   

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pane Miloši tak si příště kupte na nějakém slevomatu voucher na porci husy se zelím už připravenou v restauraci a vyjde vás to o hodně laciněji. A fenykl do zelí nedávejte, spíše kmín.
Hana Šimková
Váš svérazný humor mne tentokrát pobavil.Jednou jsem husu pekla dva dny a stejně nezměkla. Možná,že už tehdy byla polská.
Ladislav Vesecký
Pene, něco tak legračního jsem už dlouho nečetl. Husa se nepeče 2.5 hododiny. Podle starého babského receptu minimálně osm hodin. Nepopsal jste, jak dopadlo to zelí. Fenykl si do zelí neumím představit. Za ty " prachy" mám celou husu od Poláku celou a chlazenou.
Eva Balúchová
Mě článek nepřijde nechutný,pobavil mě.
Květoslava HOUDKOVÁ
Po přečtění tohoto článku se "í"čkaři možná i pozvrací. Příště si opečte kousek vola (nemusíte ani kupovat - odřízněte od sebe).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.