Pohlreichovi nechutná
Ilustrační foto: pixabay.com

Pohlreichovi nechutná

22. 11. 2016

V televizi vídáme populární pořad tohoto šéfkuchaře. Zvou si ho na rady i mimopražští hospodští. Předkládají mu, asi zdarma, své vybrané „lahůdky“. Ofrňuje se, skoro všechna jejich jídla jadrnou češtinou pomluví, třeba, že stehna chutnají jako nohy od kulečníku. Vtipně se jednoho kuchtíka po ochutnání jeho zapáchajícího masa zeptal: Jedl byste to sám po sobě? Odpověděl, že nikdy!

Vzpomínám na 50. léta, poválečná. Manželky byly v domácnosti, manželé je i děti uživili. Ženy tak manželům vyvářely dobré, chutné a čerstvé obědy. Na ty si muži v poledne z práce domů odskakovali. Pak se vraceli zpět do zaměstnání.

Jako školák jsem také chodil na oběd domů, k matce. Ofrňovat se nad kvalitou a chutí jídla jsem nesměl, dostal bych od matky pár facek! Kuchařky se tehdy učily dobře uvařit od svých matek.

Později jsme chodili do bufetů, jíst na stojáka. Jídlo bylo dle platných norem. Chutné, poctivé a čerstvé. Ještě jenom za pár korun!

V novém režimu museli být odtrženi staří od mladých  Že prý by natahali moudrosti od zkušených do nové doby. Prý budeme znovu vymýšlet „trakař“! Asi tak to dopadlo i v kuchařině.

Nějaký pokrok ke světovosti jsem i já zaznamenal. Na pokaňkaném talíři teď leží zelený lupen, maso se teď ukládá do výšky. Teď obědváme seďmo. Je málo příloh, jen těch barevných, konzervovaných, leží tam přebytek.

 

gastronomie
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Že vzpomínáme na vaření babiček a maminek je hezké. Jenže tenkrát bylo maso jen v neděli a často zapražené polévky, kmínové omáčky , sice s bohatou přílohou. Dneska , kdyby ta děvčata byla v domácnosti, tak by se chlapi stejně nenajedli, vařit neumí a nechtějí. Vždyť mnohdy nemají v bytě ani kuchyňskou linku, jen nějaké ohřívací a rychlotvořivé hrnce. Ještě , že jsou restaurace na každém kroku a vaří moc dobře.
ivana kosťunová
Máte pravdu, není nad domácí kuchyni. Maso můžete ukládat do výšky, nebo naštorc, když není dobře upečené dojem je pryč.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pane Karle B. Pokud bych v restauraci obdržela nepoživatelné jídlo (okoralé knedlíky, tvrdé samo či jiná závada) jídlo okamžitě vracím panu kuchaři. V žádném případě ho nebudu dál konzumovat a samozřejmě ani platit. A ne aby mně dva dny bolely zuby protože jsem maso neužvýkala. Za to si pak ale můžete sám, že jste jídlo poslušně snědl namísto reklamace.
Karel Boháček
Byl jsem v Mar.Láz. a pozval mně známý na oběd do luxusní restaurace. Hlavní chod za 500 Kč , dva dny mně bolely zuby od tvrdého masa. Akci jsem opakoval za měsíc. Jiný menu. Opět nechutné a neprofesionální - to už jsem se neudržel a odešel. Prý nejlepší restaurant. Osobně chodím do restaurací nižších kategorií, kde vaří bývalé kuchařky ze závodek a škol. Má to chuť, vydatné porce a cena přiměřená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.