Příběh čokolády (jesenické)
Ilustrační foto: pixabay.com

Příběh čokolády (jesenické)

24. 11. 2016

Dnešní povídání začnu malou anketou:

Máte rádi čokoládu? ANO  NE

Pokud jste zaškrtli ano, pokračujte laskavě ve čtení, pokud ne, čtěte také, ať se něco dozvíte.

Jesenický region, tak trochu zapomenutý kraj, kde jen těžko zavadíte o lukrativní pracovní příležitosti. Zapomenutý kraj, ale krásný, milovaný. Kdo si ho zamiluje, odcházet nechce. Vážím si lidí, kteří nenaříkají, že nemohou najít práci, ale umí chytit příležitost za pačesy a postavit se, tak říkajíc, na vlastní nohy.

Znáte někoho, kdo se živí výrobou čokolády? Ne takové, co se vám roztéká v prstech, ještě než čtvereček donesete do úst. Ale čokolády, která je plna chuti a voní exotikou. A přece byla vyrobena zde, pěkně ručně. V ruční čokoládové manufaktuře XOCOLATL.
Povím vám kratičký příběh o vzniku čokoládové manufaktury přímo v srdci Jeseníku.
A nebo víte, co? Ať vám to poví Marcel Šos, čokolatiér.

„Jsme malá čokoládová manufaktura ležící v krásných jesenických horách. Ještě nedávno se našemu kraji říkalo Sudety, než byli zde žijící Němci odsunuti. S nimi zmizely z našeho kraje i zdejší tradice a řemeslo. O založení nových tradic a lásce k řemeslu se snažíme i s naší čokoládovou manufakturou. V naší čokoládové manufaktuře XOCOLATL pečujeme o kakaové boby s pečlivostí, řemeslnou zručností a kreativitou. Čokolády naší výroby jsou vyrobeny z výběrových kakaových bobů vždy jen z jedné země. K doplnění jedinečnosti chuti používáme námi sušené, kandované, zauzené ovoce nebo koření. Jen to vzácné koření a exotické ovoce si musíme dovézt z dalekých krajů“

Tento příběh se začal psát před pár lety na dovolené na Kubě. Potom začalo období studia, shánění poznatků, materiálů, strojů, rekonstrukce prostorů, atd... atd. Výsledkem obrovského úsilí jsou tabulky voňavé čokolády a radost ze smyslupné práce.

Až přijedete někdy do našeho města - přijďte ochutnat. Já jsem si dnes koupila kořeněnou čokoládu UGANDA, která byla vyrobena z výběrových kakaových bobů, třtinového cukru a ze směsi koření. Bez lepku, sóji a umělých přísad.
Promiňte, už musím jít, dát si kousíček. Mňam.

 

 

čokoláda Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Zajímavý článek, čokoládu miluji a tahle bude určitě super. Elen ty dnes děláš samé chutě, čokoláda a ještě rohlíčky.
Naděžda Špásová
Elen, ty umíš dělat chutě a hezky jsi to nabídla. Asi jesenickou čokoládu neochutnám, je to trochu z ruky. Máme u nás malý krámek s kvalitními, leč drahými čokoládovými dobrotami a jednou za čas si něco málo koupíme. Já osobně dávám přednost mléčné s ořechy, nebo bonboniéře. Ale darovanému koni .........., však to znáte.
Karel Boháček
Libore klidně si dej, je dokázáno, že po kvalitní čokoládě se netloustne.
Danuše Onderková
Teda , Elenko, až se mi sbíhají sliny, já sice miluji spíše mléčnou, ale tu u vás budu muset ochutnat. Já si to tiž vozím čokolády od Elišky, jsou mnohem lepší než ty z obchodu. Ale tu jesenickou budu muset vyzkoušet. Díky za pěkný článek.
Zuzana Pivcová
Já jsem koupila jako dárky čokolády ve Velkých Losinách, ale žádnou z nich jsem neochutnala. Z bioprodejny znám ze specialit pouze čokoládu s chilli a jinak si občas koupím hořkou čokoládu 90 %.
Libor Farský
Jó, kdybych už konečně měl splněno své předsevzetí zhubnout 10 kg, to bych si dal!
Alena Vávrová
Hezká zajímavost pro milovníky čokolády. Já občas zhřeším na hořké čokoládě ;-).
Karel Boháček
O ceně se nemluví, asi to bude dražší...no Jesenicko a Šumpersko si to asi nedovolí, jedině lázeňští hosté. No ale jednou za čas si dát kvalitku ? Já to mám jako drogu - já dobrou kvalitní čokoládu sním najednou..nepiji a nekouřím, tak co...
Dana Kolářová
Velmi zajímavý příběh. Ať se daří.
Jana Šenbergerová
Tak to se povedlo! Zrovna včera jsme se tam chtěli podívat, ale už jsme neměli čas. Mléčnou čokoládu moc nemusím, ale hořkou nikdy nepohrdnu. Prý by ji měli mít i u nás v Delice, tak to musím hned zítra zjistit a ochutnat. Ten Marcel je neskutečně akční, netušila jsem, že je to jeho dílo. Díky za povedené povídání. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.