Láska byla silnější

Láska byla silnější

14. 8. 2012

Německý historik Jürgen byl jedním z prvních zahraničních návštěvníků, které jsem v archivu dostala na starost. Byl to velmi šarmantní tmavooký muž sportovního vzhledu, který na svou padesátku zdaleka nevypadal. Navíc byl velmi srdečný a přátelský. Pocházel někde ze Sudet, odkud byl spolu s matkou a starší sestrou po válce vystěhován. Ani on, ani jeho sestra však v sobě neměli obvyklý pocit křivdy a zášti vůči Čechům. Snad proto, že on byl tehdy ještě malý a z války a jejích důsledků pro Němce si téměř nic nepamatoval.

Jürgen přijel do Prahy se svou přítelkyní. Stefanie byla drobná, asi 25letá blondýnka, která milovala umění a milovala Jürgena. Znali se krátce. Zatímco Jürgen chodil studovat do archivu, Stefanie obdivovala krásy Prahy. Navenek působili naprosto sladěně. V soukromí se mi však Jürgen svěřil, že má určité obavy z jejich věkového rozdílu.

Před odjezdem mě Jürgen pozval na brzkou návštěvu k nim do Freiburgu. Vidina výletu do starobylého města v pohoří Schwarzwald s možností soukromého ubytování a se srdečnými hostiteli byla víc než lákavá, a tak jsem s radostí souhlasila. V té době jsem měla známou, senzibilku. Když jsem jí před cestou řekla, že jedu k dvojici do Německa, prohlásila: Ale ono to tam bude všechno nějak jinak....Ta slova mě trochu zarazila, ale vše bylo domluveno, měla jsem dovolenou, jízdenku, zkrátka jsem vyrazila. Freiburg leží na trojmezí SRN, Švýcarska a Francie a není tam zrovna moc dobré spojení. Tehdy počátkem 90. let bylo dopravních možností ještě méně. Zvolila jsem si přímý autobus z Prahy do Štrasburku a odtud mě měl Jürgen odvézt autem.

Jürgen na mě skutečně čekal. Srdečně jsme se pozdravili a pak uháněli po dálnici směrem na jih. O Stefanii nepadlo ani slovo. V plánu bylo, že budu bydlet u Jürgena, protože Stefanie měla jen garsonku, ale jinak jsme měli vše podnikat společně. Když jsme se blížili k Freiburgu, zeptala jsem se, kdy se uvidím se Stefanií. Následovalo dost dlouhé ticho a pak odpověď: Víš, my jsme se rozešli.... Hned se mi vybavila předpověď léčitelky. Bylo to 2 měsíce po jejich návštěvě Prahy.

Jak jsem pochopila, ve skutečnosti ukončil vztah pouze Jürgen. Neunesl pomyšlení na to, že je k Stefanii moc starý a záhy jí může být na obtíž. Stefanie na rozchod přistoupit nechtěla a byla z něj naprosto zhroucená. Chtěla být s Jürgenem v dobrém i ve zlém. Ale on byl neúprosný. Já jsem se podle Jürgenova krizového organizačního plánu pohybovala mezi nimi oběma. S ním do hor, s ní do opery, s ním na koncert, s ní na výlet do Alsaska. Bylo to naprosto šílené! Ona plakala a mluvila jen o něm. Referovala jsem mu o tom doma a mluvila mu do duše. Prosil mě, abych jí ho vymluvila a třeba řekla, že se mu líbí jiná žena. Když jsem jí to řekla, opila se a prohlásila, že si začne okamžitě s nějakým Borisem. Vítězně jsem to oznámila Jürgenovi, že už si nemusí dělat o Stefanii starost, a ten se z toho málem složil. To tedy byla dovolená! Byla jsem skutečně ráda, že jedu domů.

Jürgen přijel příští rok do Prahy, sdělil mi, že má vztah s historičkou Bettinou, dámou vhodnou věkem, avšak pobývající často v cizině. O Stefanii věděl jen to, že ke své práci v knihkupectví si přivydělává někde jako servírka a také někoho má. Za nějaký čas mi Jürgen napsal, že měl dost vážný úraz na kole, ale naštěstí se z toho dostal.

Asi za další 3 roky jsem dostala pohled k narozeninám. Sice k datu posunutému o půl roku, ale zato od Jürgena a - Stefanie. Zakrátko nato se vzali a brzy se jim narodil syn. To už bylo asi 6 let po jejich tehdejší návštěvě Prahy. Setkala jsem se s nimi krátce v Berlíně. Zářili štěstím. Sice jsem jim z principu ještě pěkně vyčinila za tu milou dovolenou, kterou mi tehdy uchystali, ale ve skutečnosti jsem jim to štěstí moc přála. A pokud vím, jsou spolu dodnes.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Nino, neoponujete mi přece. Píšu, že překážky lásku posilují. A taky vždy se musí přizpůsobit ten starší a "omládnout". To mu jen a jen prospěje. :-)
Nina Šachová
Teď budu oponovat panu Jiřímu. Můj otec byl o 15 let starší než maminka, brali se ve zralém středním věku a prožili spolu nádherných 9 let, než otec v 54 letech zemřel. Po něm máma už druhého takového nikdy nenašla.
Jiří Libánský
Věkový rozdíl je ve vztahu zpravidla velkou a těžko překonatelnou překážkou. Snad žádné jiné pravidlo však nemá tolik vyjímek, jako toto. Protože láska s překonáváním překážek sílí. Tak se nedivte.
Nina Šachová
Hm, hm, to bylo zcela zřejmé, že měl o tebe eminentní zájem. Ale kdoví, jak by to s tebou pak dopadlo. Ty by ses z civilizovaného světa lehce vrátila, mně by v Africe jen vyměnil za slona nebo za mladší.
Jitka Chodorová
I mně to napadlo,že asi stál o tebe,Zuzko,ale to víš nejlépe ty sama.
Hana Práglová
Máš pravdu.Láska je silnější----A koukni kolem sebe,kolik je dnes manželství s velkým věkovým rozdílem.Moc mi to sice nesedí,ale lásce neporučíš.
Růžena Antlová
Příběh se šťastným koncem. Jen si tak říkám jestli to ukončení vztahu nebylo tím že se v té Praze zamiloval do vás ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%