Vrátila jsem se před pár hodinami z nádherného varhanního koncertu. V hlavě mí ještě duní dozvuky provokativní Toccaty Johanna Sebastiana Bacha, která skoro zbořila kostel. Seděla jsem nehnutě a nechala se zasypávat lavinou nádherných, zvučných tónů této skladby. Při poslechu jsem viděla, jak se zhomotňují obrazy svatých na oltáři, a dovedla si představit Poslední soud i Zmrtvýchvstání. Takovou moc má Bachova hudba. Byl to závěrečný koncert letního cyklu koncertů v kostele Svatého Jana Křtitele v Teplicích. Na programu byla i hudba Franze Lista, T. Vitaliho nebo L. Boellmanna a spolu s varhanikem Alešem Bártou vystoupil i výborný houslista Jakub Jánský, který mimo jiné přednesl Paganiniho Capriccio. Nádherná byla společná Ave Maria od Charlese Gounoda. Zkátka - skvělý koncert, na který se nezapomíná.
ilustrační foto: pixabay.com
Teplice a Johann Sebastian Bach
1. 9. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
20.9.2017 01:34
Pane Čepelko, opravdu varhanní koncert v kostele nejde ničím nahradit. Moc Vám doporučuji si najít vhodný koncert v blízkém kostele a vypravit se tam. Stojí to za to.
Oldřich Čepelka
6.9.2017 13:26
Tak to opravdu závidím, takový zážitek. Já si všechno toto pouštím jen z YouTube. Ta kvalita tam je, ale ten zážitek tam být nemůže. (Já dal letos sestře - a sobě - jako dárek West Side Story v podání newyorského předního souboru s úchvatnou hudbou L. Bernsteina.
Zdenka Jírová
4.9.2017 01:31
Paní Jarmilo, já jsem ve vašem kostele byla. Je moc krásný a mám i silný zážitek : když jsme s manželem šplhali do věže, v patře, kde je umístěný zvon, ten se rozezvučel. To bylo decibelů, že jsem se divila, že jsem neohluchla. Byl to mohutný zážitek.
Jarmila Komberec Jakubcová
2.9.2017 11:29
Musel to být jedinečný zážitek. Máme v Plzni kostel s.Bartoloměje na náměstí, kde se konají občas konají koncerty na varhany.
Jana Baloušková
1.9.2017 17:56
Byla jsem 4x na léčení v Beethovenu a pokaždé se konal vynikající koncert v kostele v Šanově. Naposledy i moderna, dokonalá hudba, hluboké basové píšťaly jsem cítila i v kostech. Mám varhany v genech, předkové matky byli varhanáři Guthové.
Jana Šenbergerová
1.9.2017 17:38
Pro varhanní koncert je kostel tou nejlepší koncertní síní. Úplně si dovedu vybavit to mrazení po celém těle.
ivana kosťunová
1.9.2017 16:04
Bacha bych si užila i doma u gramofonu se sklenkou něčeho dobrého v ruce. V kostele to muselo být velkolepé.
Věra Ježková
1.9.2017 15:07
Nemám ráda baroko v architektuře, proto ani neznám speciálně J. S. Bacha. Varhany ale miluji. Musel to být krásný zážitek. Ať vás ještě dlouho těší.
Naděžda Špásová
1.9.2017 14:48
Zdenko, věřím, že to musel být krásný zážitek. Varhany se mi taky moc líbí, i když klasiku moc nemusím. Ale Bach stojí za poslech.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden
Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Nakupujete vánoční dárky prostřednictvím e-shopů?
Ano, hlavně proto, že je to snadné a rychlé
Ano, hlavně kvůli výhodnějším cenám
Ano, ale jen výjimečně (např. není v blízkosti prodejna, kde bych zboží koupil(a)
Ne, hlavně proto, že zboží nevidím na vlastní oči a nemohu jej prověřit
Ne, protože nechci platit zboží kartou ani převodem