Med byl ctěn a vážen od nepaměti, a to napříč náboženstvími. Staří Indové věřili, že při správné kombinaci medu a mléka je možné dosáhnout věku až pěti set let. Ostatně i praotec Čech dobře věděl, proč se při pohledu z Řípu na okolní krajinu raduje kromě jiného z hojnosti medu. Slované věřili a věří v sílu medoviny, nápoje ze zkvašeného medu a vody. A tak není divu, že i dnes, kdy je svět zaplavován novými a novými léky, se lidé v hojné míře k výborným vlastnostem medu vracejí a hledají v něm lahodný zdroj zdraví, síly i elixír dobré nálady.
Máme-li svého včelaře, je jedno, jestli dáváme přednost světlému medu lučnímu, tmavému lesnímu medovicovému či tekutému akátovému. Důležitá je kvalita. Med je také oblíbenou a nepostradatelnou surovinou při vaření. Protože letní čas není vhodný pro hodiny strávené u rozpálené trouby při pečení perníků či medovníku, pochutnáme si na tradičních valašských medových lívancích o to více. Jsou rychlé, zdravé, syté a jednoduché na přípravu. Ke kuchtění také můžeme přizvat omladinu. Vaření s vnoučaty je radostné a zážitek ze společné hostiny bude o to větší!
Recept na Valašské medové lívance s ořechy
250 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 400 cl mléka, 30 g droždí, 30 g moučkového cukru, 1 vejce, strouhaná citronová kůra, sádlo na smažení, 250 g mírně nahřátého tekutého medu, 100 g sekaných vlašských ořechů, 200 g zakysané smetany
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme moučkový cukr, citronovou kůru, vejce a zašleháme obě mouky, nejdříve hladkou, potom hrubou. Pokud použijeme kvasnice sušené, řídíme se návodem na obalu. Vzniklé řidší těsto dobře vymícháme, až se nám na povrchu vytvářejí bubliny, mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout. Až se objem těsta viditelně zvětší, můžeme začít smažit. Na pánvičce rozpustíme vepřové sádlo a poté, co je dostatečné horké, začneme smažit po obou stranách jednotlivé lívance do zlatova. Hotové potřeme medem, je-li příliš tuhý, opatrně jej rozehřejeme ve vodní lázni, posypeme strouhanými ořechy a přeložíme napůl. Na talíři můžeme lívance doplnit šlehačkou nebo kysanou smetanou a k chuti jistě přijde i hojná ovocná obloha.
Alena Kučerová pro portál i60