Poděbrady
Foto: autorka

Poděbrady

7. 10. 2017

Posledním místem naší letošní dovolené bylo město Poděbrady. Tam jsme se moc těšili, protože moje kamarádka sem jezdí každý rok a vždy posílala překrásné fotky a my jsme tu lázeňskou krásu chtěli vidět na vlastní oči.

42-8.jpg

Poděbrady jsou lázeňské město ve Středočeském kraji v okrese Nymburk. Město se nachází v úrodné polabské nížině na řece Labi, necelých 50 km východně od Prahy u dálnice D11. Leží v nadmořské výšce 184–190 m n. m. Žije zde zhruba 14 tisíc obyvatel.

39-11.jpg

První, co nás zde zaujalo, bylo Labe a výletní loď Král Jiří, která čekala v přístavu :-).

1-104.jpg

Poté to bylo Jiřího náměstí, kterému dominuje pomník Jiřího z Poděbrad od sochaře Bohuslava Schnircha. Na náměstí stojí také Mariánský sloup z roku 1765. A samozřejmě, náměstí krášlí poděbradský zámek.

2-98.jpg

3-90.jpg

Ale nejdříve jsme se vydali na lázeňskou promenádu, ta mě osobně lákala nejvíce. Těšila jsem se na květinové hodiny i na různé fontány, které znám právě z fotek kamarádky Jarky.
promenada.jpg

Celé dopoledne se nad námi honily mraky, chvílemi i pršelo, ale nám to nevadilo. Prošli jsme se až na konec lázeňské kolonády, prochodili jsme lázeňský park, ochutnali pramen Eliška a pokochali jsme se fontánami.

22-49.jpg

16-73.jpg

Potom jsme si v restauraci Alegro dali dobrý oběd a odpoledne již patřilo zámku a později procházce kolem Labe.

Na zámku jsme nemohli nenavštívit Památník Krále Jiřího, kde se hlavně Jiříkovi moc líbilo (a já si zatím povídala s paní v pokladně :-) ).

32-15.jpg

Na zámeckém nádvoří nás zaujala srdce, která také znám z fotek od Jarušky.

30-25.jpg

Probíhá zde totiž výstava evropských srdcí, která vytvořili žáci několika škol. A že je to podívaná, která opravdu stojí za to.

28-29.jpg

Když jsme se dosyta pokochali nejen srdci, ale také nádherným rozáriem, kde například svou růži zasadila Vlasta Chramostová nebo Miloslav Kardinál Vlk a další české a slovenské osobnosti, tak jsme se vydali k Labi.

ruzova-2.jpg

Nad městem Poděbrady přibírá Labe zprava řeku Cidlinu a zpomalené jezem se líně valí Kluckým luhem dále k západu. Najdeme tu poloslepá ramena, nad městem pravobřežní a pod městem pak levobřežní. Lázeňský ráz Poděbrad je cítit na každém kroku. Nad jezem vede velmi pěkná lávka. Oba břehy Labe tu spojuje vysoká železná lávka, dále lávka nad jezem a především silniční most. Z většiny míst můžeme spatřit siluetu poděbradského zámku.

33-17.jpg

37-10.jpg

Prošli jsme se i k poděbradskému zdymadlu a elektrárně. Zdymadlo a vodní elektrárna v Poděbradech jsou součástí regulace řeky

Labe v Poděbradech, nachází se jižně od náměstí Anežky České a naproti poděbradskému zámku. 

38-12.jpg

Tak vzhůru do Poděbrad :-)

24-38.jpg

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Dano, Poděbrady jistě stojí za prohlídku. Já se tam těšila už léta a teprve letos mi to vyšlo :-). Zrovna tak Kutná Hora je úžasné město plné historie. :-)
Dana Tomanová
Paní Lenko, moc pěkný článek, děkuji. V Poděbradech se léčil před lety můj otec, ale takhle je prohlédnuté nemám ( v té době jsem měla, jiné zájmy :-). Podle Vašeho popisu by určitě stálo za to vypravit se tam na prohlídku.
Lenka Hudečková
Oldřichu, napíšu Vám e-mail. Lenka
Lenka Hudečková
Ano Miluško, ta srdce jsou pro Poděbrady symbolem právě jeho léčení. Je tam krásně...díky za Tvá slova :-)
Oldřich Čepelka
Jéé, jak to děláte, že máte fotky zalomené mezi text? Nakrmte mi oko, prosím. Pište třeba na malery@tima-liberec.cz. - Jinak článek zajímavý, vybízí k zájmu o město.
Miluše Hasenohrlová
Leni, Ty prostě umíš svoje cestování krásně popsat a vyfotit.V Poděbradech jsem nikdy nebyla.Myslím,že se tam léčí srdeční choroby ???
Lenka Hudečková
Děkuji Jarko za Tvá slova, my jsme v tu dobu ještě na íčko nechodili. A s Lidmilkou jsme se bohužel nesešli, neměli jsme na ni spojení soukromé. I když jsem do diskuse psala, že tam jedeme, zřejmě Lidmilka to zrovna nečetla. I tak se nám tam moc líbilo. Zorko, taky děkuji za Vaše slova...
Jaroslava Handlová
Lenko, když jsem četla Tvoje vyprávění, vrátila jsem se ve vzpomínkách na pěkný 2. sraz i60 v roce 2014, jehož se zúčastnilo i vedení portálu v čele s J. Raškou a početná skupina čtenářů íčka. Tehdy to bylo moc prima. Svědomitě se nám věnovala příjemná Lidmila Nejedlá, která nám ukázala tato i další zajímavá místa. (Lidmilko, zdravím Tě). Lenko, dík za připomínku pěkných Poděbrad na hezkých fotkách.
Zorka Horká
Moje rodiště....Lenko, díky za pěkná slova a krásné obrázky. Povedlo se Vám to!
Lenka Hudečková
Děkuji moc za další Vaše příspěvky. Dagmar, my jsme jezero taky chtěli vidět, ale už jsme toho měli více než dost :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%