Hana Šorejsová
10.9.2015 07:19
Šalvěj je výborná při úpravě ryb a mas, třeba telecího, ale mám s ní i velmi dobré zkušenosti i jako s čajem při žaludečních a střevních potížích působí velmi rychle a uklidňuje.
Hana Šorejsová
10.9.2015 07:13
Bylinky mám moc ráda a také jako Elena používám hodně. Rajčata bez bazalky si už nedokáži představit, saturejku a tymián, petrželku, libeček, mátu a rozmarýn, který už máme jako keřík.
Elena Valeriánová
9.9.2015 20:38
:-) zapomněla jsem na medvědí česnek, kterému se naopak u nás na zahradě pěkně daří.
Elena Valeriánová
9.9.2015 20:37
Tak to já zase na sebe prásknu, že bylinky jsou tak trochu moje hoby. Máme zahradu a na ni mám i svoje bylinky. Nejraději mám saturejku, bazalku a tymián. Bylinky používám při každém vaření, když ne jinak tak alespoň formou bylinkové soli. Letos se mi vůbec nepodařilo vypěstovat petržel a to jsem na ni úplně závislá. Každou snídani, pokud to není vánočka s marmeládou, si hojně sypu nasekanou petrželkou. A léta se pokouším pěstovat libeček, ale mé pokusy mají katastrofální výsledek. Rostlinky jsou neduživé, jen pár lístečků ať jej zasadím kamkoliv, výsledek je stejný. Takže na zahradě pěstuji: 2 druhy máty, meduňku, saturejku, tymián, pažitku, oregano, rozmarýn (ten se musí na zimu dát domů), sezónně majoránku, zimní cibuli, petrželku, celer, estragon, kopr, v létě stévii. No to je asi vše. Tajky jsem dva roky měla na zahradě fenykl, používala jsem zelené snítky (podobné kopru). Semena jsem si dovezla z Visu, ale je to dvouletka a semena mi díky mokrému létu neuzrála. To letos by to bylo jiné kafe.
Eva Mužíková
9.9.2015 20:14
Přiznám se, že nejsem velký bylinkový nadšenec, používám běžně petrželku a pažitku,které koupím na trhu a dám zamrazit. A sušenou majoránku. Na zahrádce u domu jsem zasadila tři druhy máty, oregano, meduňku a šalvěj. Několik obyvatel si tam pravidelně chodí uštipovat pro svoji potřebu.
Zuzana Pivcová
9.9.2015 15:40
Protože nemám zahrádku ani balkon, pěstovat byliny nemohu. Používám většinou sušené a někdy si koupím malý květináček, např. s bazalkou nebo petrželkou, tahle "zahrádka" na parapetě mi na pár dní stačí.
Jana Šenbergerová
9.9.2015 13:38
K mým nejoblíbenějším bylinkám a naštěstí také dostupným, i když nemáme zahrádku, patří pažitka, cibulka, petržel a kopr. Občas se podaří něco vypěstovat i na balkoně, ale spoléhat se na to nedá. Mnohé jiné kupuji a používám v usušeném stavu. Nedovedu si bez nich náš jídelníček představit.