Ve svém životě jsem dříve jako mladá dívka vážnou hudbu moc neposlouchala. Když jsem se seznámila se svým budoucím mužem, který vážnou hudbu miloval, tak jsem se s ní začínala seznamovat. Chodili jsme na koncerty a já byla okouzlená. Milovala jsem menší tělesa, jako například klavír a housle. Hudba mě vždy naplňovala smutkem a nádhernými pocity. Sama jsem začínala vyhledávat koncerty a prožívat úchvatné pocity krásy, lásky, smutku, štěstí a klidu v duši. Neměla jsem jednoduchý život (ten mi znepříjemňovala lupenka), ale můj manžel mě vždy podržel a já si ho hodně vážím. Za to, že mě přivedl k vážné hudbě a já ji začala milovat, vděčím jen jemu.
Dnes se těším z oper, které mě také nadchly a které jsou mojí láskou a nezapomenutelným zážitkem. Přeji každému, aby poznal sílu vážné a krásné hudby plné vášně, napětí a pocitu štěstí. Taková skladba " Vltava" Vás pohltí a vidíte před sebou bublající a proudící řeku, jak nabírá sílu, a máte pocit, že když zavřete oči, vidíte ji v celé své kráse. Je mnoho skladeb, které miluji a není třeba je tady rozebírat a chce to jim dát šanci se s nimi seznámit.
Novodobá vážná hudba mě moc neoslovila, budu asi dost konzervativní, ale zatím jsem k ní nenašla správný přístup. Je na mě moc chaotická a někdy mám pocit, že i pro mě neposlouchatelná. Byla jsem na koncertě ruského dirigenta novodobé vážné hudby, ale byl to pro mě šok. Nikdo v sále jsme nepochopili, že už to, co začali hrát, je koncert, ale mysleli jsme, že teprve ladí nástroje. On byl znechucen obecenstvem a my jeho hudbou. Možná, že novodobým skladatelům vážné hudby nerozumím a nebo nechápu, ale snad budou v budoucnu také rozdávat radost a dobrý pocit z hudby. Moc bych jim to přála.
ilustrační foto: pixabay.com
Jak mě oslovila vážná hudba
8. 2. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
9.2.2018 15:34
Od dětství mám vážnou hudbu ráda.Ale raději ji poslouchám v soukromí na rozdíl od rockových koncertů. Vadí mi smrkání, kašlání, jsem v nebi a spadnu do sálu. Taky nás rodiče přitáhli k hudbě Liškou Bystrouškou a i my na ní brali vnoučata. Už za rok na ní vezmu Honzíka. Muzicíruje rád.
Alena Tollarová
9.2.2018 09:37
Vážná hudba mě celkem míjela až do chvíle, kdy k Mladému světu bylo připojeno CD Peter Dvorský, Operní árie. Je tam mj. i několik árií z La Bohémy. Úplně jsem se do ní zbláznila a pouštěla pořád dokola a začala jsem říkat kam se hrabe celý pop. A když jsem seděla v ústeckém divadle v 1. řadě na Bohémě, byla jsem v 7. nebi, jinak se to nedá říct. Koukám, že bych taky o tom mohla napsat celý článek ...
Marcela Pivcová
9.2.2018 09:04
Pro mne existuje hudba,kterou mám ráda, také od samého dětství. Nejen naše maminka, ale i děda, měli rádí hudbu a zpěv, děda hrál na housle a dokonce naši vzdálení předkové patřili mezi hudebníky. Gramorádio s deskami, magnetofon a pak i CD přehrávač je stále výbavou mé domácnosti, stejně jako kytara. Jen za varhanami musím absolvovat cestu do kostela. (Klavír zústal na chalupě). Z hudby si vybírám - z různých žánrů, jen mě neláká dechovka, moderní "klasika" a dnešní příliš nemelodická také-hudba. Ze studia na VŠ- Ped.fakulta- vím, že naši profesoři nesouhlasili s označením "vážná hudba" - je v ní přece množství skladeb, které vúbec vážné nejsou. To mám raději všeobecné "klasická".
Zdenka Jírová
8.2.2018 23:23
Jako asi 14 letá dívka jsem si prosadila doma hudební školu a učila se zpívat. V té době jsem poznala i koncerty vážné hudby, mně se v té době líbily hlavně opery a chodila jsem na ně docela pravidelně do našeho divadla. Nejsem z Prahy, kde je plno divadel a hudebních síní, v mém okresním městě to byl vždy svátek, když přijeli umělci z Prahy a zazpívali. Později jsem přešla i na koncerty, vznikl u nás Krušnohorský symfonický orchestr. Učarovala mně nejen Má vlast, ale také Dvořákova Novosvětská, i Čajkovský. Na koncerty chodím stále, jen na opery už málo, moc jsem se zklamala jejich výpravou. Myslela jsem, že je danou součástí příslušné opery Bohužel, jakási " modernizace" , což je skrytý název pro šetření, mne překvapila tak hluboce, že jsem musela odejít po prvním jednání z Figarovy svatby, nezvládla jsem to. Rovněž nedoporučuji Rigoletto v novém aranžmá. Bez dobré hudby se asi nedá žít. Tu moderní také nemusím, jsem věrná klasikům 18. a 19. století.
Blanka Macháčková
8.2.2018 21:31
Notoricky známé pasáže z vážné hudby mě vždy dostanou. Uchvátil mě seriál Verdi a pak už to šlo samo. Jen je potřeba mít klid a dobré rozpoložení.
Ilona Erika Kolář
8.2.2018 20:04
Klasickou hudbu jsem měla ráda od malička.Když jsme chodili ve škole na povinná představení,spolužákům se to nelíbilo, mně ano a byla jsem nadšená.
Novodobá klasická hudba, to je něco, co se mi vůbec nelíbí, ostatně si myslím, že vše nádherné již bylo vymyšleno. Syn píše recenze na představení v internetovém magazínu Opera plus (Notebook MIchala Maška) a co napsal koncem ledna, když se vrátil ze Salzburgu z koncertu D. Barenboima, to mě opravdu znepokojilo. Jeden z nejvýznamnějších sálů v Evropě a neskutečná ostuda a pohrdání uměním. Barenboin dvakrát přestal hrát, protože tam zvonily telefony, jeden člověk si koncert nahrával, ale spustil se mu playback a neuměl ho zastavit. Celá recenze je zde: https://operaplus.cz/mozartwoche-barenboim-proc-vlastne-chodime-koncerty-notebook-michala-maska-46/
Elena Valeriánová
8.2.2018 18:47
Nejsem zrovna muzikální, ale hezkou hudbu nebo i píseň si ráda poslechnu. Vltava je i moje srdeční záležitost. Kdysi jsme byli na letním představení opery Carmen, bylo to na nádvoří zámku ve Šternberku. Celou dobu lilo jako z konve a přestože bylo léto, byla šílená zima. Vydrželi jsme to a nelitovali. Bylo to úžasné.
Zuzana Pivcová
8.2.2018 17:30
Naše maminka milovala klasickou hudbu a brala nás již coby školní dítka na koncerty. Naštěstí to pro mě nebylo násilí, takže jsem si lásku k této hudbě zachovala dodnes.
Naděžda Špásová
8.2.2018 16:42
Abych pravdu řekla, tak klasická hudba mě jaksi minula. Samozřejmě, že nejsem žádný neuk, co se týče děl a autorů vážné hudby, ale prostě jí jen neposlouchám. Mám jedno opravdu oblíbené a to je Ravelovo Bolero.
Jitka Hašková
8.2.2018 16:14
Já jsem měla od dětství ráda především operu. Moji rodiče měli hodně gramodesek s operními ariemi a celou Rusalku. Také mě brali na opery do ND. Na koncerty jsem začala chodit až jako starší.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden
Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Nakupujete vánoční dárky prostřednictvím e-shopů?
Ano, hlavně proto, že je to snadné a rychlé
Ano, hlavně kvůli výhodnějším cenám
Ano, ale jen výjimečně (např. není v blízkosti prodejna, kde bych zboží koupil(a)
Ne, hlavně proto, že zboží nevidím na vlastní oči a nemohu jej prověřit
Ne, protože nechci platit zboží kartou ani převodem