Čeština má nový slovní hit
Ilustrační foto: ingimage.com

Čeština má nový slovní hit

19. 3. 2018

Čeština je fakt zajímavá. A v běžné řeči ještě víc.Jel jsem v MHD, a jak tak pozoruji lidi a poslouchám, o čem a hlavně jak se baví, tak jsem jim doslova v duchu napovídal. A to s ohledem na jedno slovo, které se pomalu stává hitem v běžné komunikaci, ale v poslední době i v televizi.

Kdysi za mého mládí slovo vole znamenalo takové nutné zařazení do party puberťáků a hrdost, že se nebojíme toto slovo používat. Pak se z toho stal hit a slovo vole se stávalo v běžné řeči dosti slovem častým. Jen jsme museli vědět, s kým to mluvíme. V práci s vedením nebo s cizími lidmi jsme měli brzdu. Ale teď je zde nový slovní hit.

Jedno slovo, které člověk dá do tří vět i 5x, v čemž mě dost lidí, aniž by si to uvědomovali, usvědčili. Používá se denně všude, slyšíme ho, když se na to slovo zaměříme, téměř všude, kde se hovoří. V MHD, doma, v práci, v restauraci. A to slovo zní... JAKOBY. Jakoby ovládlo český národ.
„Víte, já jakoby jsem šla tam a tam a oni jakoby mi řekli, že jakoby musím udělat něco, a tak jsem si jakoby myslela, že mám pravdu… Nebo,… „Já jsem jakoby udělal to a to,“ a když se nestranně zaposloucháte do různých hovorů kolem vás, slovo jakoby vládne Česku.

A když se pak slyšíte samy sebe v mluvě, ono ta potvůrka jakoby vypadne jakoby i z vás. Tak jakoby jak je to. Používáte jakoby také takové slovo?
Tak jakoby napište, jak válčíte jakoby u vás s tím slovem Jakoby.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Vykoukalová
Přesně tak,není to jen slovo "jakoby",což je v dnešní době IN , ale i velmi používané "jako a o prostě " ,dívám se na televizi a i zkušené moderátorky například zpráv nebo herci,když mluví v různých pořadech ( Prásk,VIP zprávy) používají tato slova i 5x ve větách .A ještě nemám ráda spojení slov "strašně krásné" snad je něco moc krásné,ne ?
Hana Šimková
Přečetla jsem si všechna vaše vyjádření a zjistila, že máte všichni jakoby pravdu. Ještě ale musím dodat, že když nastane v mluvě odmlčení, je to také jakoby hrozné.Nevíte totiž jestli dotyčný bude v řeči pokračovat a nebo jakoby usnul. Pak mu jakoby začnu skákat do řeči, abych tuto odmlku jakoby něčím proložila.
Karel Hyndrák
Mozek vyrábí 600 slov/min, huba propustí jen 140 slov/min. Ano v hubě se to štosuje. Je pomoc? Ano, pomalu! Učí se to na DAMU a v kněžských seminářích, proto tito lidé mluví hezky (rétorika). Necvičený tupec to nestíhá a proto klade do řeči vycpávky: é, éé, jakoby, prostě, takže, normálně, v podstatě, vlastně, jako. Každé desetiletí je v módě něco jiného. Zaposlouchejte se někdy do řeči necvičeného mluvčího, ta neustálá éé vás musí úplně odbourat. Nejznámější byl poslanec ééBenda, ale i níže zmíněný prezident. Cizinci si chválí tu paní, která čte názvy stanic v pražském Metru. V naší historii byl nejlepším rétorem Dr. Gustáv Husák. Ano sloužil špatné věci ale kvalifikovaně. V kurzech rétoriky ukazují jako vzory ještě dva (jeden italský a jeden německý).
Hana Rypáčková
K nám na jih to nedorazilo, ale různé výplně ano. Mozek pracuje rychleji než pusa a tím asi výplně vznikají. Vzpomínám na projevy komoušů a tehdy jsem si všimla, že slovo "opravdu" bylo velmi frekventované. Jsem ráda, že si lidé povídají a píší jakýmkoliv jazykem.
Jarmila Fialová
Spousta "nových" slov v češtině mi vadí a přidávám i poslední dobou dost často používané "dechberoucí"
Rostislav Mraček
Velkým nešvarem poslední doby je takové umělé koktání, kdy řečník opakuje slova. Poprvé jsem to zaznamenal u atleta Dvořáka, bylo to příšerné! Ale dnes už to používají i rozhlasoví a televizní moderátoři. I spisovatelé a novináři. Obdivovaný pan Rosák a taky slovenský velvyslanec Weiss! Vždy se ptám, jestli tak i píšou? Poslechněte si rozhovor s hokejistou či fotbalistou. Jistě toto koktání uslyšíte.
Rostislav Mraček
A není to jen JAKOBY, ale také JAKO, NORMÁLNĚ, TEDA. Lidé si najdou to své oblíbené. Když je upozorním, tak se někteří rozzlobí. Autor článku měl namísto: 5x, použít: pětkrát.
Věra Lišková
Vtipný článek a co se na něj snese kritiky. Jakoby již lidé ztratili smysl pro humor. Tak napište také něco sami , ať se poučíme.
Jiří Horký
Stalo se již módou upozorňovat na různé chyby a nedostatky v češtině, ale bohužel i v článku se objevila poměrně častá chyba. Autor totiž v násobku použil místo znaku × (krát) znak x (písmeno "iks"). Alespoň předpokládám, že věta "... do tří vět i 5iks" má správně být "... do tří vět i 5krát". :-)
Helena Krpálková
Ano, je to ale již několik let kdy "jakoby" proniklo do mluvy nejen na ulicích. Tak strašně mi to vadí, že jsem se několikrát neudržela a zeptala se ...a stalo se to opravdu, nebo jakoby ..? Bohužel tito lidé ani nevědí, že to říkají. Stejně tak jako slovo "vole" přetrvává povětšinou v řeči mužů (bez rozdílu věku) absolutně beze smyslu. Dále jsem háklivá i na "bysme" místo "bychom" a v psaném projevu "by jste" místo "byste".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%