Jak vařily naše prababičky: zeleninové karbanátky
Jak vařily naše prababičky

Jak vařily naše prababičky: zeleninové karbanátky

12. 4. 2018

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty.

Bezmasá strava je zdravá a navíc také "in" – a naši předkové si ji dopřávali hojně, i když obvykle z trochu jiných důvodů. Dobře proto věděli, jak ji pojmout tak, aby si člověk nepřipadal o maso ošizený. To je také případ následujícího receptu na zeleninové karbanátky. Jejich předností je i to, že je můžeme stvořit z plodů vlastní zahrady, aniž bychom museli chovat vepře.

Jednu mrkev, brukev, půl očištěné kapusty, dvě lžíce zeleného hrášku a čtvrt očištěného celeru drobně nasekáme. Usekanou kapustu dáme na síto, přelijeme ji vařící osolenou vodou a pak ji přidáme k ostatní zelenině. Na rendlík dáme 3 dkg másla, přidáme nakrájenou zeleninu, špetku tlučeného květu, asi tři lžíce vřelé vody, osolíme a dusíme pod poklicí do měkka. Udušenou zeleninu dáme na prkénko, přidáme k ní 2 dkg másla a těžším nožem ji utřeme na hrubší kašičku. Dáme ji na mísu, přidáme jedno celé vejce, špetku soli, špetku tlučeného pepře a dvě lžíce do zlata osmahnuté jíšky. Dobře vše promícháme a přidáme 8 dkg strouhané housky.

Z tohoto materiálu vypracujeme těsto tak, aby nebylo příliš tuhé, a vymodelujeme karbanátky. Ty pak lehce obalíme v mouce, smočíme v rozšlehaném vajíčku a obalíme ve strouhance. Původní recept doporučuje karbanátky péct na rozpáleném sádle, my asi spíš dáme přednost rostlinnému oleji. Karbanátky vkládáme až do horkého oleje a pečeme po obou stranách dozlatova. Naše prababičky je podávaly nejčastěji s bramborovou kaší, vhodné jsou ale i vařené brambory či hranolky.

Původní recept může být i podkladem pro různé pokusy a improvizace. Ve směsi například mohou být také strouhané brambory, místo strouhané housky lze dát housku rozmočenou. Je možné také přidat třený česnek a krájenou cibuli, majoránku, případně grilovací koření, směs koření do mletých mas a podobně. Alchymii se meze nekladou a výsledkem experimentů může být originální vlastní recept.

Ingredience
1 mrkev
1 brukev
půl kapusty
2 lžíce zeleného hrášku
1/4 očištěného celeru
5 dkg másla
špetka utlučeného květu
1 vejce
pepř
sůl
2 lžíce jíšky
3 dkg housky

Na obalení:
1 dkg mouky
1 vejce
strouhanka

1918-1938 Příběhy naší republiky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%