Libor Farský
10.5.2018 09:44
Aha, sorry. Petr Pavelský - Pavlovská petržel.
Helenka Vambleki
8.5.2018 08:24
Medvěde z Brlohu, zavzpomínej na třetí třídu, kdy se probíraly slovní druhy :-) Úkolem bylo změnit podstatné jméno třeba JARO na jiný slovní druh-tedy na přídavné jméno JARNÍ, příslovce JARNĚ, sloveso ZJAŘIL. Pak vezmi druhé slovo a zase měň - VLÁHA, VLAŽNĚ, VLAŽNÝ, ZVLAŽIT. A pak vyber dvojici JARNÍ VLÁHA a u obou slov zaměň slovní druh - např: OVLAŽENÉ JARO, JARNĚ ZVLAŽIT...
Libor Farský
8.5.2018 07:02
Petr Pavel (významný generál ČR, nyní v NATO) - Pavel Petr (se asi ještě nenarodil).
Alena Tollarová
7.5.2018 08:44
Dámy, máte můj obdiv. Já jsem vedle jak ta jedle.
Helenka Vambleki
6.5.2018 19:58
Jste šikovné holky, zkrátka holčičí šikulky!
Marcela Pivcová
6.5.2018 19:43
Helenko, ráda bych připojila i pár svých příkladů. Vápencové krystaly-krystalický vápenec, rybí tuk-tučná ryba, kočičí zlato-zlatá kočka, kamenný mlýn-mlýnský kámen, listový salát-salátový list, šťavnatý pomeranč-pomerančová šťáva. pracovní pole-polní práce, cestovní ruch-rušná cesta, mužný vous-vousatý muž, smíšený les-lesní směs, vlaková zastávka-zastávkový vlak, partnerský život-životní partner, letecká doprava-dopravní letadlo.
Věra Ježková
5.5.2018 22:56
Helenko, prima nápad. Připojuji: velký trpaslík – trpasličí velikost, bábina svíčka – svíčková bába, polární záře – září Polárka, Hoffman povídá – Hoffmanovy povídky, tajemný klášter – klášterní tajemství, louka kvete – luční kvítí, zaváří meruňky – meruňková zavařenina, maluje strop – stropní malba, zdravá duše – duševní zdraví, barevná ozdoba – zdobí barvou, slunečné poledne – polední slunce. Zjišťuji, že jsem se někde trefila k již napsanému, ale nelze nejdřív vše přečíst a pak vymýšlet další.
Zuzana Pivcová
5.5.2018 19:33
Tak ode mě třeba: ruční pila-pilná ruka, vražedný nájem-nájemný vrah, mastná oka-oční mast, rychlý běh-běžná rychlost, televizní kabel-kabelová televize, školský příklad-příkladná škola, povinná služba-služební povinnost, přechodný typ-typický přechod...
Anna Potůčková
5.5.2018 12:54
Helenka Červenka - červená halenka, kulový blesk - blesková koule, poutní místo - místní pout, zpěvavý pták - ptačí zpěv, luční kvítí - květinová louka, masová konzerva - konzervované maso, vojenská pěchota - pěší vojáci, dopravní letadlo - létající doprava, římská svíce - svítící Řím, dobrá chut - chutová dobrota, modré nebe - nebeská modř, štěkající pes - psí štěkot, aktivní bojovník - boj aktivistů, padající hvězda - hvězdný pád, obětavá babička - babiččina obětavost, polní plodina - plod polní, barevné jaro - jarní barvy, mokrá voda - vodní mokřina, letecký den - denní létání, základní kámen - kamenný základ ....snad stačí at můžou přemýšlet i další
Jana Šenbergerová
5.5.2018 10:06
Heli, ty nám dáváš!
brouk v hlavě - hlava brouka, šípkový keř- keřový šíp, krásná žena - ženská krása, jahodová zmrzlina - zmrzlá jahoda, třešňový květ - kvetoucí třešeň, obložené vejce - vaječná obloha, zlatý prsten - prstenové zlato, dobré brambory - bramborová dobrota, masový vrah - vražedné maso, dobrý člověk - lidská dobrota, smrkový les - smrk lesní, polární záře - zářivá Polárka, smutná Popelka - popelavý smutek, čáp bílý - čapí bělost, dětská radost - radostné dítě, bramborové placky - placaté brambory a ty mi připomněly, že mám jít vařit. K obědu budou placaté brambory. :-)