Kromě výborného vlivu na naše zdraví však mají mnohé z nich i příznivý vliv na správnou funkci metabolismu. Moringa olejodárná, strom pocházející z podhůří Himalájí, je málo známou superpotravinou, která je díky svým vlastnostem a složkám ideálním pomocníkem při hubnutí.
Pokud jde o ztrátu přebytečných kilogramů, je každá rada drahá. Nevzhledné tukové polštářky na různých místech těla trápí nejen ženy. Co je ale mnohem horší, je ztráta vitality a vyšší riziko civilizačních nemocí. Proto je dobré tělo nejprve očistit od nahromaděných toxinů a odpadních látek. Detoxikační kúra nám pomůže nejen nastartovat hubnutí, ale pomůže i při problémech se zažíváním. Při detoxikaci jsou užitečné některé superpotraviny. Napomáhají správné funkci metabolismu, urychlují ho, podporují hubnutí, snižují cholesterol, krevní tlak a udržují srdce v perfektní kondici.
Pokud hledáte superpotravinu, která vám pomůže rychleji spalovat tuk a účinně zredukovat váhu, seznamte se se zázračným stromem moringa. Je považován za jednu z nejvšestrannějších a neužitečnějších rostlin na světě. Často se o ní hovoří jako o rostlině s nejvyšší koncentrací živin. Původně pochází z Indie, kde je již po tisíciletí používána v ajurvédské medicíně. Časem se rozšířila do celého světa. Dnes tento zázračný produkt přírody s blahodárnými účinky postupně objevuje i západní svět.
Největší chybou při hubnutí je hladovka
Radikálně omezit přísun jídla a stravovat se pouze listy salátu a zrnky rýže. Zásadní chyba, které se všichni dietáři dopouští s vidinou rychlého úbytku na váze. Pokud chceme trvale zhubnout, je společně s pohybem nejdůležitější i správná skladba jídelníčku. Kvalita konzumované stravy je také důležitá, protože z tzv. prázdných kalorií či chemie z prefabrikovaných potravin si tělo nic hodnotného nevezme. Moringa představuje zdroj 90 živin a 46 antioxidantů v dokonalé rovnováze, kterou lidské tělo může nejlépe využít a vstřebat.
Vláknina
Velmi důležitou složkou dietního jídelníčku by měla být vláknina. Nízký obsah vlákniny ve stravě vede ke kolísání cukru v krvi a častému pocitu hladu. Udává se, že člověk by měl denně přijmout asi 30 gramů vlákniny. Vláknina nám také pomáhá čistit střeva.
„Běžný konzument denně zkonzumuje pouze 10–15 g vlákniny. Důvodem je přílišná konzumace produktů z bílé mouky, malé množství ovoce a zeleniny, minimální zastoupení luštěnin v jídelníčku a velký podíl živočišné stravy,“ upozorňuje výživová poradkyně a autorka několika kuchařek Štěpánka Čápová, která také připravila soubor receptů s využitím moringy ve studené i teplé kuchyni. „Tento nedostatek můžeme zařazením potravin s vysokým obsahem vlákniny, kterou je právě moringa olejodárná.“ Pro člověka jsou využitelné veškeré její části: listy, květy, plody, semena i kořeny. Rostlinný produkt z listu stromu moringa se jako doplněk stravy užívá v tabletách nebo ve formě prášku jako přísada do teplých i studených nápojů, polévek, omáček a pečiva. Využít jej můžete i k přípravě čaje, pesta či ovocných koktejlů smoothies.