Jó třešně zrály…
Foto: autorka

Jó třešně zrály…

5. 6. 2018

Jedno z nejkrásnějších ročních období. Dobíhající jaro, začínající léto. Teplé dny, vlahé noci.  U nohou dozrávající jahody a nad hlavou červenající se třešně. Byla by to romantika, kdyby…

Bydlím v centru třešňových sadů. Bydlím uprostřed palební linie. Proč? Protože hlavním nepřítelem tohoto období jsou špačci. Respektive hejna špačků. Ptáci, kteří jsou postrachem všech ovocnářů. A postrachem všech, kteří chtějí ještě ráno v šest hodin tak trochu spát. Když ustojíte to, že první ptáče pípne zhruba ve čtyři hodiny a ostatní se k němu hromadným zpěvem přidají, když tento koncert budete vnímat jako milý letní orchestr a znova v tom ševelu zaberete, v šest hodin se ozve dělostřelecká palba. Akustické plašiče jsou jednou z nejnovějších metod ochrany sadů. Makety dravců nezabírají, rozvěšená CD jak by smet, sítě jsou drahou okrasou. Plynová zařízení, která v pravidelných intervalech vydávají rány jako z děla, mají špačky vyplašit a zahnat je tam, kde pro ně bude bezpečno. (Třeba na naši třešni). Palba začíná v šest ráno. Kdy končí, nevím, protože rytmické rány se stávají součástí našeho každodenního života a ty uši si zvyknou. Zvykají si ale i ptáci. I. P. Pavlov by byl zklamán, protože naši špačci popírají teorii podmíněného reflexu. Vidím dělo, rána – uletím. Dle výše zmíněného vědce by to mělo fungovat tak, že uletím, už když vidím dělo. A vidíte. Neuletím, ani když vyjde rána. Takže jediný naučený reflex z toho mám já. Bude šest, budím se a za chvíli vyjde rána.

A tak to jde den za dnem, ráno za ránem. Plašiče střílejí, špačci si zvykají.

Když pak cítím, že zavládl obvyklý venkovský klid, je dostříleno, je sklizeno. S palbou ale bohužel odešel i čas třešní. A to je mi opravdu líto. Příště raději vezmu ty akustické plynové plašiče na milost .

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Tak to já jsem asi vyjímka. Bydlím v těsné blízkosti lesoparku, kde je od rozednívání ptačí koncert. Balkonové dveře mám otevřené dokořán. Doma mi na tento koncert reagují " zpěvem " papoušci, vůbec mne to neruší, spím klidně dál.
Dana Puchalská
Já mám ptactvo ráda. Ale holubi v městě, to je kapitola sama pro sebe. A když mi v truhlíku na parapetu klovou kytky holubi,...... Škoda slov. A na vysokých stromech tady hnízdí straky a dohadují se s kavkami. A kosi tu zpívají taky od časného rána.
Alena Vávrová
Letos je tady v zahradách kolem nadúroda třešní a zdá se, že to odnesly ty nejranější u sousedů a ty na vršcích stromů a špačkové již jsou přežr...Zrovna dnes jsem na stromky rybízů přivazovala třepetalky nastříhané z plast. pytlíků. Rybízu bude bohužel málo. O muchovník se s nimi ale přetahuji a jak dopadnou kanadské borůvky mladých, to nevím. Sítě byly loni dobré akorát na to, že jsem denně nějakého napůl umláceného špágra, vystříhávala.
Eliška Murasová
Taky soupeříme s ptáky o úrodu a snadné to teda není.Zachvíli to bude rybíz, angrešt, chutnají jim i jablíčka-letničky, aronie, ale ty plašiče, nevím...
Libuše Křapová
My to máme rozděleno. V horních patrech stromů ptačí, v dolních moje. Pokud je neúroda, je ptačí všechno. Já nemám šanci :-) Loni mi sklidili úrodu všechnu. Jahody, rybíz třešně, višně, ostružiny a první maliny. Na vysvětlenou a k jejich obhajobě musím dodat, že všechny ty jednotlivé druhy ovoce byly do desíti kusů :-)
Naděžda Špásová
Blanko, docela jsem se pobavila. Já okno pravidelně zavírám po čtvrté ráno. U nás na sídlišti to kromě ptáků jsou ještě trolejbusy. A to už je moc. Vašich třešní je mi líto, my je na zahradě nemáme. Zato mi tam něco sklízí afrikány a sazenice rajčat. A věř mi, to mě taky pěkně štve. Třeba by pomohla nějaká špuntovka, ale nejsou špačci náhodou chráněni?
Věra Ježková
Blanko, moc hezký článek i fotka. Ale já bych radši odháněla špačky než holuby.
Libor Farský
Chtělo by to zkusit pouštět jim nějaké hodně hloupé písně, třeba častušky, a obměňovat je. Možná by poradil bývalý poradce prezidenta pan Ladislav Špaček.
Hana Rypáčková
Ptáky ničím nezaháním, dělím se s nimi o plody. Pod lesem to jinak nejde.
Zuzana Pivcová
Taky si myslím, že jsou ptáci vynalézaví a brzy si ujasní, z čeho jim hrozí nebezpečí a co je jen strašák. :-D Ty plašiče by mě zbláznily daleko víc než špačky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%