„Češi začínají být náročnější, co se týká kvality koupených zrnek, samotné přípravy a výsledného nápoje,“ říká přední česká baristka, které nyní vychází Velká kniha o kávě.
Kam chodíte na kvalitní kávu vy?
V Praze je řada skvělých kaváren, je z čeho vybírat. Například na snídani a dobrou kávu chodíme nejradši do Cafe Lounge, pro skvělé pečivo do Alfabetu, na cheeskace a občas i pivo do Kavárny Pražírna. A dobré kavárny otevírají nejen v Praze, ale po celé ČR. Mimo Prahu jezdíme moc rádi na výlet za kávou do Šumperka, do kavárny Pikola.
Jakou přípravu kávy máte nejraději?
Doma si s manželem připravujeme filtrovanou kávu z V60, což je překapávač, do kterého vkládáte papírový filtr, a káva se louhuje do hrnečku. Je to jednoduchá, rychlá a čistá metoda. Nejradši máme africké kávy. A ve školicím centru připravuji nejraději cappuccino. Nejen, že mi moc chutná, ale baví mě i příprava a malování obrázků.
Jak jste se dostala ke kávě?
Přes dortíky a sladkosti. Měla jsem sen si otevřít cukrárnu, která v našem městě už byla. Proto jsem nakonec zvolila cestu přes kavárnu. Dorty a káva se k sobě skvěle hodí! Kávu jsem do té doby nepila a ani nevěděla, jak ji připravit. Prošla jsem školením a poté vše trénovala na rodině a kamarádech. Několikrát jste vyhrála mistrovství republiky.
Jak se takové mistrovství pořádá?
Soutěžící má za úkol během 15 minut připravit 4 espressa, 4 cappuccina a 4 volné nápoje, které musí odprezentovat. Odkud káva pochází, jak byla zpracovaná a hlavně jak bude chutnat. Kávu servíruje degustačním porotcům, kteří hodnotí prezentaci baristy a kvalitu připravených nápojů. Na soutěžící dohlíží také technická porota, která hlídá postupy a hygienu okolo mlýnku a kávovaru.
Kdo dnes chodí na baristické kurzy?
60 – 70 procent účastníků našich kurzů jsou nadšenci a domácí uživatelé. Chodí dokonce i na celodenní pokročilejší školení. Zbytek jsou baristé z kaváren, ale také majitelé nově začínajících kaváren.
S jakou nejkurioznější možností přípravy kávy jste se setkala?
Existuje soutěž, která se jmenuje Creators cup. Účastníci mají za úkol vymyslet úplně novou metodu přípravy kávy – originální kávovar či překapávač. V Aténách jsem seděla v porotě této soutěže a byla to opravdu zábava. Některé kousky byly skutečně povedené.
Nyní vychází vaše publikace s názvem Velká kniha o kávě. O čem je?
Je to už moje druhá knížka. Nová kniha vychází z té původní, ale spoustu informací jsem upravila a přidala řadu nových. Můžete se těšit na úplně nové metody, recepty, a hlavně na krásné fotografie. S fotografem Davidem Židlickým jsme dokonce vyrazili i na plantáže v Panamě.
Kdo je Petra Davies Veselá
Petra Davies Veselá je přední česká baristka, která se pohybuje v kávovém oboru již mnoho let. Měla vlastní kavárnu, několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy, vede baristické kurzy. Její první Kniha o kávě se stala bestsellerem (prodáno přes 30.000 ks) a ovlivnila u nás nejen povědomí o kvalitě kávy, ale také rozvoj dobrých kaváren a pražíren. Její první publikace – Kniha o kávě – seznamuje čtenáře s historií kávy, dozvíte se o tom, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží, jaké odrůdy existují. Nyní vychází druhá Velká kniha o kávě, jedná se o rozšíření první knihy. Obě publikace vydalo nakladatelství Smart Press.