Hořec nemusí být jen modrý
Ilustrační fotografie :pixabay.com

Hořec nemusí být jen modrý

21. 4. 2019

Určitě všichni, kdo jste byli alespoň jednou na horách, znáte tuhle rostlinu. Hořec žlutý - Gentania lutea - lidové pojmenování - Encián. Roste hlavně na loukách a je 50 až 120 cm vysoký. Kvete od června do srpna.

Léčebné využití 

Zlepšuje metabolismus, zánět žaludku i střev. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, funkci jater, žlučníku i slinivky. Posiluje imunitu organismu. 

Sběr

Sbírá se kořen který se suší.

Ten je také využíván při výrobě hořkých likérů. 

Hořcový prášek pro dobré trávení 

1 lžíci rozdrceného kořene rozemeleme na jemný prášek. Užíváme 2x denně špetku prášku, který zalijeme vlažnou vodou.

Čaj při bolestech břicha 

1/2 čajové lžičky kořene zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Scedíme a popíjime po doušcích. Pro chuť můžeme přidat skořici a osladit medem nebo dát plátek pomeranče. 

Odvar

1 lžíci rozdrceného kořene dáme do 1/2 litru vody. Přivedeme k varu a vaříme 30 minut. Potom scedíme. Protože je čaj hodně hořký, doporučuje se osladit jej medem.

Žaludeční likér 

2 polévkové lžíce kořene, 1 lžíce tlučeného fenyklu (semen), 1 polévková lžíce tlučeného anýzu (semen), 1 litr alkoholu - vodky nebo domácí pálenky

Všechny přísady smícháme, dáme do láhve a zalejeme alkoholem. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně lahev protřepejte, aby se všechny léčivé látky uvolnily. Scedíme a při potížích užíváme 2-3x denně malého panáka.

Hořec žlutý je chráněný! 

Proto se pro léčebné účinky pěstuje.

Informace jsem čerpala ze svých zápisků. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Budu dávat bedlivým pozor, snad si ho všimnu, třeba na Jizerkách :-)
Dana Puchalská
Zuzano. S hořcem má genciánka společný pouze název a to pro jeho modrou barvu.
Zuzana Pivcová
Hořec znám jako encián, ale znám taky genciánovou vodičku, a nevím, zda to souvisí s hořcem.
Dana Puchalská
Věro,nevadí, já píšu o bylinkách ráda. :-) :-)
Věra Ježková
Taky znám jen modrý. A mrzí mě, že ti stále dokola musím psát, že bylinky nesbírám a sbírat nebudu. Přečtu si o nich ale ráda. :-)
Anna Potůčková
Zase jsem o kapánek chytřejší - díky!
Blanka Macháčková
Opravdu znám jen modrý. Dík za rozšíření obzorů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%