Vyrobte si kefír
Foto: autorka

Vyrobte si kefír

30. 4. 2019

Nechci tady diskutovat o mléku a jeho významu v jídelníčku člověka. Mám ráda mléko ve všech tekutých podobách i veškeré mléčné výrobky. Děláme si domácí jogurt a začali jsme si dělat i domácí kefír. Nebudu tady opisovat články o kefírovém mléku a jeho blahodárných účincích na zažívání.  To vše si můžete najít na netu. A navíc si ho můžete vyrobit doma a věřte, že je to výroba opravdu jednoduchá. Jen potřebujete ten základ - živou houbu. Tu jsem od známých dostala.

Houbu mám v malé sklenici (300ml), vícečetná rodina může použít klidně i větší.
Doliji čerstvé mléko, nesmí být trvanlivé! Nechám stát při pokojové teplotě. Nezavírám víčkem.

img-1478-1.jpg

Druhý den uzavřu a se sklenicí zatřepu

 

img-1447.jpg

 a přecedím

img-1449.jpg

V sítku zůstane houba - jsou to takové gumové květáčky. Ty vložím zpět do sklenice, kterou jsem ani neumývala. Opět doliju čerstvé mléko a nechám stát. Když se časem houba namnoží, můžu ji rozdávat.

img-1452.jpg

Denně mám čtvrtlitr domácího kefíru. Pokud vím, že ho nespotřebuji, dám sklenici s houbou do ledničky, tam se proces zrání zpomalí.

img-1450.jpg

V teplých dnech dám hotový kefír vychladit do ledničky.

Dobrou chuť!

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Ano, to mi říkali taky, ale já mám jen nerez cedníky a zjistila jsem, že nerez jí neškodí.
Hana Čadová
Také jsem tímto způsobem kefír vyráběla. Houba nesmí přijít do styku s kovem!
Anna Csanádiová
Mám vodní kefír a dělám limonádu,je dobrá a zdravá. Původně jsem sháněla kefírovou houbu, ale ta se ,množí pomaleji. Mám slíbenou a moc se těším na kefír.
Libor Farský
Kdysi jsem ho dělával a to z mléka od sousedovy krávy. Myslel jsem, že mléko ze samoobsluhy k tomu vhodné není.
Helenka Vambleki
Jak píše Ilona - opravdu je to tibetská houba
Eva Mužíková
Kombuchu jsem také měla, ale jestli si dobře vzpomínám, dávala jsem jí jen do vody. Helčo, jde o kombuchu i v Tvém případě?? Dobrý typ.
Zuzana Pivcová
Já jsem to jeden čas zkoušela vyrábět, ale to bylo ještě v ČB koncem 70. let. Houba kombucha ale velmi rychle rostla, bylo mi líto ji živou vyhodit, ale neměla jsem ji komu rozdávat. Navíc jsem měla dvě bydliště, přes týden v Bud., o víkendu v Týně, houba tedy vždy přes víkend živořila ve vodě a čekala na pondělí. Brzy jsem to vzdala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.