Máma a smysl života
FOTO: Poznámky Hany Rypáčkové

Máma a smysl života

10. 4. 2023

K úvaze o smyslu života mne přivedla kniha pofesora Stanfordovy univerzity Irvina D. Yaloma a název jeho knihy jsem v nadpisu použila. Je smyslem života být šťastný? Je smyslem života pomáhat druhým? 

Jsem vděčná za všechno, co jsem prožila. Přijala jsem svou minulost, odpustila sobě a druhým, žiji přítomností. Vím, co nechci a co chci. Chci se držet svého rytmu tak dlouho, jak mi to půjde. Nechci být zavlečena do rytmu někoho jiného. Chci si zachovat nespoutanou duši. Chci si důvěřovat. Chci smýšlet a jednat tak, abych se cítila vnitřně co nejradostněji.

Něco nemohu ovlivnit. Nemohu ovlivnit společnost, aby byla přátelská. A nikdo nemůže za mé pocity. Nepřišla jsem na svět s právem na splnění svých očekávání. Pocit pravého štěstí se rodí v mé vlastní hlavě a srdci.

Miluji svou rodinu. Vím, že se nemohu plést do života těch, které miluji o nic víc, než těch, které vůbec neznám. Nemohu nikoho do ničeho nutit. Mohu jen radit, když si někdo řekne o radu. Nemohu nikoho uchránit, mohu jen milovat. 

Listuji svými zápisky. U některých neznám autora nebo jsem autorem já.

Gabrielle Zevin: Pro co nenajdeš vlastní slova, pro to si vypůjčíš cizí. Čteme, abychom se ujistili, že nejsme sami. Čteme, protože sami jsme. Čteme, a nejsme sami. Už chápu, k čemu nám slova jsou. Brání nás proti přemíře citů. Každým dnem je ze  mne  míň. Dnes ze mne zbyly myšlenky beze slov. Zítra ze mne zbude tělo bez myšlenek. A tak dál...

Axel Munthe: Štěstí nalezneme jen v sobě, je to ztráta času hledat u jiných, neboť jen málo lidí má štěstí nazbyt. Trápení musíme snášet sami, nesluší se svalovat vinu na jiné.

Gordon Livingston: Problémy starších lidí jsou často vážné, ale jen zřídka zajímavé. Nic není tak nesmyslné a zbytečné jako  dělat stále stejné věci a  očekávat jiné výsledky.                                                                   

Člověk musí s lidmi, které má rád, trávit čas. Nezlobit se, že se nechovají tak, jak chcete vy. Přizpůsobit se a naslouchat jim. Vydržet nudu, špatnou náladu, omílání stejných věcí, najít v sobě trpělivost. Starý rodič nebo malé dítě, jednoduše jim věnujte čas a pak bude šťastný každý.

glosa životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) :-) Proč brát iluze někomu, kdo neví, že je má :-) :-)
Libuše Křapová
Hanko, nádherná úvaha. Naprosto se s ní ztotožňuji.
Jana Kollinová
Kéž by to bylo tak jednoduché a snadné jak se zdá při čtení Tvého zajímavého článku. K některým poznatkům jsem již dospěla, ale vím, že stačí jedno špatné rozhodnutí a některé vazby se nevratně přeruší a když se obnoví, uzel zůstává.
Vladislava Dejmková
Ano, mám to velmi podobně.
Marie Ženatová
Milá Hani, ihned po ránu mne tato úvaha* oslovila, moc za ni děkuji, nacházím v ní souznění. Mám to nastavené podobně - od mládí si píši podrobné deníky, do kterých vkládám svoje myšlenky nebo i jiných autorů. A když je mi někdy moc těžko, tak mi skutečně pomáhají žít tak, abych také měla alespoň trochu nespoutanou duši ♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%