Co k tomu potřebujeme? Nic, co bychom neměli běžně doma:
4 vejce, 300 g hladké mouky, 200 g pískového cukru, 120 ml oleje, asi tak stejně mléka, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr a samozřejmě - třešně. Kolik? No asi tak ... záleží na vás. Začneme tím, že si připravíme třešně. Ten, kdo strom včas postříkal, má je bez přidané hodnoty. My ostatní se rozhodneme, jak s masíčkem naložíme. Můžeme se tvářit, že o něm nevíme. Můžeme se přiznat, že víme. Naložíme s ním jako Jeníček a Mařenka s ježibabičkou - šup s ním na lopatu a do pece. Konzumenti stejně nic nepoznají. Můžeme je rozpůlit a nezvané obyvatele spláchnout a poslat štandopede k moři. Každopádně doporučuji vypeckovat, žužlání a vyplivování pecek tedy aspoň mou oblíbenou kratochvílí není.
A jdeme na to. Do vyšší mísy nasypeme oba cukry a vyklepneme celá vejce. Silou šlehače, který jsme dostali před padesáti lety svatebním darem, docílíme, že směs pěkně zhoustne a nabyde. Teď přijde chvíle pro střídavé přidávání mouky, prášku do pečiva, oleje a mléka. Když se nám těsto zdá tak akorát, vlejeme ho na plech s vyšším okrajem, vyložený papírem na pečení. Zálibně rozmístíme třešně, ze kterých mezitím vyběhli zbylí červíčci neznámo kam a šup do trouby.
Jelikož mlynářský umlel mouku pěkně do hladka, přisypáváním do těsta se pěkně rozletěla po kuchyni. Než tu spoušť uklidíme, máme upečeno. Asi tak 20-25 minut při 170 stupních, však to znáte. Dobrou chuť, ať už "s" nebo "bez"! :)