Dobrůtka s marinádou

Dobrůtka s marinádou

11. 8. 2019

Zdravím všechny na íčku,

taky se vám stává, že ráno zavolá kamarádka, zda by se hodilo, kdyby s mužem k večeru dorazili na kávu? Myslím, že s tím má většina z nás zkušenost. I mně nedávno ráno volala kamarádka, že by s manželem nás ráda viděla, a tak by k večeru dorazili na kávu. Zaskočila mě, ale neodmítla jsem.
Dělat v tom horku nějaké chlebíčky či jednohubky nebo obložený talíř mi nepřipadalo vhodné, proto jsem z mrazáku vyndala kuřecí prsa, bylo teplo, tak byla rozmrazená vcelku brzy. Ve vinotéce jsem vybrala a připravila dvě lahve Rulandského a začala přemýšlet, co připravím.
Zalistovala jsem ve svých receptech a připravila marinádu. Do té jsem naložila na medajlonky nakrájená prsa a dala do lednice trochu rozležet.
K večeru, když dorazili, si nejdříve dali kávu a vínko a já šla připravit mňamku. Všem chutnalo, i když mňamka byla jen s chlebem.
Odjížděli spokojeni okolo půlnoci, kochali se nočním výhledem na Železné hory, upíjíce Rulandské šedé – výběr z bobulí a zajisté je těšilo, tak jako nás, že jsme se zase po delší době sešli.
Suroviny
cca 300 g kuřecího masa -prsa, zkoušela jsem i na tento recept plátky z krkovice nebo plecka a bylo to také chutné /fotky jsou z plecka/

Marináda:

4 PL oleje
7 PL kečupu
2 PL medu, kdo nemá dá tak 1 lžičku cukru
4 stroužky česneku prolisovaného
3 PLsojové omáčky
1 kus cibule-velká
oregáno dle uvážení – /dávám větší špetku/
bazalka dle uvážení – /dávám větší špetku/
skořice -menší špetka
kari – menší špetka
sůl – opatrně – sojovka je slaná
Kdo má rád trochu ostřejší, může si přidat drcené chilli.
Dáme marinovat, stačí jedna hodina, pokud marinujete do druhého dne, je to lepší.

 Příprava:
Medailonky vyndáme z marinády a klademe na plech i s marinádou. Dáme do trouby, nezakrýváme, podlejeme troškou vlažné vody a pečeme do měkka.
Medajlonky upravíme na talíř. Přílohy: krom brambor může být i bílé pečivo nebo chleba a talíř zeleniny/ rajčata, papriky, okurky/ a nesmím opomenout Rulandské šedé pozdní sběr, nebo výběr z bobulí a to je ta krásná, lehce sladká, vinná tečka. Jistě může být i jiné vínko, jako při tomto focení - Rulandské vypito, došlo na Merlot Cabernet Sauvignon. Bylo vynikající, ale Rulandské to nebylo...

Kdo neodolá, doporučuji – výtečné a rychlé. Zvláště pak ta marináda. Chlebem jsem ji z pekáče doslova vylízala, když odjela návštěva.

Všem dobrou chuť a myslete na to, že léto je ve své druhé půli a kdo ví, jak dlouho budeme moci grilovat a stolovat venku a přitom se kochat krásnými výhledy....

 

obě fota: Ing. Jiří Novák

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Ta kytice růží, ač umělých, opět velice krásně koresponduje s ubrusem a celý prostřený stůl je moc krásný. O té servírované dobrotě ani nepochybuji ;-)).
Hana Nováková
Evi M. vzhledem k mému onemocnění mi kytky dělají problémy, tak tyto jsou od firmy SIA. Jsou z hedvábí a díky tomu jsou i docela drahé. Jsou krásně do detailu zpracovány. Stačí jen osprchovat studenou vodou. Musí mi stačit, jistě pravé by byly daleko hezčí, voňavější, ale co se dá dělat.A navíc, růže z kytek miluji nejvíc, pak přijdou hortenzie a pivoňky. I těch mám v této podobě několik. Možná někdy příště naaranžuji.
Zuzana Pivcová
Myslím, že návštěva mohla být víc než spokojená. O to víc, že se pozvali víceméně sami. :-D Ale jo, u známých lidí to bereme normálně! Moc lákavé občerstvení.
Eva Mužíková
Mňam, Hanko Ty jsi mne namlsala. Já jsem dnes měla krkovičku upečenou spolu s kuřecím stehnem. Bylo to podstatně jednodušší, ale také dobré. Díky za typ. Ty růže jsou z Tvé zahrádky???
Hana Nováková
Ale Dano, hlavní téma je jídlo, vínečko se sklem je jen příjemný doplněk ale často žádaný. Každého z fotky něco zaujme, jsme přeci lidé, kteří si všímají..
Dana Puchalská
Jejda, já čtu a na skleničky nekoukám. Mám ráda víno a broušené skleničky k němu patří. No to jsem tomu dala. :-) :-) :-)
Hana Nováková
Ivo, bylo vedro, tak ještě k tomu horké brambory? Zvolila jsem raději chléb ale na foto je z domácího prostředí a nyní už s bramborem, zrovna pršelo. Skleničky jsou ještě z výbavy a vínečko v nich krásně jiskří, kupodivu po těch 43 letech jich mám všech 6. Jinak hranolky bude dobrá volba, jako i rýže.
Dana Puchalská
Mňamka. Ani se nedivím, že byla návštěva spokojená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%