Sto deset korun na jídlo denně. Je to pro důchodce málo nebo dost?
Ilustrační foto: ingimage.com

Sto deset korun na jídlo denně. Je to pro důchodce málo nebo dost?

30. 8. 2019

Sto deset korun na den. To je průměrná částka, kterou si může dovolit denně projíst český senior. Toto číslo se nedávno objevilo v médiích a vzbudilo rozruch.

jídlo peníze
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Oprava: Mě když někdo potká a zeptá se, .......
Libuše Křapová
Ivano, ta částka 110 kč je už po odečtení ostatních nutných nákladů. Takže to je už opravdu jen o jídle. Co se týká tvých známých - nyní jsou dva. Za peníze z prodeje bytu si koupili jaký domek? Nový těžko, to by ten jejich bývalý byt musel být opravdu velký a luxusní. Takže určitě (tak jako já) musí aspoň něco vložit do oprav. A další věc - jak daleko mají na vesnici do obchodu, k lékaři? Pokud je zajímá divadlo, kino, koncerty, jaká je tam dopravní dostupnost? Nebo spoléhají jen na auto? Zvládne tohle všechno jedinec, když druhý partner jednou odejde? Vím, o čem mluvím. Ve dvou je život snadnější i ve městě. Bydlím v domě, který jsem si kupovala právě na důchod - a všechny tyhle možnosti jsem musela zvažovat.
Jitka Caklová
"Navíc pobyt na zdravém vzduchu seniorům prospívá." Také jsem jednoho takového "moudrého" znala. Měl u nás na vesnici obchod smíšeným zbožím a když mu ho zkonfiskovali, nechali ho ještě nějaký čas "v jeho obchodě" prodávat. Když přišla v poledne maminka z pole do krámu a jen se zmínila, jaká je to v tom vedru lopota, tak ji vždycky říkal: "Paninko na co si ztěžujete, od rána do večera na čerstvém vzduchu, já kdybych mohl, tak to tu z fleku zavřu a půjdu pracovat na pole." Pak měl slabý infarkt, udělal si kurz na elektrikáře a našel si "zašívárnu" v národním podniku. Vždy se nejlíp radí tomu druhému. /// Byt se dá skutečně prodat, ale nejprve se musí vlastnit a při koupi domku na vesnici se musí počítat s tím, že léta přibývají, síly ubývají, o nemocech nemluvě. Samo se nic neudělá a iluze "o vlastních surovinách ze zahrádky (brambory, zelenina, ovoce) a možnosti chovu domácího zvířectva" se zbortí jak domeček z karet. Skutečný život opravdu není o jídle. Mě když se někdo potká a zeptá, jak se mám, s úsměvem odpovídám: "Dík za optání, špatně už jsem se měla :-) :-)"
Hana Práglová
Ivano o jaké změně píšeš?Místo brambor nudle,místo masa soju,nebo jak???
Dagmar Bartušková
Ano, když jsou dva platy v rodině, žije se z jednoho.
Dagmar Bartušková
Ceny masa a zeleniny jdou pořád nahoru. 110,- korun na dobrý oběd v restauraci v Praze je opravdu hodně, hodně málo. A vařit doma spousta seniorů nezvládá, třeba i ze zdravotních důvodů. Aby tedy mnozí vyšli, navaří levná jídla - hlavně těstoviny a knedlíky a to jí třeba tři dny po sobě. Taková je úroveň našich lidí, kteří celý život pracovali. Stačí srovnání s důchodci v Německu. To člověk jen zírá...
Helenka Vambleki
Pro jednoho vařit a vystačit s tou sumou bude určitě těžší. My jsme dva a myslím, že těch 220 nám na celodenní stravu vyjde. Za měsíc to je šest tisíc - a to opravdu za potraviny dáme. Jenže si k tomu připočtěte energii, vodu..nebo jediné jídlo navíc v restauraci a je po "přídělu". Pak se nedivme, že senioři vyhledávají akce a slevy, kterými zas opovrhují ti, kteří mají to štěstí, že mají nadprůměrný důchod.
Milan Sova
4,30 Eura je hustý :-O
Věra Lišková
Základní potraviny podražily, brambory, zelenina, snad jedině, když je zahrádka a vaří se doma, by to šlo.
Hana Práglová
Souhlasím.Pokud si uvaŕím,tak to snad stačíVypustím svačinky,moučník,salátky,jogurty,džzsy.. Meny v učňovské restauraci 89-109 Kč (Někdy i 129 Kč) Pak už do této sumy se nic nevejde

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%