O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si získává přízeň čím dál více Čechů. Tady je 10 důvodů, proč ho používat.
Ghí je asi nejstarší superpotravinou na světě. V historii se s ním můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, kde bylo považováno za elixír života. Málokdo ale ví, že ghí není žádnou novinkou ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo, aby jim déle vydrželo. Dnes je velký boom ghí, protože vědecké výzkumy potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk..
A jak tedy tato superpotravina vzniká? Přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla. Postup je pak stejný: máslo se musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý máselný tuk.
10 důvodů, proč používat ghí:
- Nahradí všechny tuky
Ghí lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je tak ideální nejen na vaření a pečení, ale také na smažení. A použít ho můžete jen tak na chleba – stačí ho natřít. Skvěle chutná a voní v jakékoliv podobě. - Nepřepaluje se a nezapáchá
Ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a ani během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. - Ghí je zásobárnou vitamínů
Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitamínů (A, D, E, K a antioxidantů). Ghí je vhodné pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky. - Ghí vydrží i rok a nemusí se chladit
Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně 12 měsíců. - Chuť másla pro ty, kdo mají intoleranci na laktózu
Ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje. - Ghí zlepšuje trávení
Stimuluje totiž tvorbu žaludečních kyselin, a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu. - Zázračná kyselina máselná
Ghí obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá také udržovat hladinu inzulinu. - Ghí podporuje hubnutí
Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč. - Ghí je dobré na nervy
Ghí působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky totiž skvěle chrání omega 6 a omega 3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje. - Ghí usnadňuje hojení
„Ghí od Českého ghíčka se dá použít nejen vnitřně, ale je vhodné také na vnější použití. Zatímco v těle udržuje zásadité prostředí a brání tak vzniku zánětů, usnadňuje hojení i zevně. Stačí ho natřít na podrážděnou pokožku – rychle ji zklidní a také hydratuje a zvláčňuje,“ přidává vlastní zkušenost Andrea Dostálová z Českého ghíčka.