Ostrov Kronštad - místo vojenské historie i přítomnosti
Foto: autor

Ostrov Kronštad - místo vojenské historie i přítomnosti

4. 10. 2019

Po prohlídce paláce Peterhofu a cestou ven krásným parkem s fontánami jsme se dostali ven do města a dumali, jak se dostat na tu starou vojenskou pevnost s katedrálou, přístavem a hlavně si prohlédnout zblízka vojenské válečné lodě Baltského námořnictva.

Ostrov je uprostřed zátoky, která končí u města Petrohrad, a tam se dělí na říčky, které protékají městem. Je a byla jakýmsi bezpečnostním vstupem do Petrohradu z moře, a funguje i dnes.

Zvolili jsme nakonec obligátní dopravu Maršutkou, soukromým minibusem, a cestou přes záliv na ostrov jsme si vychutnávali pohled na lodě, blížící se ostrov, ale i na loďky, lodě, čluny a hlavně na blížící se válečné lodě v přístavu.

Vystoupili jsme ve městě na ostrově, má přes 40 000 obyvatel, a je skutečně postaveno v duchu historie. Staré domy, některé dřevěné byly tak dokonale shodné s jednou pohádkou, že jsem čekal vrznutí dveří a ven vyjde Marfuša s Nastěnkou. Nepřišly.

Šli jsme na náměstí, kde se tyčila velká bílá katedrála námořnictva, chrám sv. Mikuláše, se zlatými kopulemi, a zevnitř se ozýval sborový zpěv. Nedalo se ji minout bez zastavení a vstupu dovnitř. Prostory nás překvapily svou velikostí, výzdobou, obrazy a malbami. Prostorem se nesl zpěv, který dával prostoru kouzelnou atmosféru. Přicházeli mladí, starší lidé, klaněli se, křižovali se, a jak jsme při návštěvách památek, katedrál a kostelíku všimli, víra a vyznání v ruském lidu je velká bez rozdílu věku. Po prohlídce jsme pokračovali dál náměstím k přístavu. Všude kolem nás procházeli námořníci ve službách armády, neboť na ostrově mají kasárny, studovny, ubytovny, a hlavně přístav pro své vojenské lodě, kam jsme směřovali. Bohužel, což jsme tušili, až do přístavu k nim se nedalo dojít, vstupy byly kontrolovány, ale i tak na tu vzdálenost vojenské lodě vyvolávaly respekt. Zvláštní pocit. Obešli jsme přístav, minuli vojenské muzeum, a opět Maršutkou jsme odjeli z ostrova na kraj města Petrohradu. Jak jsme jeli, míjeli jsme klasické ruské dřevěné domky, a  na širokém vícesměrném obchvatu směrem do města nás čekalo další překvapení. Byla to největší stavba v Rusku, ale i Evropě.

Výšková budova, ve tvaru jehlanu (nepsal jsem o podobném při naši návštěvě v Londýně?). Byl součástí velkého office komplexu. Pohled z kanceláří ve výšce musí být překrásný. Ovšem pokud fungují výtahy. Vystoupili jsme z Maršutky a první, co nás zaujalo, byla mešita u břehu zálivu. Bohužel byla zavřena, a tak jsme si řekli, že se jen tak projdeme po nábřeží do centra, tam dáme něco k jídlu a padneme za vlast na hotelu do pelíšku. Jak jsme se mýlili.

Sotva jsme ušli pár set metrů po nábřeží, najednou se otevřela po levici jeho boční část a tam… Loď, o které jste jistě slyšeli, a když napíši její název… co se vám vybaví?…. Jmenovala se…  Ledoborec KRASIN. No jo, vždyť to byla ruská loď, co na severním pólu… Prošli jsme si ji a pokračovali dál. Ta historie v Petrohradu je fakt na každém kroku. Co si myslíte, na co jsme zase narazili. Na loď, kopii historické plachetnice, do detailu vyrobené, a sloužila jako hotel. Nevtíravě, bez reklam, zapadla do okolí, jak kdyby tam kotvila staletí.

Došli jsme do centra, k hlavnímu mostu spojujícímu Něvský prospekt, před námi za vodou Zimní palác, další paláce kolem něj, na boční straně další majestátná katedrála, a tak jsme chtěli vykročit přes most k Zimnímu paláci a odtamtud metrem na hotel, když jsem se jen tak otočil, co je v dáli za námi, a ztuhl jsem.

Asi tak 200 metrů kotvila u břehu řeky, která se vlévala do Něvy, loď, která mi něco připomínala. Tři komíny, celá šedá, z boku jako párátka trčely hlavně děl, a to největší bylo na přídi ve špici lodě. No, tohle jsme už někde viděli… dokonce i ve škole na základce jsme si o ní něco říkali, no jasně… AURORA.

Takže to pro nás znamenalo čelem vzad, pochodem vchod k lodi. Vystoupali jsme na palubu a začali jsme prohlížet útroby lodě, mechanizmy děl, kajuty v historickém stylu v tehdejší době, až jsme se dostali k tomu historicky známému dělu a jeho výstřelu, co započal útok na Zimní palác.

Jelikož prohlídka Zimního paláce nás čeká další den, jen jsem upozornil Helču, že si Auroru vypůjčím, doplavu k paláci a Helču vystřelím z toho děla, které si tak láskyplně prohlížela, a dobydu Zimní palác sám. Odpověď ani nenapíšu, ale závěr zněl… No když si budeš vařit sám… hádejte, co jsem zvolil. I když šance byla, on ten námořník, co tam hlídal návštěvníky na palubě, byl z toho tak zmožen, že.. A jak funěl. Ukázka toho, že je čas skončit s prohlídkou a odebrat se na hotel do pelíšku.

Ještě před odjezdem metrem jsem u Aurory navštívil veřejně dost využívaný pojízdný palác, kde se nám vždy uleví. Stál tam ve formě autobusu, vybaven líp jak kdejaké veřejné toalety, no a když padla, zasune přístupové shody, a odjede si. Hezky domyšlené pojízdné toalety. O kousek dál kulturní vložka. Postarší pán se koupal v řece při teplotě 6 stupňů, a na pobřeží byl vystavěn z písku objekt, který jistě vám něco připomíná. Co? Víte to?

Na hotel jsme došli po svých, ale upřímně, padli jsme opět za vlast, a se slovy Zítra dobydeme Zimní palác jsme usnuli. Ovšem nebyl by to Petrohrad, kdyby nepřekvapil. Já to věděl, v čem, ale bylo to překvapení pro Helču, která nic netušila. A vy to budete též vědět, když vydržíte a budete číst naše zážitky v dalekém Rusku…. No jóoo, už mlčím a spim, dobrou, Heli, mlask.  Chrrrr pfíííí, chrrr pfíííí.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Ráda jsem si přečetla postřehy o místech, která jsem ještě nenavštívila a ráda bych je viděla. Díky ! Jana Hošková

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%