Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Možná, že mnozí z vás znají tuto zeleninu pod jinými názvy. Ano, je to černý kořen neboli španělský hadí mor.
Zelenina, o které dnes píši, má vysoký obsah sacharidů a inulinu, proto je velice vhodná pro diabetiky. Protože obsahuje vitamíny A, B1, C a E, je dobrá pro pacienty trpící revmatismem. Je i dietní - ve 100 gr je pouze 14 kalorií.
O léčivých účincích napíšu někdy příště. Dnes zde uvedu několik receptů.
Zelenina má chuť podobnou pastináku. Je škoda, že v běžných obchodech ji málokdy seženete. Ale dá se koupit na farmářských trzích. A ani jeho pěstování na zahradě není nijak náročné.
Polévka z černého kořene
50 dkg černého kořene, 5 dkg másla, 1 žloutek, 1 l masového vývaru, 1/4 l kysané smetany, sůl, pepř, ocet, petrželka
Očištěný černý kořen uvaříme do měkka v mírně přikyseleném a osoleném vývaru. Polovinu kořene prolisujeme a druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky. Přidáme zpět do vývaru a přivedeme k varu. Polévku potom sejmeme z plotýnky, přidáme máslo, pepř, žloutek rozšlehaný ve smetaně a jemně nasekanou petrželku.
Černý kořen zapečený se sýrem
50 dkg černého kořene, 4 dkg másla, 8 dkg strouhaného sýra, sůl, ocet
Černý kořen oškrábeme a ihned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl. Nakrájíme jej na proužky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Okapaný urovnáme na plochou zapékací misku vymazanou máslem a vysypanou menší dávkou sýra. Posypeme jej zbylým sýrem, poklademe vločkami másla a zapečeme v prudké troubě nebo pod grilem. Jako přílohu podáváme vařené brambory.
Černý kořen se žampiónovou omáčkou
80 dkg černého kořene, 6 dkg másla, 20 dkg žampiónů, 5 dkg hladké mouky, 3 dcl smetany, citrónová šťáva, ocet, sůl
Omytý černý kořen oškrábeme a ihned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl. Uvaříme jej v osolené vodě do měkka a pak nakrájíme na asi 2 cm dlouhé kousky. Očištěné žampióny nakrájíme na tenké plátky a dusíme do měkka ve 2 dkg másla. Ze zbytku másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji postupně smetanou a trochou vývaru z kořene a dobře povaříme. Přidáme žampióny, kořen, sůl a několik kapek citrónové šťávy a chvíli povaříme. Podáváme s těstovinami nebo bramborem.
Salát z černého kořene
1 kg černého kořene, sůl, zelená petrželka, pažitka, 10 dkg majonézy, cukr, citrónová šťáva
Černý kořen uvaříme v okyselené vodě, nakrájíme na kousky, polijeme majonézou, kterou jsme zředili citrónem. Navrch nasypeme jemně posekanou petrželkou nebo pažitkou. Tento salát můžeme připravit také ze syrového černého kořene, který však v tomto případě jemně nastrouháme na křenovém struhadle. Místo pažitky či petrželky použijeme na zdobení hlávkový salát nebo nakládanou červenou řepu.
Přeji všem dobrou chuť.