Novoroční procházka
Foto: autorka

Novoroční procházka

3. 1. 2020

Novoroční vycházka okolními lesy nás zavedla ke studánce. Pelestrovské, ale vlastně Kristově. V dávných dobách byl majitel pan Krista. Většina zdejších lidí ji zná pod novodobým názvem Pelestrovská.

Nachází se v lesích Pelestrova - velmi malé obecní části, která patří pod Rozňák a ten je součástí obce Knyk.

Dříve spadaly tyto lesy pod obec Veselý Žďár, kde se kdysi nacházely dva dvory. Benákova chalupa zůstala osiřelá a zchátrala a druhý statek se rozšířil na nynějších 12 chalup s 16 obyvateli - Pelestrov.

Ve studánce ještě do nedávna byla voda bez závad a akvaristé si jezdili pro vodu pro své rybky do akvárií. Je součástí monitorovací sítě Českého hydrometeorologického ústavu v Praze od r.1971. Ale rozbory potvrdily, že již 3 roky voda není kojenecká, tudíž je nevyhovující .Přesto mnoho lidí z blízkého města si sem jezdí do lahví či kanystru pro vodu "na kávu“. Hluboké lesy již nejsou husté - díky kůrovci, ale vycházky v okolí jsou balzámem na duši a zapít únavu čistou pramenitou vodou je romantické. Chtěla bych věřit, že nebude ohrožená studánka vysychat a ještě hodně lidí zde posedí a uhasí svoji žízeň .

Přeji studánce hodné pocestné a nám všem šťastnou cestu.

S využitím Wikipedie.

procházka
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Pěkné, pěkné...
Jaroslava Handlová
Maruško, mám radost, že jsi procházku hezky popsala a nafotila. Ty víš, že i já chodím tamtudy (aspoň některý úsek), tak jsem zvědavá, kdy se na trase náhodně bez domluvy potkáme? Z těch hynoucích lesů jsem taky smutná.
Alena Tollarová
Lesní fotky nevypadají zrovna optimisticky, ale snad se les vzpamatuje a kouzelná studánka zase bude ve zdravém hustém lese. To jí moc přeju, stejně jako Tobě krásný celý rok!
Alena Vávrová
Moc hezká procházka a "jak na Nový rok, tak po celý rok", Maruško. Ať Ti to běhá a fotí! ♥
Jana Kollinová
Děkuji za zajímavou fotoreportáž a díky hrnečku u studánky za otevření jedné mé dávno zapomenuté vzpomínky, kdy jsem jako malá holčička chodila s prarodiči každou neděli na vycházku do brněnských lesů zvaných Hády. Naše zastávka byla vždy u lesní studánky, kde na provázku byl uvázaný otlučený plecháče, ze kterého pili všichni návštěvníci lesa. Chuť vody si nevybavuji, jen vím, že byla studená a v letním horku úžasně osvěžující. :-)
Soňa Prachfeldová
Též mám ráda takové procházky přírodou cestou i necestou, vždy se něco krásného objeví, doufám, že hrnecek zustane i pro další poutníky žíznivé.
Jana Šenbergerová
Takové procházky mám ráda. Umíš je hezky zdokumentovat, tedy určitě i procítit.
Zdenka Jírová
Hezká procházka a pěkné fotky.
Eva Mužíková
Maruško, krásné, i když smutné pohledy na přírodu. Toulala jsem se ráda s Tebou.
Dana Puchalská
Moc hezká procházka. A doufejme, že se les brzo zase rortoste. Lesy mám moc ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

18%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%