Ilustrační foto: ingimage.com
Yold. Nové slovo, které se týká seniorů a které uslyšíme častěji
19. 2. 2020
Jedná se o spojení slov young a old. Tedy mladí a staří. Výraz yold je čím dál více používán v souvislostí s generací současných šedesátníků. Na jedné straně jsou označováni jako senioři, na straně druhé většina z nich žije podobně jako mladí lidé.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Soukupová
19.2.2020 13:26
Ach joo..., co mě ještě na sratá kolena čeká? Ano, mám svůj věk, ale přece jsem pořád normální člověk! A český! Už snad zbývá jen to, aby někdo zavedl složené slovo, třeba "starsendůch" (starý senior důchodce), aby se prostě jedním vrzem vyjádřilo vše. Potěš pánbu...
Libuše Křapová
19.2.2020 12:20
Já už do této věkové kategorie nespadám. Jsem odsouzená patřit mezi ty pasivní naříkající lidi, co leží na lůžku v LDN nebo ještě tak v parku krmí holuby? I tady mezi námi na íčku je několik čilých 80+, kam ti budou zařazeni? Že se někomu nelíbí slovo senior, to docela chápu, já zase nesnáším slovo důchodce. No a co, bude kvůli tomu někdo měnit názvosloví? Každé takové umělé dělení nás starších mne vždy spolehlivě dokáže nadzvednout. Každý z nás je individulita, nezařazujte nás do škatulek podle věku!
Libuše Křapová
19.2.2020 12:12
Přechod z dětství do dospělosti je puberta. Přechod z dospělosti (protože podle vyjádření odborníků i veřejnosti už senioři nejsou "dospělí", je přece nutný dohled ve všech jejich činnostech) se "puberta" bude nazývat Yold?
Dana Kolářová
19.2.2020 11:46
Pevně doufám, že toto nové slovo budeme slyšet co nejméně, nebo raději vůbec!!
Hana Rypáčková
19.2.2020 10:42
Nechápu, proč se o nás pořád otírají. Cítí, že ještě utrácíme a neví, jak nás odrbat.
Soňa Prachfeldová
19.2.2020 10:17
Naražme červený klobouk a užívejme si, jak chceme a cítíme my. Senior se mi nelíbí, ale ta cizí pojmenování vědecky probádaná už vůbec ne.
Dana Puchalská
19.2.2020 10:01
No nazdar, to je mi ale informace. :-( Už se vidím, jak chci rezervovat zájezd pro nás dva. A budu striktně požadovat výhody pro Yoldy. Myslím že si budou myslet, že mají v léčebně pro duševně choré vycházku.
Jana Šenbergerová
19.2.2020 09:11
Tak teď mám potřebu vymezit se i já. Yold? Yoldka? Yoldi? (mladěstaří lidi?) Dříve nebo později stejně skončíme jako geronti. :-) To, že nahradíme zuby, klouby, mobily a činnosti jinými a umělými, z nás neudělá jiné lidi, pořád budeme stárnout, i když to nebude tak vidět. Svět chce být klamán ... :-)
Irena Mertová
19.2.2020 09:02
Senior znamená latinsky starší (junior mladší). To se mi nezdá nesmyslné ani urážlivé. Naopak, pokud by mi někdo říkal yold, připadala bych si jako blbec. A nakonec,proč já, že... :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA