Do stovky: Naučnou stezkou SCHROTH – PRIESSNITZ
Foto: autorka

Do stovky: Naučnou stezkou SCHROTH – PRIESSNITZ

20. 2. 2020

V Evropě řádila vichřice Dennis, která svým okrajem zřejmě zasáhla i můj kout světa. Tuto únorovou noc, z neděle na pondělí, mně vichr nedal spát. Proháněl se kolem domu, třískal vším, co mu přišlo pod vousy. A já jsem ráno vstávala mrzutá a unavená.

Náladu mi nespravila ani pravidelná ranní procházka s Rexíkem. Po návratu domů mi bylo jasné, že pokud zůstanu trčet doma, bude se mě mrzutá nálada držet celý den a ze mě bude, jak jinak, mrzutá bába.

Venku se již vítr utišil a jen občasné jemné pofouknutí mezi holými větvemi stromů a slunko nad hlavou, jakož i modrá obloha rozdhodly. Jedeme na výlet! Již delší dobu jsme měli naplánováno projít NS Schroth – Priessnitz. Jenže u nás je to tak, že k výchozímu bodu musíme vždy použít dopravní prostředek. Tentokrát rovnou tři. Nejdříve jsme jeli autobusem do Jeseníku, pak dále spěšným vlakem jednu zastávku do Lipové Lázní a tam jsme přeskočili na dýchavičný motoráček, kterým jsme přijeli ke startu našeho výletu. Lipová Lázně – jeskyně, zelezniční zastávka (na znamení) – výchozí bod našeho dnešního výletu Do stovky.

„Naučná stezka Schroth - Priessnitz spojující Lázně Jeseník a sedlo Na Pomezí má celkem 8 zastavení na 3,9 km. Obsah informačních panelů je věnován zakladatelům lázní v Jeseníku a Dolní Lipové - Priessnitze a Schrotha. Na stezce jsou odpočívadla a mohou využít pěší,cyklisté i in-line bruslaři.“ (zdroj internet)

Vincenz Priessnitz (1799 – 1851) byl zakladatelem jesenických lázní na vrchu Gräfenberk u Frývaldova. Jeho léčebná metoda sestávala z práce, čerstvého vzduchu a čisté horské vody. Všechny tři složky léčby byly na Jesenicku odjakživa k mání. Položil tak základy metody zvané hydroterapie a a mezi námi, kdo by neznal Prieessnitzův obklad.

Johann Schroth (1798 – 1856) byl současník Vincenze Priessnitze, ale také jeho spolužák a přítel. Byl však také přírodní léčitel a zakladatel Lázní Dolní Lipová. Nejdříve si získal pověst jako dobrý léčitel hospodářských zvířat, jeho rodina vlastnila statek a on se staral právě o zvířata. Prvním krokem Schrothovy léčby byl poznatek o blahodárném  působení vlhkého tepla, které prý vyzkoušel osobně při léčení svého bolavého kolena. Lázně Dolní Lipová byly založeny v roce 1837.  

Priessnitz a Schroth byly nejdříve přátelé, ale postupem doby rivalové. Každý prosazoval svou metodu a zavrhoval metodu svého „konkurenta“.

Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník – tam, kde zábal dostal své jméno:

onkologická onemocnění

nemoci z poruch látkové výměny a žláz s vnitřní sekrecí

nemoci dýchacího ústrojí

duševní poruchy

nemoci kožní

Schrothovy lázně Dolní Lipová – kde příroda léčí:

nemoci z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí

netuberkulózní nemoci dýchacího ústrojí

duševní poruchy

nemoci kožní

Dovolila jsem si vložit do článku pro vás informaci o možnosti léčení v našich lázních.

Za krásného počasí se vydáváme na cestu. Příroda ještě spí a my si tiše a v povznesené náladě vykračujeme cestou vedoucí chrámem lesa i když po posledních vichřicích poněkud pochroumaným. Na vyhlídce se kocháme pohledem na protější kopce  zamlžené oparem. Na všechno v kraji dohlíží majestátní Praděd.

Překvapí nás dva poletující motýlci, žluťásci. Je to prostě nádherné. Skotačí a hrají si a my žasneme. V únoru? Bohužel se mi ty dva neposedy nepodařilo zachytit fotoaparátem.

Potkáváme další a další lidičky i celou skupinu lázeňských hostů. Zastavíme se v restauraci Silesie na oběd a poté se vydáváme na poslední úsek naší vycházky. Ulicí Kalvodova do Jeseníku. Naše kroky míří nejdříve do IC pro mapky. Musím se pochlubit, v Jeseníku máme překrásné interaktivní info centrum. Naše cestá končí u Divadla Petra Bezruče a už to máme jen pár kroků k autobusovému nádraží. Odtud nás autobus odveze domů.

Děkuji, že jste se mnou šlapali Do stovky.

Do stovky 2020
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Šikulka, moc pěkné Elen :-)
Květuše Pinkasová
Elenko, ráda jsem zhlédla místa, kde bych byla předloni týden s našimi turisty... Tvůj zážitek a nádherné záběry mi říkají, že jsem o hodně přišla. Z Pradědu jsem to nikdy nezahlédla v takové kráse a navíc sloužící lidem. Milé!
Hana Rypáčková
Paráda..
Soňa Prachfeldová
Krása, krása !
Jitka Hašková
Pěkný výlet.
Zuzana Pivcová
Příroda mi spraví náladu vždy. I třeba jen v TV, na kterou jsem se vždy chvíli dívala v hotelovém pokoji v lázních (místo abych se v ní procházela:-D).
Anna Potůčková
Nebyla jsem tam, ale musí tam být krásně - díky za virtuální procházku tímto kouskem kraje.
Alena Vávrová
Jeseníkem jsem jenom projížděla, ale Jeseníky jako takové jsem si zamilovala během svých tří pobytů. Proto se mi procházka s vámi také moc líbila a dík za sdílení tvých fotek.
Jindra Hubačová
Jeseníky jsou věru kouzelné, snad se tam letos podíváme a uvidím tu krásu na vlastní oči. Moc hezká procházka a fotečky, jako vždy, luxusní. Moc se mi líbí nádraží a milá chaloupka, asi se tam musí pěkně žít. Děkuji, Elenko.
Zdenka Žichovská
Elen, to je moje oblíbená trasa. Jen začíná v lázních, krásnou lesní cestou, (nedaleko které je i několik pramenů), jdu na Pomezí a odtud, cestou kterou jsi šla Ty, zpět do lázní a Muzikantskou stezkou do Jeseníku. Kolik je to km jsem neměřila, ale odpolední vycházka v pohodě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%