Sylvio Spohr: Podnikatelé nemohou držet sociální smír ze svého
Sylvio Spohr, majitel restaurace Café Louvre

Sylvio Spohr: Podnikatelé nemohou držet sociální smír ze svého

22. 3. 2020

Dveře proslulé kavárny Café Louvre na pražské Národní třídě se pro návštěvníky uzavřely v roce 1948. K životu ji znovu v roce 1992 probudil současný majitel Sylvio Spohr. Co dělá v době, kdy v důsledku dopadu Covid-19 do jeho zařízení nemohou chodit návštěvníci?

Zaskočilo Vás uzavření kaváren, restaurací a barů?
Zaskočilo, zaskočilo všechny. Ve světle dnešních informací je to samozřejmě pochopitelné. Nejprve zkrácení provozu do dvaceti hodin a hned na to uzavření. Ale pozor! Vláda neřekla, že máme provozovny uzavřít, ale že do nich nesmí chodit lidé. Oni tvrdí, že nás v podnikání neomezili. Můžeme prý vařit a prodávat jídlo po celé republice. Na kolik je to rentabilní, si musí každý hospodský vyhodnotit sám.

Vy ale můžete počítat s určitou kompenzací...
To sice ano, ale není to tak jednoduché, jak to vypadá. Já kromě toho, že zaplatím zaměstnancům, za ně musím odvést i sociální a zdravotní pojištění. A pokud tomu správně rozumím, kompenzovat se bude pouze 80% mzdy zaměstnanců. Máme v současné době ve stálém pracovním poměru šedesát lidí, a tak si asi umíte spočítat, co nás to bude stát. Nechci se s nimi ve větší míře rozloučit, dalo to velkou práci dát takhle dobrý tým dohromady. Prozatím jsem přistoupil k tomu, že se šesti lidmi, kteří jsou ve zkušební lhůtě již nepočítám. Podnikatelé nemohou držet sociální smír ze svého. Věřím, že stát nyní pochopí, co je jeho role a pomůže nám se udržet.

A co teď nabízíte svým klientům?
Máme dole ve vchodu stolek a prodáváme čerstvé buchty, koláče a vaříme kávu. Prodáváme také hotová jídla, která si zákazník objedná telefonicky a my mu je připravíme, vakuově je uzavřeme a on si pro ně přijde sám. Využíváme tohoto období k drobným opravám a údržbám. Ten stroj musí být v pohybu, aby nezatuhl a nezrezivěl.

Jak dlouho to podle Vašeho názoru bude trvat, než se Café Louvre dostane do původní kondice?
Nejsem vůbec schopen posoudit, kdy zahájíme normální provoz. Můj nejoptimističtější odhad je, že to po tom zahájení bude nejméně rok, než budeme tržit tolik, jako před Covidem-19. První měsíce počítám, že budeme tak na třetině původních tržeb. V lidech bude dlouho nedůvěra a bude to chvíli trvat, než se třeba vrátí na obědy. V případě turistů to bude ještě složitější, ti se mávnutím proutku jen tak nevrátí. Budeme muset pracovat v nové situaci. Jít s nabídkou i s cenami vstříc lidem. Na tom současném stavu oceňuji, že zásobování funguje perfektně a konec konců výhodou jsou i televizní pořady o vaření a pečení, takže lidé budou mít zase lepší přehled, co od restaurací čekat.

         

Otevřený dopis provozovatelů restaurací a kaváren k dopadům nařízení proti koronaviru:

Pane předsedo vlády, vážená vládo, 

obracíme se na vás coby provozovatelé restaurací a kaváren. Většina z nás zasvětila celý svůj profesní život rozvoji gastronomie v České republice. Za ta léta dobře víme, že podniky poskytující gastronomické služby jsou křehkým organismem. Některým se daří lépe, jiným hůře.

Máme zkušenost i s podniky, které jsme museli zavřít. Ale za celou dobu jsme nikdy nenechali žádné dluhy u našich zaměstnanců, pronajímatelů, dodavatelů ani partnerů a nikdy jsme neměli žádné pohledávky vůči státu. Chováme se jako řádní hospodáři. Necháváme si rezervu, abychom pokryli výkyvy sezon i popularity, havárie, opravy, renovace a nepředvídatelné události. Všechny restaurace máme za nemalé částky pojištěné.

Proti dopadu nařízení, která vláda vyhlásila v rámci boje proti onemocnění COVID-19, se však pojistit nelze. Na takto náhlé zastavení tržeb není a ani nemohl být nikdo z nás připraven. Většina gastronomických podniků v České republice je tak dnes ve vážném ohrožení. 

Podle rozboru právních kanceláří na tuto situaci pamatuje zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon). Je v něm jasně uvedeno, že „stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními“. Je evidentní, že náhradou škody nelze rozumět například poskytnutí záruk u bezúročných půjček, pozdržení platby daní ani částečnou náhradu mezd.

Nikdo z nás nechce dlouhodobě zadlužit své podniky, které v blízké budoucnosti nejspíš nebudou prosperovat. Profesní čest a zdravý podnikatelský rozum nám nedovolují vstoupit s našimi společnostmi do tak nejisté situace s dluhy.

Neseme zodpovědnost za budoucnost tisíců zaměstnanců – a týmy našich lidí jsou to nejcennější, co máme. Snažíme se o solidaritu a i v těchto dnech nadále vaříme jídlo všem, kteří jsou na stravování v gastronomii odkázáni, i přesto, že takovýto provoz je podnikatelsky velmi ztrátový. Považujeme to za svou povinnost. 

I když je jasné, že současnou prioritou vlády je ochrana zdraví občanů, v důsledku opatření, která souvisí s vyhlášením nouzového stavu, je situace všech podnikatelů v gastronomii neudržitelná. 

Bez včasné, jasně formulované záruky přímé finanční pomoci ze strany státu nebude moci většina restauratérů pokračovat v podnikání. Pokud pomoc vlády nebude rychlá, budou naše statutární orgány podle současné legislativy povinny vyhlásit insolvenci. Nejen my, ale hlavně naši zaměstnanci a celý dodavatelský řetězec se tak ocitneme ve vážné životní nejistotě.

Podepsáni:

Jan Boroš
(500 zaměstnanců, 26 restaurací Potrefená husa)
Miloš Hodan a František Koutal
(107 zaměstnanců, řetězec Grosseto)
Tomáš Karpíšek a Daniel Krondák
(1100 zaměstnanců, Pizza Nuova, Café Savoy, Eska, La Degustation Bohême Bourgeoise, Bokovka, Kantýna, Naše maso, Lokály, Kuchyň, Myšák…)
Lubomír Osuský
(150 zaměstnanců, Červený jelen, Šenk a restaurace Lékárna, Kozlovna Doubravka, Potrefená husa Plzeň…)
Radek Kašpárek
(29 zaměstnanců, Field)
David Petřík
(400 zaměstnanců, Vinohradský Parlament, Bruxx, SIA, Potrefená husa Hybernská, Cukrář Skála, Sisters…)
Zdeněk Pohlreich
(105 zaměstnanců, Next Door, Imperial, Divinis)
Jan Punčochář
(32 zaměstnanců, U Matěje)
Ondřej Rákosník a Riccardo Lucque
(200 zaměstnanců, Aromi, La Finestra, Amano, řetězec La Bottega…)
Emanuele Ridi
(20 zaměstnanců, Manu Risto, Manu Praga)
Sylvio Spohr
(80 zaměstnanců, provozovatel Café Louvre)
Ladislav Starka
(800 zaměstnanců, La Bodeguita del Medio, La Republica, La Casa Argentina, Dutch Pub, Asia Temple, U Císařů…)
Libor Vedral
(120 zaměstnanců, Mincovna, Tiskárna, Potrefená husa Národní)
Václav Vojíř
(110 zaměstnanců, Bugsy’s bar, Špejle, Phenomen, F&B Catering, Potrefená husa Na Verandách, Potrefená husa Albertov)

 

gastronomie rozhovor
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Hlavně musí propouštět....A i skvělé kuchaře...
Jana Šenbergerová
Držím nám všem pěsti, ať jsou jakékoliv ztráty co nejmenší.
Svatava Páleníková
Ano, bude to těžké pro všechny, nejen pro hoteliéry a restauratéry. Budou na tom bídně firmy i živnostníci, zadlužené rodiny...
Růžena Kuželková
Zajisté to nemají jednoduché,ale považte,jsou to pouze "hoteliéři"nebo sem spadajíi osttní profese?!Někteří zaměstnavatelé svým zaměstnancům "dopřávali" i na úkor svých marží,ale jsou i tací,kteří "syslili pouze pro svoje "potěšení",ale bohužel to je v každém zaměstnání a teď "babo raď" Přeji všem lidem ať toto přežíjí hlavně ve zdraví - ostatní se ukáže časem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA