Sedm úkolů, spousta inspirace aneb Hrátky v karanténě
Ilustrační foto: ingimage.com

Sedm úkolů, spousta inspirace aneb Hrátky v karanténě

22. 3. 2020

Nesedět celý den u zpráv, ale být co nejvíce aktivní. To je zásadní rada psychologů, jak si udržet klidnou mysl v této těžké době. Pojďme se touto radou řídit i my na portále i60.cz. Připravili jsme pro vás na následující týden sedm úkolů. Jejich plnění posílí nejen vaši mysl, ale zároveň se může stát inspirací pro ostatní čtenáře.

Tady je sedm úkolů na tento týden:

1. Popište svůj "Den v krizi"

Napište krátký příběh o tom, jak jste prožili svůj den, jakými aktivitami jste jej vyplnili, co vám udělalo radost apod. Inspirovat se můžete například podle tohoto článku: https://www.i60.cz/clanek/detail/25256/pokus-o-kreativni-nedelni-dopoledne

2. Potěšte svého známého

Zavolejte někomu ze svých známých, přátel, bývalých spolužáků či vzdálených rodinných příslušníků, se kterým jste se už hodně dlouho neviděli. Zalistujte ve svých diářích s telefonními čísly a někoho si vyberte. Zeptejte se, jak se mu/jí daří a jak zvládá současnou situaci. Určitě mu/jí uděláte radost a vy budete mít z telefonátu dobrý pocit.

3. Recept v nouzi

Uvařte a nafoťte jídlo, které si budete vařit. Popište recept na toto jídlo, které nyní v době nouze musíte uvařit ze svých zásob. Může to být oběd, večeře, ale třeba i něco sladkého. Recept pak vložte prostřednictvím svého profilu na portál do rubriky Gastronomie. Určitě i ten váš recept vyzkoušíme.

4. Vraťte se do školy

Má starší dcera se připravuje na přijímací zkoušky na šestileté gymnázium. (Tedy, pokud ty zkoušky vůbec proběhnou). Schválně, zkuste vyřešit jeden příklad z matematiky a jedno cvičení z českého jazyka.

Příklad z matematiky:

Obdelníkové dno nádrže má délku 12m a šířku 8m; hloubka nádrže je 3m. V 8 hodin začneme nádrž napouštět čerpadlem o výkonu 10 litrů za sekundu. V kolik hodin bude napuštěna polovina nádrže?

Cvičení z českého jazyka:

Napište spisovné tříslabičné podstatné jméno, které je příbuzné ke slovu PÉCT a zároveň se skloňuje jako MĚSTO.

5. Oblíbená věc

Vyfoťte svou oblíbenou věc ve svém domě či bytě a vložte fotografii do rubriky FOTO DNE.

6. Zacvičte si

Jóga krásně protáhne tělo a uklidní mysl. Zacvičte si sestavu podle tohoto videa:

7. Kam až dosáhne vaše paměť?

Pořádně zapněte své mozkové závity a zkuste si vzpomenout na ten "nejzazší zážitek" ze svého dětství, tedy ten úplně první, nejdřívější, na který si vzpomenete. Kolik vám bylo let a co to bylo? U tohoto úkolu se můžete sami rozhodnout, jestli si zážitek necháte pro sebe, anebo se o něj podělíte s našimi čtenáři formou příspěvku - článku, povídky.

Jak hrát?

Pokud se rozhodnete zúčastnit se těchto našich hrátek, vyberte si na každý den jeden z výše uvedených úkolů. Nemusíte tedy postupovat od jedničky do sedmičky, ale podle toho, na co budete mít v ten den náladu, chuť a čas. A nemusíte ani splnit všech sedm úkolů, pokud se vám třeba některý z nich nezamlouvá.

Každý večer v komentářích u tohoto článku napište, jaký úkol jste si ten den vybrali a zda jste ho splnili (Uvidíme to i průběžně podle toho, jak budou chodit vaše příspěvky, jak budete vkládat fotografie atd.) Výsledky matematického cvičení a cvičení z češtiny neprozrazujte.

V neděli 29. března večer spočítáme, kolik jsme všichni dohromady získali "S", tedy symbolů pro SPLNĚNO. Čím více lidí se do hry zapojí, tím více symbolů "S" získáme a tím vice inspirací vytvoříme. A o to tu jde. Abychom společně aktivitou čelili blbé náladě a porazili tu potvoru!

Tak do toho, těšíme se na výsledky! Tahle země není jenom pro mladé!

Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Bod 4 splněno: Honzo, tak to je úžasný nápad, určitě se každý den ráda zapojím. Bertice
Elena Valeriánová
Bod 7 - SPLNĚNO
Martina Růžičková
Sympatický nápad a bezva inspirace pro smysluplné vyplnění času. Díky :-). Já se teď sice díky šití roušek nenudím, ale článek mě podnítil k zavolání dvěma kamarádkám. Zněly potěšeně, takže hlásím splněnou dvojku. Taky úkol z češtiny z bodu 4. Tu matematickou část prostě nezvládnu. Nikdy jsme s matematikou kamarádky nebyly...
Jan Zelenka
Ještě jednou chci zdůraznit, že tohle je nejskvělejší nápad, co si pamatuji od loňského července, kdy jsem na íčko přišel. Vložím svůj text do článků.
Jana Kovářová
Aniž bych věděla o tomto článku, u čísla 2 si píši S!!!! Před chvílí jsem volala bývalé spolužačce do Mohelnice. Jsou blízko uzavřených obcí, tak jsem chtěla vědět, jak se jim daří.
ivana kosťunová
Já naštěstí mám pořád práce dost. Daně mi sice odložili, ale i tak se snažím vše stihnout v termínu. Jenom je to letos bez těch stresů, a za to patří naší vládě dík. Takže- ,mozek si trénovat nebudu, cvičení s kýblem a hadrem a smetákem a cvičební pomůckou ve formě skládacích schůdků mám také dost, stěhujeme se totiž na venkov. Ale zkusím zavzpomínat na nějaký zážitek z dětství- jako na potvoru mě napadají jenom zážitky z teenagerovských let. A do svého blogu začnu v dohledné době popisovat své zážitky spojené s novým bydlením.
Jan Raška
Pane Zelenko, těžko vymyslíme něco, co se bude hodit všem, ostatně, to už za těch deset let, co provozujeme portál i60, víme. Víme i to, že se někdo po přečtení této výzvy ušklíbn či zaťuká si na čelo. Ale nám to nevadí! Stejné je to i u informací a článků, které svým čtenářům předkládáme. Jsou u nich rovněž různé reakce - to dělat nebudu, to není pro mne apod. To je ale přirozené. Každý má své oblíbené činnosti a hlavně svou hlavu. Nikoho do ničeho nenutíme, nikým nemanipulujeme, pouze předkládáme rady, tipy, informace, které, jak věřím, mnoho lidí ocení. A to nás těší. Tak je to, nakonec, i u článků čtenářských. Určitě vás potěší, když si lidé přečtou vaše postřehy ze Středomoří... Takže díky za váš komentář, aspoň jsme mohli vysvětlit, že z výše uvedených úkolů není nic povinné. :-). Je to vlastně test toho, jak jsou lidé hraví, i solidární. Přeji všem klidnou mysl a hlavně zdraví! Neklesejme na mysli, všechno dobře dopadne.
Jan Zelenka
Jo, ještě faktická poznámka. Kam máme své příspěvky řadit? Do které rubriky? Asi Akce i60, ne?
Jan Zelenka
Že bych byl tímto článkem přímo překvapen, to se říci nedá. Je mi jasné, že redakce, jmenovitě pan Raška, dělá pro zvelebení tohoto webu možné i nemožné. Ale zvolené téma pro tento náš karanténní čas je skutečně unikátní. Slibuji, že se také zúčastním. Jen vynechám dva body. Především cvičení, vzhledem ke špatnému stavu své páteře a pokročilé artróze. Cvičení, které doma provádím, je minimální a úměrné potížím. Do školy se také vracet nebudu, pouze ve svých vzpomínkách. Mám tu pomyslnou výhodu stáří, že sice nevím, co jsem dělal včera, ale zato si pamatuji, co jsem dělal v první třídě a taky si pamatuji názvy většiny kostelů a památek ve Středomoří, které jsme se ženou před lety dychtivě vnímali. Proto také momentálně píši svůj již čtvrtý cestopis, ve kterém bude celá řada postřehů ze Středomoří, Rakouska a Předního východu. Pane Raška, nakonec musím přece jen přiznat, že jste mne překvapil. A za to vám vřelý dík. Nečinnost jak fyzická, tak i duševní přináší bohužel zmar a depku. Takže, íčkaři, nechť vám všechny múzy při psaní sedí za krkem.
Drahomíra Leblochová
Dnes jsem upekla ořechové rohlíčky. Jsou opravdu výborné. Recept : 30 dkg polohr. mouky , špetka soli, 2 žloutky, 12 dkg másla, 1 dcl mléka, 1/2 kostky droždí, 2 dkg cukru . Vypracujeme těsto, necháme 1/2 hodiny odpočinout. Mezitím si připravím ořechovou nádivku z 15 dkg mletých ořechů, 15 dkg cukru , trochu rumu, vody . Těsto se nenechá kynout, pouze odpočinout. Dobrou chuť!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.