Jak už jsem napsala v článku Vánoční svátky, je toto cukroví doopravdy jednička. Může se péci pro jakoukoli příležitost od nejmenších až po větší zákuskové tvary. Já používám vykrajovátko po babičce což je oválek s obloučky po obvodu. Ale použít se může i kroužek s obloučky.
Ingredience
těsto
1/2 kg hladké mouky "00"
20 dkg moučkového cukru
14 dkg sádla (nejlépe domácího, ale lze použít i kupované)
14 dkg másla nebo 1:1 s Hérou
1-2 žloutky
Zadělané těsti necháme v chladu odpočinout. Vyvaluje se silnější plát 4-5 mm, podle trouby cca 180°C, jakmile začnou žloutnout okraje, jsou hotové, neboť díky sádlu tak rychle netmavnou a pak jsou najednou hnědé. Ale nic se neděje, při slepování je použijete na spodní díl.
krém
2/3 másla
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
1 vrchovatou kávovou lžičku velmi jemně mleté zrnkové kávy
1 žloutek
Dobře utřeme, pokud použijeme šlehač, tak velmi krátce, jen aby se spojily suroviny. Ale nejlepší je rukou.
Zdobení: Na větší "kaňku" hořké čokoládové polevy přilepit kousek vlašského ořechu nebo 1/2 pražené mandle. Pokud chcete mít každou jinou, nakreslete obrázky čokoládou pytlíkem s malinkým otvorem, může se použít i bílá poleva nebo použít obě polevy. Dvoubarevné jsou zajímavé, dovolují ještě více využít fantazii.
Přednosti: Pokud je upečete z více dávek, nenaplněné vydrží ve studenu ještě další měsíc a kdykoli potřebujete, pár jich namažete - máte pro návštěvu ke kávě vystaráno. Naplněné i nenaplněné vydrží v mrazáku minimálně do Velikonoc, ale i déle.