Denně kousek čokolády. Pomáhá proti mnoha neduhům
Foto: autorka

Denně kousek čokolády. Pomáhá proti mnoha neduhům

28. 6. 2020

Denně mám chuť na čokoládu. Hořkou. Jiné čokolády mi moc nechutnají. Jsem na ní v podstatě závislá. Lepší je ta vysokoprocentní, ale beru zavděk i čokoládami s menším obsahem kakaa.

Nedávno jsem dostala kvalitní hořkou čokoládu s himalájskou solí. To byla dobrota! Něco jako slaný karamel, který mám moc ráda.

Bohužel, co se týká konzumace čokolády, jsem velice neukázněná. I když v mnoha jiných oblastech jsem disciplinovaná, aniž bych tím na sobě páchala sebemenší újmu. Škoda, že se čokoláda neprodává po proužkách. Koupila bych si každý den jeden. Sice bych kvůli tomu musela do obchodu, ale aspoň bych měla pohyb. Když čokoládu doma rozbalím, nedokážu sníst jen několik čtverečků. Během chvíle sním celou tabulku. I když si nejdříve spořádaně ulomím jen kousek. Nejsem ovšem líná si pro další kousky chodit z pokoje do kuchyně, kam ji ukládám do ledničky. Dokud ji mám, jím ji. S jídlem roste chuť, jak říká známé přísloví. Někdy nad svou čokoládovou neovladatelností vítězím tak, že si odlomím polovinu tabulky a druhou dám v igelitovém sáčku do schránky na dopisy. To byste nevěřili, co všechno se do ní vejde! Máme takové velké, vodorovné. Přechovávám tam i jiné dobroty, např. balíčky čokoládových sušenek či bonboniéru pro někoho jiného. Z obavy, abych je doma nesnědla. Protože čokoládové choutky na mne přicházejí zpravidla večer a v noci, nehrozí, že bych se do schránky vydala. Znamenalo by to převléknout se z noční košile, sejít tři patra, jít přes dvůr ze zadního domu do předního, kde máme schránky, a zase zpátky. Jenže ani to není dokonalé řešení. Absenci čokolády kompenzuji tím, že jím něco jiného, třeba jogurt, puding nebo sýr.

Když jsem před mnoha lety prodělala velmi zlou ledvinovou koliku, dostala jsem od lékařky přísný zákaz jíst čokoládu a mléčné výrobky. Tedy mé dvě základní životní potraviny. Kombinace šťavelanů a vápníku, tvořících ledvinové kameny. Rok. Zpočátku nebylo nijak těžké si je odpírat, protože zážitek to byl strašný a nechtěla jsem si ho zopakovat. Jenže, znáte to, časem člověku otrne … Ale vytrvala jsem. Součástí dané diety bylo víc pít. Aby se kameny nemohly utvářet. To dodržuji.

Kvalitní hořká čokoláda je zdravá. Z internetu zjistíte, že je výborná proti spoustě neduhů. Obsahuje vitaminy, minerály a antioxidanty, které působí proti rakovině. Má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, zlepšuje kognitivní funkce a náladu. Chrání pokožku před poškozením sluncem a dehydratací. Je prevencí proti diabetu. Redukuje stres. Dokonce pomáhá při hubnutí! Ovšem ve velmi malém množství. Panečku, to je doplněk výživy jaksepatří!   

Tak jsem vám o své čokoládové vášni napsala. Měla bych se za to odměnit. Hořkou čokoládou.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Věrko, jak já Ti rozumím...mám to úplně stejně, jen nenosím čokoládu do schránky, nevím, jestli nezačnu. Miluju hořkou, ale nepohrdnu ani marcipánovou merci, právě jsem si ji rozbalila a pokusím se zůstat u jedné ze čtyř, drž mi palce :-)
Anna Potůčková
Spoustu let jsem pracovala v Čokoládovnách a nikdy jsem se jí nepřejedla! Občas si ji ted kupuji, v práci na dílně byla zadarmo :-)
Jitka Vitvarová
Miluji hořkou čokoládu mlsám hlavně večer, ale jen tři kostičky.
Alena Várošová
Věrko,mám ráda jen mléčné čokolády v jakékoliv podobě,nestačí mi kousek, /to se akorát tak nastartuji/ na posezení ji sním celou.Manžel má rád hořkou a stačí mu jeden dílek.
Alena Tollarová
Svým vztahem k červené fidorce jsem pověstná. Bez ní bych určitě ochořela :)
Naděžda Špásová
Čokoládu mám ráda, ale jen mléčnou s oříšky a Kofilu. :-)
Věra Ježková
Děkuji vám. Mám radost, že máte k čokoládě podobný vztah jako já. Višně v čokoládě jsou úžasné. Ivanko, dobrá poznámka. Občas mě někdo vidí, jak ze schránky vybírám něco jiného než poštu, nebo tam do ní něco nepatřičného ukládám. Františku, máš můj obdiv, že dokážeš sníst jen jednu kostičku čokolády. Desítky km jsem nikdy neušla, za mlada maximálně dvacet. :-)
František Matoušek
A já mám tolik výčitek. Svoji dávku (jednu kostičku hořké čokolády na vaření)po obědě mám dnes již v sobě, ale v lednici jsou již delší dobu neotevřené belgické pralinky co dostala manželka k narozeninám ??? Čokoládu jsem se naučil jíst při závodech. Nevěřili by jste, jak Vás čokoláda po desítkách km vzpruží. K narozeninám si vždy přeji višně v čokoládě (všichni to vědí).
Jana Šenbergerová
Vím, co je závislost na čokoládě. Zažila jsem ji, a také odvykací kůru, která není nepodobná té drogové. Nechtěla bych vidět tu horu čokolády, kterou jsem stihla během svého života sníst. Mléčnou a plněnou jsem neměla moc ráda, jen čistou a všechny druhy oříškových. Celá tabulka čokolády nebo bonboniéra pro mě nebyly problém, zvládla jsem je na počkání. Teď jsem kupodivu "čistá". Čokoládu jím, ale decentně, nezřízené touhy už mnou necloumají. Nicméně jsem ráda, žes mi, Věrko, připomněla, že jsem ještě neotevřela krabičku belgických lanýžů, které jsem dostala k narozeninám. Hned jdu zjistit, jestli mi budou chutnat. :-)
Marie Ženatová
Milá Věruško, máme to podobné. Ta hořká čokláda s himalájskou solí je skutečně vynikající. Bohužel, dnes žádnou takovou dobrotu po ruce nemám a to je pro mne asi moc dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.