Kapr

Kapr

15. 11. 2012

Hezky se to zpívá: "Štědrej večer nastal, koledy uchystal...". Ale kdepak! Nic neuchystal, všechno jsem musela jako vždy uchystat sama. A vloni mně mimo jiné běžné věci, jako je úklid, zdobení příbytku a stromečku, pečení a vaření, také přišlo poprvé sama vykuchat kapra. Dříve mi ho mladí vždy koupili někde ve větším městě u kádě, kde ho picli, vykuchali, oddělili hlavu a vnitřnosti a ještě přidali něco navíc, aby bylo na rybí polévku. Vloni však byl kapr poprvé ze zdejších sádek a musela jsem být ráda, že ho aspoň bacili, víc ani "ň". Vše ostatní bylo tedy na mně.

Šedivá jest teorie... atd., tak jsem si pro jistotu vyhledala na netu video, jak správně postupovat a zkoukla ho raději dvakrát po sobě. Kapr byl "macek" přes dvě kila a šupináč. Nejdříve jsem tedy nabrousila nůž a nožík, připravila i paličku, prkénko a starou utěrku, opásala se zástěrou. Do podrobností zacházet nebudu, ale celkem se mi dařilo. Až přišlo na oddělení kapří hlavy od trupu. Kuchař na videu říkal, ať se nelekneme, že i mrtvá ryba sebou v momentě přerušení páteře ještě mrskne. No jo, jenže já byla spíš soustředěná na to, abych se neřízla a zapomněla jsem na to. A kapr sebou mrsknul přímo ukázkově, já se strašně lekla, vše upustila, nadskočila, zařvala (asi něco sprostého, už nevím)... Moje kokřice, která ležela opodál a celou tu dobu mne upřeně pozorovala, vylítla a s hrozným jekotem se vrhla ke kuchyňské lince. Asi mě chtěla chránit. A já zase musela chránit tělem nebožáka kapra. No, virvál to byl děsný a kdyby to celé někdo nafilmoval, tak vyhrajem první cenu! Když jsem to vydýchala, práci jsem zdárně dokončila.

Rybí polévka i smažený kapr byly večer jedna báseň, i ta moje "obranářka" si přišla na své. "Šťastné a veselé!"  

Soutěžní příspěvek

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Zdravím, statečné děvče... se mnou by to seklo, umím plácnout tak akorát komára... hezká povídka
Olga Štolbová
Také jsem jednou poprvé po rozvodu kuchala kapra,ale protrhla jsem žluč.Naštěstí jsem měla i řízky.Kapra jsem zabalila do novin a vyhodila do koše.Ale přišla moje osmnáctiletá dcera z práce,kapra vybalila,očistila a dobře okořenila,moc jsme si pochutnaly.
Růžena Antlová
Jo tohle je pěknej příspěvek .Také bych asi musela kdybych měla kuchat kapra zkouknout video jak na to.Od té doby co jsem skončila s kostí v krku v nemocnici tak na vánoce dělám kuřecí nebo vepřové řízky.
Zdenka Karumníková
To je humorné. Ale škak by mne trefil, stát se mi to také.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.