FOTO: autorka
Debaty v moři a smích. Jaké to je být seniorem v Řecku
3. 9. 2020
Jsme v městečku Perissa na ostrově Santorini. Pláž s černým pískem je téměř vylidněná, turistů je tu letos málo. Přesto je tady rušno. Probíhá dopolední setkání místních seniorů. Dámy a pánové se přišli vykoupat a pobavit se. To znamená, strávit pár hodin v moři.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
josef novák
3.10.2020 12:36
Paní Wilková-redaktorko!!!
udělala jste mi velkou radost vaším článkem o Egejském moři a souostroví Kyklady, kde v jižní části leží ostrov THÉRA(SANTORINI - latinsky Svatá Irena-jediné městečko stejného názvu leží na sopečném podkladě-škoda, že nemohu vložit jeho nádherné foto-https://www.kalimera-recko.cz/ostrov-santorini/#fotogallery-9 (vkládám jeho odkaz na internetu) a místních lidech či rekreující se na pláži jako cizinci.
Ano Řekové jsou hodně samostatní, dobří sportovci a na jídlo podle možností i skromní. Nevím, kdo ví, že před finančním kolapsem (POMOHLA EU) v zemi měli možnost odejít do důchodu a pobírat roky důchod ve stejné výši jako kdyby naplno pracovali. Výše důchodu se lišili, ale měli mnohem více než V ČESKU!
Mám moc rád tuto zemi se svojí hIstorii a zatím jsem se dostal a žil " vedle na západ v Itálii-Neapoli.
Věra Halátová
6.9.2020 08:29
Autorka viděla skupinku seniorů. Nepopisuje, např. babičky v horách, které se k moři nikdy nedostaly a nedostanou. Toho pána, co Řekům závidí jejich vysoké důchody, bych upozornila, že ne všichni Řekové mají vyšší důchod než on, někteří nemají žádný. A že on měl dost času na to, aby se na stáří zabezpečil. V ČR je spousta aktivit pro seniory, kterých se většinu zúčastňují jen ženy. Universita 3. věku, Svaz důchodců ČR, obce pořádají přednášky, zájezdy. Existují CK, které pořádají zájezdy pro lidi 55+. ČR moře nemá, ale když si zajedete do některých termálních lázní nebo na koupaliště kdekoliv, jsou tam i starší lidé, kteří se nestydí za své staré tělo a plavou lépe než někteří mladí lidé. Co se týká nadužívání léků, je to opět kus od kusu. Ne každý sedí každý týden u doktora a polyká prášky na cokoliv a proti čemukoliv. V pondělí tohoto týdne jsem byla s jednou starší paní na takovém pochodu v okolí. Paní je osmdesát a pochoduje jak šestnáctka. Potkaly jsme skupinu starších lidí. Byli na týdenním turistickém zájezdě. Přijeli z Prahy 5. Všichni oblečeni v turistickém, někteří s nordic walking hills. Dali se s námi dvěma do řeči a zajímali se o to, kam v okolí vyrazit, co navštívit. Včera mi moje známé telefonovaly z Prachatic, kde jsou s Klubem českých turistů z Rychnova nad Kněžnou na třídenním turistickém zájezdu. Plný autobus starších lidí. Mladí lidé dnes turismus a organizovaný k tomu, nepěstují. Nechte každému národu jeho mentalitu a hlavně, nepomlouvejte svoji národnost. Buďte tak trochu nacionalisté.
Daniela Řeřichová
3.9.2020 22:11
Ano, je to jejich mentalita, podobně jako Španělů. Také se mi jejich družnost líbila. JIný kraj, jiný mrav.
Josef Volfík
3.9.2020 19:58
A došlo vůbec někomu z vás, že Řekové mají oproti nám minimálně trojnásobný důchod, o platu platí to samé. Pracovní morálka, hlavně úředníků, je bídná?
Jarmila Komberec Jakubcová
3.9.2020 19:19
Santorini jsem navštívila před pár léty, kdy jsem byla na Krétě a jela lodí na jednodenní výlet. Je to nádherný ostrov. Už z lodi jsem viděla bílo-modré domečky a zlaté kopule kostelíčků. Moc hezký článek popisující atmosféru krásného Řecka. Řekové jsou ti nejlepší kuchaři a úprava mořských plodů je fantastická.
Josef Vyskočil
3.9.2020 17:10
"Debaty v moři a smích. Jaké to je být seniorem v Řecku"
...ano v nejzadluženějším státě EU je to pohodička, důchody oproti ním čtyřnásobné + důchody za příbuzné...jak bylo trefně řečno "všichni jsou nějakým způsobem příbuzní a kdo není, je kamarád, kamarád kamaráda, kamarád rodiny"...taky bych se čachtal v moři a byl vysmátý. Jenže tady můžu tak akorát smočit nohy v potůčku a být rád, že mi nesleze kůže!
Danka Rotyková
3.9.2020 15:50
Tak bych mohla žít taky, jen mít to moře. Ještě že mám za zády alespoň lesopark. Člověk by měl být pokorný a vděčný za to, co má.
Margita Melegova
3.9.2020 13:43
Verim, ze zit u more je pekna vec, ale dokud to slo tak jsem davala prednost lesum, pro mne jsou kouzelne.
Zdenka Soukupová
3.9.2020 09:59
Moc hezké počtení. Skoro mě to láká odstěhovat se na Santorini. No, asi si to ještě rozmyslím...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA