Poslední prosluněná zářijová procházka
FOTO: autorka

Poslední prosluněná zářijová procházka

28. 9. 2020

Je čtvrtek 24. září. Sluníčko za okny láká k procházce a nic nenasvědčuje tomu, že by se měla splnit předpověď počasí na pátek se skokovým téměř zimním zlomem. Rozhodla jsem se rázem - nebudu čekat, jestli se splní, a dnešek strávím venku.

Do batůžku házím petku s vodou a tradá k Labi. Pod mostem to nabírám vlevo směr zdymadla. Ta fotogenicky září v ranním slunci. Posuďte, jak vypadá rozdíl před a za zdymadly proti světlu. Ráda bych fotila nějaká ta barevná podzimní kvítka, leč labský břeh podél cyklostezky se pečlivě seče a kvítka aby se hledala na kolenou lupou. O nějakém motýlovi nebo hmyzu si můžu nechat zdát. Pár divokých kačen mi zamává na pozdrav a já pádím domů.

Rovněž čas po "O" věnuji mým častým a oblíbeným toulkám za městem. Přes třicet let tam probíhá těžba štěrkopísku a krajina se tím pádem zcela změnila. Nyní je tam soustava jezer, z nichž to nejstarší je už úplně zarostlé rákosím. Jezera jsou v létě oblíbeným cílem koupání chtivých spoluobčanů. Není to sice zdaleka ideální místo, ale jiné v okolí nemáme. Jak těžba pokračuje a vodní plocha se zvětšuje, voda ustupuje. Nad hladinu vystupují ostrovy a v některých místech už se vůbec plavat nedá. Tipuji, že v posledním jezeře je voda od bývalého břehu už takových padesát metrů. Na druhé straně jezer za malým lesíkem je račická dva kilometry dlouhá veslařská Labe aréna a tam se rovněž s poklesem vody potýkají. Přes začínající podzim je teplý den a pár nadšenců, libujících si, že voda je jako kafíčko, jsem potkala. Zašla jsem i dál než obvykle, a to do lesa za jezery. Nikdy jsem dál za vodu nedošla a nyní s překvapením hledím na hustý neprostupný les, který protíná pěkná lesní cesta.

Nyní však nemám čas projít les celý, a tak si umiňuji, že se tam vrátím cíleně. Při pohledu na hodinky si velím čelem vzad a beru to stylem ráz dva. Cizí neštěstí člověka potěší, tak se vám svěřím, že jsem se rozhodla pro zkratku po vyschlém dnu. Bláto vypadalo suše a tvrdě, leč po asi čtyřech krocích ukázalo svou pravou tvář. Moje bota zahučela do hnědého cosi a druhá ji následovala. Foťák na krku se rozhoupal a bláto se rozhodlo se mnou kamarádit. Obalit mě celou se mu však nepodařilo, zvítězila jsem! Po prvotním úleku jsem pak seděla na břehu v suché trávě, vším co mi přišlo pod ruku škrabala bahno z bot a děkovala prozřetelnosti, se kterou nosím v batůžku vlhčené ubrousky. Ale to už jsem pod modrou oblohou pozorovala takových čtyřicet labutí zdobících modrou vodu a smála se, že budu mít na co vzpomínat.

Věříte, že jsem za ten den našlapala 13 km?

A meteorologové měli pravdu. Páteční ráno bylo šedé, z nebe padaly provazce vody a teploměr skočil dolů o nějakých deset stupňů.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Moc hezký článek doplněný krásnými fotkami. Doufám, že nás čeká krásně barevný podzim. Ted zapršelo, tak snad déšt ustane a budeme se pouze kochat tím vším, co nám příroda naservíruje
Vladislava Dejmková
Hezké vyprávění. Také se snažíme denně vyrazit někam za město. Ve stejný čtvrtek jsme měli za cíl obory s zvířaty v centru hradeckých lesů. Viděli jsme ale jen jedno divoké prase a pár danělek. Zato jsme cestou zpět důkladně promokli. Naštěstí ve čtvrtek bylo ještě teplo.
Marie Měchurová
Je vidět, že procházka se opravdu vydařila. Cesty do lesa jako by říkaly: Račte vstoupit. Věřím, že se ještě dočkáme hezkého podzimu, a že nám připraví hodně námětů na focení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.