Rodná řeč
Ilustrační foto: pixabay.com

Rodná řeč

7. 11. 2020
Hrátky s češtinou Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Děkuji za zajímavou úvahu o českém jazyce. Říká se, že zvláště bohatou slovní zásobou vynikal spisovatel Karel Čapek.
Hana Šimková
Tu nejdelší větu vymyslel můj syn a ještě věty delší.
Hana Nováková
Věro, děkuji za komentář, hned se pozná odborník, který v dobrém poopraví laika. Děkuji i za drobné rady, které zajisté vy dobře znáte, pro mě až tak neznámé.
Věra Ježková
Hani, velmi jste potěšila mou lingvistickou dušičku. V zaměstnání jsem napsala několik odborných článků na téma „angličtina jako lingua franca“. Tedy proti stálému pronikání angličtiny do jiných jazyků, zejména češtiny. Velice to nemám ráda. Někdy je nutné výraz převzít s novým předmětem, jevem. Většinou jde ale o módu, o snahu být „in“; mezi odborníky i laiky, v běžném životě. Mám jen malou poznámku: „Ř“ je obtížné, ale nepodstatné – je spousta Čechů, kteří ho nedokáží vyslovit správně. „Š“ mají ve výslovnosti i jiné jazyky, jen ho jinak píší. Některé uvedené „hrátky“ znám. Viděla jste můj poslední příspěvek v Líbí? Je tam věta ještě delší. :-)
Dana Puchalská
Čeština je krásná řeč a i mně vadí jak se mění. Děkuji za pěkný článek.
Zuzana Pivcová
Dano, to mi připadá, jako bych četla o sobě, akorát, že mně bylo "teprve" přes 40. Vyprávěla jsem to kdysi v příspěvku Mé léto s Angličanem. :-D
Dana Divišová
Dobře napsáno . Pro zamyšlení a trochu pro rozptýlení. Máte naprostou pravdu, že mladí používají hodně výrazů převzatých z angličtiny. Vidím to všude okolo sebe. Pamatuju, jak jsem se já původně němčinářka teprve v padesáti začala intenzívně učit angličtinu. Abych alespoň mohla písemnou formou komunikovat se zahraničními firmami. Hrozně mi totiž vadilo, že zaměstnanci bez znalosti věci na mne koukali zpatra, že se neumím se zákazníky domluvit. A tak jsem zaťala zuby a šla do toho. No, upřímně řečeno, jak rychle jsem to našprtala, tak rychle to zapomínám.
Zuzana Pivcová
Naše řeč je těžká, ale krásná, má pěknou slovní i větnou intonaci, je libozvučná. Má širokou slovní zásobu, mnoho synonym, zvukomalebnost. Neměnila bych. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%