Vlčí máky pro válečné veterány
Vlčí máky jsou symbolem Dne válečných veteránů. FOTO: pixabay.com

Vlčí máky pro válečné veterány

7. 11. 2020

Příměřím, které bylo podepsáno 11.11. 1918 v 11 hodin ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne mezi Spojenci a Německem, byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války.

Tato historická událost se již sto let připomíná jako Den válečných veteránů; u nás má místo v kalendáři od roku 2001.

První světová válka si vyžádala miliony obětí. Do složité životní situace se zároveň dostaly statisíce invalidů.

Celosvětově proslulý projev úcty a solidarity je vepsán v odkazu profesorky a humanistky Moiny Belle Michaelové, která po válce v USA zahájila sbírku na pomoc zmrzačeným vojákům prodejem ozdobných vlčích máků z hedvábí. Tento květ jako symbol převzala z básně Na flanderských polích od kanadského lékaře a básníka Johna McCraea, který sloužil v bojích na západní frontě.

A proč právě vlčí mák?

Jedná se o odolnou květinu a tisíce jich každý rok rozkvetly i uprostřed krajiny rozervané boji Velké války. Ve Francii tuto roli plní chrpové květy. Chrpa polní totiž podobně jako vlčí mák byla jedna z mála květin, které rostly i na bitevním poli.

V ČR žije mezi námi asi 600 bývalých vojáků a odbojářů z období 2. světové války. Těm je také prioritně určena pomoc z projektů ke Dni válečných veteránů.

K organizacím, které vyhlašují veřejné sbírky, patří například Post Bellum-Paměť národa. Výtěžek sbírky pomáhá každoročně konkrétním osobám s nákupy, léky, pochůzkami a mezilidským kontaktem, který nyní, v době ztížené epidemiologickou situací, je pro osamocené a nemocné často důležitější než materiální pomoc.

Dobrovolníci po celé zemi jsou tak připraveni našim veteránům tímto způsobem poděkovat za jejich službu vlasti.

1. světová válka historie
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Danielo, děkuju za zajímavý článek. A o vlčím máku a jeho významu vím.
Naděžda Špásová
Vlčí máky mám ráda, o jejich významu nevím.
Marie Novotná
Ano ,vzpomínky a máky :https://www.i60.cz/clanek/detail/20936/jenikovska-spacirka-ve-znameni-stoleti
Zuzana Pivcová
S tímto svátkem jsem se poprvé setkala v Londýně při své služební cestě někdy v polovině 90. let. Tehdy u nás nebylo ještě vůbec známo, že se v ten den uctívá památka válečných veteránů. U Westminster Abbey byly v zahradě všude malé křížky s názvy jednotlivých vojenských útvarů, bojujících ve válce. Lidé měli hromadně připevněné na oblečení symbolické papírové vlčí máky (asi jako u nás měsíčky - symbol boje proti rakovině). Vzhledem k tomu, že jsem léta pracovala s válečnou archivní dokumentací, je mi tahle otázka niterně blízká. Ministerstvo obrany má Odbor válečných veteránů. Věřím, že dosud žijícím je ze strany armády dnes věnována dobrá péče, zdravotní i sociální včetně penzionů na zbytek života. Moc děkuji za příspěvek.
Jana Šenbergerová
Napadá mě jen "Vám poděkování a lásku vám," i když to spolu zdánlivě nesouvisí. Autorce děkuji za tento článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%