Protiepidemiologický systém, kterého si na ministerstvu zdravotnictví pojmenovali PES, má podle stavu epidemie každý den zhodnotít rizikové skóre na škále nula až sto a podle výše číslovky řadit Česko do jednoho z pěti stupňů, přičemž každý stupeň se řídí různou škálou opatření.
Skóre vychází ze čtyř faktorů, a to z podílu pozitivních testů, počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel, počtu nakažených seniorů a takzvaného reprodukčního čísla R. To udává, kolik lidí průměrně infikuje jeden nakažený a tedy určuje, jestli epidemie zrychluje či zpomaluje.
Zpočátku vypadal PES skvěle, máme konečně systém, který je srozumitelný, vychází z konkrétních statistik a jasně nám říká, co a kdy můžeme či naopak nesmíme. Jenže po několika dnech si chtěli jitrničkou ochočit psa sportovci, tlačenkou mu kolem huby točí lidé z kultury, masovými konzervami si chtějí psa podmanit stánkaři. A tak se tabulky přepisují, vytváří se různé podtabulky a další hybridy tak, aby se vyhovělo všem.
Pro nového ministra zdravotnictví Jana Blatného to musí být zkličující pocit, když restauratérům a obchodníkům jeho vládní kolega Havlíček slibuje rozvolnění ještě před tím, než své poslední slovo vyštěkne PES. Skóre se v Česku drží již několik dní na čísle 57, což znamená třetí stupeň a tedy i poměrně rozsáhlé rozvolnění. Restaurace už se zásobují a chystajímenu na příští týden, provozovatelé obchůdků všeho druhu vyšňořují výlohy slevami a jinými lákadly. Jak to asi dopadne...
Blíží se Vánoce a je jasné, že obchodníci začínají být tuze nervózní. Těm bez internetových obchodů jistě šediví vlasy. Rodiče jsou zcela právem nervózní z toho, že se jejich dětem nedostává tolika vzdělání, kolika by potřebovali, hospodští jsou na mašli.
Jenže pokud se nechceme vrátit na začátek října, kdy počty nově nakažených lidí překračovaly desítku tísíc denně, je potřeba se držet pravidel. Neohýbat je, neslevovat, nemanipulovat. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Jenže pak si nezajdeme s přáteli do hospody ani přes ty svátky.