Svátek Nely Hromnice
Ilutrace: archiv autorky

Svátek Nely Hromnice

3. 2. 2021

Dnes čtu v našem kalendáři, že má svátek Nela - je to krásné jméno...* Ale v křesťanských kalendářích jsou i Hromnice. Jaká je pro tento den nejznámější pranostika? "Na Hromnice o hodinu více" - tento den byl vlastně tak trochu oslavou přicházejícího jara...

Dříve se také v některých domácnostech teprve odstrojoval vánoční stromek a sklízel betlém. V tento den se také vždy v kostelích mimo jiné světily i svíce "hromničky", které měly chránit před ohněm, bouří a bleskem. A v případě bouří se svíce v minulosti často zapalovala a měla tak ochránit domácnost.

Já jsem dnes jako fotografie volila perokresby svého tatínka, které kreslil už od svých 10 roků. Ta úvodní je z roku 1935, kdy bylo tatínkovi 18 roků, a je to kresba stavení, kam se tatínek v 28 letech přiženil.

Ovšem já se chci dnes vrátit o 50 roků zpět, a to do roku 1971 - byla to tehdy poslední veliká srpnová bouřka - byla neděle 15. srpna. Tehdy bydlela v naší rodině v mé rodné vesničce společně moje babička, ženatý bratr s manželkou, další bratři a rodiče. Kuchyně byla prostorná a denní život se tehdy odehrával převážně v ní.

Moje velice hodná a zbožná babička zapálila v době silné bouřky svíci "hromničku" a prosila všechny, aby se s ní modlili. Můj bratr byl tehdy velmi mladý a tomuto způsobu ochrany před bouří se začal vysmívat.

Je to prostě k nevíře, ale uhodil poslední blesk a celé naše veliké stavení ve tvaru čtverce - byl to spíš  "grunt", který měl před založením tehdejšího JZD téměř 19 ha polí - bylo i se stodolou v jednom plameni. Totiž blesk uhodil do transformátoru, který byl blízko na zahradě a od něho se odrazil a jako kulový blesk proletěl všechny střechy, které ihned vzplály - všude pod nimi bylo seno na krmení  - v té době se chovalo ve stavení ještě hodně domácích zvířat - v adaptované stodole se dokonce krmila větší selata, která byla určená k následnému prodeji.

Ještě dnes, když o tom píši, tak mi jde mráz po zádech...

Já jsem totiž v té době už byla se svou rodinou odstěhovaná a toto všechno vím z vyprávění od své babičky, která se po obrovském požáru ke mně na nějaký čas přestěhovala - než se stavení dalo do pořádku a mohlo se v něm zase trochu žít.

Tehdy bych byla moc ráda, kdyby mohla být u nás co nejdéle, ale pro ni byla nutností v jejím věku 81 let každodenní návštěva bohoslužby a v našem městě to měla moc daleko. Já jsem tehdy měla dvě úplně malé děti, auto nebylo. a tak jsem ji zvládla doprovázet na dlouhé cesty do kostela jen v neděli.

Ale moc ráda na její velmi spokojený a společný život s námi všemi, který byl pro nás všechny obohacením, i po tomto velmi dlouhém čase vzpomínám...

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Překrásné obrázky Vašeho tatínka .
Soňa Prachfeldová
Krásné vzpomínání i moje babička byla silně věřící, zapalovala při bouřce svíčku a vše vytahala ze zásuvek. Všechny ty rituály zůstávají ve mě dodnes.
Marie Ženatová
Děkuji Vám ze srdce všem za vaše dobrá slova *
Dana Puchalská
Hezký příběh a moc krásné kresby.
Zuzana Pivcová
Moc ráda jsem si vyprávění přečetla.. I to varování mělo svůj smysl. Děkuji.
Helena Přibilová
Paní Maruško, i tentokrát jste nás potěšila překrásnými obrázky. Díky nim jsme se přenesli do doby a míst, kde se odehrál působivý příběh, o kterém píšete.
Marie Seitlová
Pěkná, ale trochu smutná vzpomínka. Perokresby jsou nádherné.
Naděžda Špásová
Ty obrázky jsou moc hezké a vyprávění taky. :-)
Daniela Řeřichová
Děkuji za silný příběh a za nádherné perokresby Vašeho talentovaného tatínka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%