Lipnice v zimě
Foto: Marie Novotná

Lipnice v zimě

4. 2. 2021

Pojďte se podívat se mnou na zasněženého strážce Posázaví a jeden z nejmohutnějších českých šlechtických hradů založený na počátku 14 století mocným rodem pánů z Lichtenburka, který se stal později trvalým sídlem bohatých Trčků z Lípy.

Od r.1963 je chráněn jako kulturní památka ve vlastnictví státu.

Po mnohaměsíční pauze jsem se vydala na místo mně milé. A to nejen navštívit místa věčného odpočinku mých předků, ale pokochat se pohledem z hradu na zasněženou krajinu a hrad samotný.

Neděle byla jak malovaná, a tak hned dopoledne bylo rozhodnuto. Jedem.

Náměstí na Lipnici bylo namrzlé, a tak auto bylo zaparkované u nového hřbitova. Však i tam jsme zašli. Hned nad hřbitovem je chatová kolonie a nad ní Bílá věž. Pohledy od chat na zasněženou krajinu byly kouzelné. Cestou kolem bývalého opevnění, mimochodem velmi kluzkou, po směrovkách jsem došla k cíli. Nyní je zde jen zřícenina předsunuté bašty hradu, která vznikla zřejmě v druhé polovině 15. století, a kaple sv. Antoníčka. Několik fotek i zasněženého hradu, návštěva starého hřbitova a hurá na hrad. ,,Ledopády“ pod hradem si fotil kdekdo. Brána hradu zavřena, jak jinak, ale projít okolo se dá. Mladá dvojice hledala cestu k Památníku odposlechu a oslovila mne. Opodál poslouchal jiný turista. Ráda jsem poskytla něco málo svých vědomostí a poslala je na značený okruh i k Hlavě XXII kolem kamenolomů. Náhodný turista (byl z jižní Moravy).mne ještě oslovil při dalším setkání. Zajímal ho Wolkerův pomník. Tak jsme chvilku popovídali a pokračovali každý svou cestou. Obešla jsem hrad celý dokola, nakoukla do kostela sv. Víta, právě končila pobožnost, prošla původní vstupní bránou a vrátila se k autu.

Tady se na foto podívejte, jaký byl můj nedělní den.

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Marie, krásná zeimní procházka a hezký článek - děkuji
Naděžda Špásová
Posázaví trochu znám, ale v Lipnici jsem nebyla. Moc hezké fotky, v létě je to tam asi parádní. :-)
Dana Kolářová
Tak Maruško, díky Tobě mám Lipnici komplet, v létě i v zimě. A nejsem vůbec unavená, vyběhla jsem na hrad jako srnka. Moc ráda jsem si připomněla naše setkání. Díky.
Daniela Řeřichová
Moc pěkné putování.
Zuzana Pivcová
V rámci vzpomínání na náš první íčkový sraz 2014 v Havlíčkově Brodě se mi samozřejmě vynořuje i výlet na Lipnici, který já jsem tehdy absolvovala s Jirkou na motorce. A ty památníky byly úžasné, pro turisty určitě cenné, když se objeví někdo schopný a ochotný podat vzácnou informaci.
Alena Vávrová
Vydařený výlet i fotky, dík za sdílení.
Marie Seitlová
Prošla jsem se s tebou kolem Lipnice, v zimě jsem tam nebyla. V létě jste nás s Jaruškou provedli, bylo to na prvním srazu ička. Ráda na něj vzpomínám. Pěkné fotky.
Eva Mužíková
Také jsem již reagovala na Facebooku, je dobře že už jsi v pořádku. Díky za procházku.
Vladislava Dejmková
Moc hezká procházka, fotky se mi líbily už na Facebooku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

18%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%