Mrkvová bábovka
Foto: autorka

Mrkvová bábovka

7. 5. 2021

Až jednou půjdete kolem, a neříkejte, že to se nikdy nestane, protože nikdo z nás neví, kam ho osud zavěje, kam ho povedou jeho kroky.

Tak ještě jednou. Až jednou půjdete kolem, zastavte se u nás na kávu. Bydlíme hned u silnice. Dokonce i zahradu máme u silnice. A když dáte vědět dopředu, ke kávě vám upeču třeba mrkvovou bábovku.

Pro ty lidičky íčkovské, které do našich končin kroky nezavedou, nabízím recept na onu avízovanou bábovku. Je to můj vlastní recept, vyzkoušený a troufám si říct, že chutný.

Budete potřebovat:

Utřeme               4 žloutky

                           180 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr

                            3 lžíce rumu

Smícháme  s      200 g polohrubé mouky

                             ½ balíčku prášku do pečiva

                            50 g mletých mandlí (ořechů dle libosti) + strouhaného kokosu

                            (v poměru mandle : kokos 1 : 1)

                            200 g nastrouhané mrkve na jemno

Přidáme              100 ml pomerančové šťávy nebo studené vody

                            100 ml stolního oleje

                             ze 4 bílků + špetky soli tuhý sníh

Těsto nalejeme do předem vymazané, kokosem a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme na 160°C asi 25 – 30 minut, podle toho, jak vám peče trouba. Myšleno trouba elektrická, plynová. Prosím, nezaměňovat s jiným druhem trouby.

Dobrou chuť.

Poznámka: Léta jsem s nechutí vymazávala bábovkovou formu kouskem tuhého másla. Až dnes mě napadlo rozpustit si kousek přepuštěného másla a mašlovačkou formu vymazat. Tak krásně se s tím pracovalo a hotová bábovka z formy přímo vyklouzla. Naštěstí na připravený talíř. Ale to vy možná takto děláte od nepaměti.

recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Jsem bábovka, neb mrkvovou bábovku jsem ještě nikdy nejedla, natož zkoušela upéct. Mrkev ale ve špajzu mám a ostatní přísady také, nic mi nebrání konečně to zkusit, i když bych se docela ráda nechala pohostit. Podle tvaru bábovičky, na kterou se dle fotky sbíhají chutě, mám pocit, že mám stejnou formu.
Martina Růžičková
Zajímavý recept a bezva nápad na vymazávání formy. Díky :-)
Alena Švancarová
Rozhodně bábovku vyzkouším vypadá moc hezky.Ještě jsem mrkvový dort ,ani jiný moučník se strouhanou mrkví ,nezkoušela.Jsem moc zvědavá jak bude chutnat.Díky za recept.
Dana Puchalská
Recept vypadá náramně.
Eva Mužíková
Eleno, vypadá skvěle a vzhledem k tomu, že je v ní spousta dobrých přísad, jistě bude velmi chutná.
Eva Braunová
Eleno výborná,foto je k dispozici.
Anna Potůčková
Eleno, určitě vyzkouším až budeme bydlet na Chvalčově. V novém domě nový recept.....Jinak díky za pozvání, okolo nevím nevím jestli někdy půjdu. Byt tam mám své příbuzné přímo v Mikulovicích.
Alena Vávrová
Až budu mít zase kuchyň a trouba bude doma a ne v prádelně, tak tuto bábuli ráda vyzkouším. Díy. Mrkvové šátečky, mrkvový salát a dušenou mrkvičku máme také rádi, tak proč ne i bábovku.
Eva Braunová
Eleno děkuji za dobrý nápad,mrkvovou jsem ještě nepekla a hned se do ní pustím.
Soňa Prachfeldová
Elenko, zkusím ji, vypadá dobře. I když přijít k tobě na kávu s již upečenou mrkvovou bábovkou , by vůbec nebylo špatné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.