Čas reveňových koláčů
Všechny fotografie: Miloslava Richterová

Čas reveňových koláčů

31. 5. 2022

Duben, květen, červen. Měsíc květen je pak pro tyto koláče nejideálnější. V dubnu ještě řapíky nejsou tak šťavnaté, v červnu možná, ale po sv. Janu se už konzumovat reveň nedoporučuje, protože stoupá podíl kyseliny šťavelové.

Reveň zásadně tepelně upravujeme, nikdy ji nejíme syrovou, slupku řapíků oloupeme, řapíky nakrájíme na špalíčky a používáme do pokrmů podobně jako jablka, ostatně reveň také chuť kyselých jablek připomíná. U nás jsou oblíbené reveňové koláče, máme-li ještě na zpestření trochu rybízu nebo borůvek z mrazáku, je to chutná kombinace. A protože už jsou první jahody, i ty jsou dobré k reveni do moučníků, a to i s tvarohem. Dokonce se tvaroh do pokrmů velmi doporučuje, případné škodlivé účinky kyseliny šťavelové snižuje. Dobré jsou i ovocné knedlíky s revení. Dále lze vyrábět různé omáčky a čatní, někdo dělá kompoty a pikantní marmelády, já si ještě špalíčky reveně ukládám do mrazáku a sezonu této dobroty tak prodlužuji.

Tyto pochoutky máme ale spíš používat pro zpestření jídelníčku a reveň brát jako posla první úrody. Příliš konzumovaná reveň může dráždit žaludek či způsobovat potíže lidem s kameny žlučníkovými, ledvinovými, močovými, i revmatikům, či lidem s dnou. Nedoporučuje se ani kojícím ženám a malým dětem. Zdravému člověku je prospěšná, obsahuje minerály, vitamíny a vlákninu.

Reveň vydrží na stanovišti hodně dlouho. Moje rostlina je desítky let stará, měli jsme ji doma na zahrádce od dětství a do své zahrádky jsem si přinesla oddělek. Rozmnožuje se nejlépe právě rozdělováním podzemní části. Dají se však zakoupit i semínka.

Reveň se prý od pradávna pěstovala v Číně, Mongolsku a na Sibiři, později byla přinesena do Evropy. Pokrmy s revení jsou hodně oblíbené v Anglii.

Rheum rhabarbarum, lidově rebarbora. Je to vytrvalá, docela mohutná rostlina, může dorůst při kvetení až do výšky 2,5 m. Vysoká dutá lodyha nese latnaté bílé květenství, plodem je nažka. Listy jsou široké s dlouhými řapíky, které jsou často zbarvené do červena. Zatímco řapíky konzumujeme, listové čepele dáváme do kompostu, jinak se nevyužívají. Ořezáváme, lépe vylamujeme, listy odspodu, aby na zemi nehnily a neukrývaly slimáky.

Reveň není nijak náročná na pěstování, roste na slunci i v polostínu, jen potřebuje vláhu, na zimu ji nijak nechráním, přezimuje v podzemní části. Necháme-li ji vykvést, může být ozdobou zahrádky.

 

 

 

 

gastronomie zahrada
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Rebarboru nemám ráda od dětství, nikdy jsem ji nepoužila na pečení, ale všem ostatním přeji dobrou chuť. :-)
Alena Tollarová
Zrovna jeden takový koláček s tvarohem a rebarborou snídám :)
Věra Ježková
Kdysi jsme s přítelem rebarborové koláče pekli. Ale ne kulaté, jeden velký na plech. Vzpomínám si, že spotřebovaly spoustu cukru. A šťávu jsme použili do nějakého alkoholu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.