Mezinárodní den rodin
Foto: archiv autorky

Mezinárodní den rodin

15. 5. 2021

Moje úvodní fotečka s mým bratrem je z roku 1950, kdy pro většinu lidí byla rodina naprostou samozřejmostí, a tak si ani často neuvědomovali, jaké štěstí měli.

Štěstím v mém dětství bylo i to, že jsme žili všichni na vesnici ve vzájemné pohodě, nebyly mezi námi žádné vysoké ploty, ale spíš neustále otevřené dveře pro návštěvy.  Hráli jsme si všichni společně s dětmi sousedů a i naši rodiče si vzájemně sousedsky vypomáhali. A tak jsme žili dlouho i s našimi dětmi a prvními vnoučátky po přestěhování do Boskovic - branka zahrady byla neustále otevřená pro všechny ostatní děti sousedů - tak jako naše děti mohly jít k nim - než se za našimi domy postavily vysoké domy.

Mezinárodní den rodiny se u nás slaví 15. května od roku 2006 - rodina je základem celé společnosti a velice důležitým prvkem pro výchovu budoucích generací...

V roce 1972 jsem si do svého deníku napsala definici rodiny, jak byla podána v jednom časopise:

"Rodina je základní útvar pospolitého života alespoň dvou lidí - muže a ženy, kteří řádnou smlouvou učinili dohodu o vzájemné lásce a věrnosti vůči sobě navzájem. Vznešenost tohoto svazku spočívá v samé přirozenosti člověka. Jeden člověk sám není plným člověkem, má vlastně jen polovinu srdce a tu druhou každý svým způsobem hledá. Hledáme si člověka, který bude doplněním našeho já a spolu s ním jsme pak schopni předat život někomu dalšímu - dítěti.

Rodinná pohoda a upřímná láska se snáší nad kolébkou jako kouzlo. Co křivd se děje nevinným dětem, když rodiče ztratili lásku a propadli každý svému sobectví.  Kvalita života celého národa tkví ve spořádaných rodinách. Všichni otcové a matky by si měli uvědomit, že oni přelévají do srdcí svých dětí lásku nebo sobectví. Čili zdatnost a rozvoj národa je v jejich rukou.

Ano, v našich rukou jsou děti, z kterých jednou chceme mít dospělé lidí, kteří budou ještě dokonalejší než jsme byli my. A proto se snažme žít tak, aby nám mohlo dítě každý večer, když je ukládáme ke spánku, říct - dnes to bylo u nás krásné "

Já sama vím moc dobře z vlastní zkušenosti co je to život - jaké přináší nepředvídané okamžiky, zmatky, problémy. Vím i to, že žádný vztah dvou lidí není často úplně ideální, ačkoliv se o to právě třeba oba co nejvíce snaží. Ale přesto si myslím, že i přes některé problémy menší nebo větší jsou to právě děti, které manžele spojují. A že je v jejich největším zájmu aby vytvořili prostředí, v kterém by se dětem dobře žilo.

Když se podaří problémy alespoň trochu vyřešit - snad i se ztrátou vlastních priorit, tak děti mohou mít i  vzory pro svůj budoucí život. A ten snad bude určovat, že i ony se zase jednou pokusí ve svých manželstvích řádně vychovávat svoje děti - to je přece koloběh života...

Měla jsem možnost navštívit některé Dětské domovy a viděla tam - ale i jinde osamocené děti, pro které byl velmi těžký nedostatek citového života, kterým často velmi trpěly. Společně s manželem jsme během našeho manželství vychovali tři děti, narodila se nám vnoučátka - bohužel už jsem 19tý rok vdovou. Ale snažím se stále pomáhat i na dálku s tím, aby moje pevné rodiny dětí i vnoučátek žily v pohodě, lásce a té největší tolerantnosti vůči sobě navzájem. A aby v pevném a jediném svazku - máma, táta a děti měli všichni na blízku i Boží přízeň...

Můj příběh rodina vzpomínky
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Moc Vám všem děkuji za Vaše slova i názory. Já osobně plně souhlásím s diskusním příspěvkem pana Václava Soukupa - že naprosto nechápe současné snahy o uzákonění výchovy v páru homosexuálů a lesbiček - ano i podle mne je to proti přírodě. A protože jsem měla možnost vidět, jak mnozí poslanci hlasovali při projednávání tohoto bodu - tak mne to přímo navedlo k napsání tohoto článku.
Jana Šenbergerová
Každý se narodí v takové rodině, jakou potřebuje pro svůj duchovní vývoj. Stejně jak nejsou jen bohatí, ale i chudí (bohužel), jsou vedle šťastných dětí i nešťasté. Zatím to nevypadá, že bychom na tom dokázali cokoliv změnit.
Helena Přibilová
Neměla jsem harmonický a láskyplný život v dětství, ale o to více jsem šťastná a spokojená se svým životem v dospělosti.
Martina Růžičková
Moc hezký článek. Všechny děti by si zasloužily pohodové dětství a hlavně rodičovskou lásku.
Vladislava Dejmková
Krásné vyjádřeni, člověk by si to měl stale uvědomovat.
Soňa Prachfeldová
Rodina utváří své děti a ty to zase přenáší do svých rodin. Bohužel, ne každý má štěstí na harmonický život v dětství, ale pokud má v sobě dost odvahy a sil, nepřenáší to dál. Děti potřebují ke svému zdárnému dětství milující rodiče.
František Matoušek
Velice rád na své dětství vzpomínám. Stejně tak na své rodiče. Neoplývali jsme sice hmotnými statky, ale o to víc jsme si užívali života. Nikdy jsme s bratrem nestrádali. Měli jsme skvělé rodiče. Stejnou pohodu jsem se snažil přenést i do své rodiny. Hezky jste to napsala paní Marie.
Anna Potůčková
Moc hezký článek. Vyrůstala jsem v úplné rodině a jako v každé rodině, tak i v té naší se občas vyskytla bouřka. Ale jinak rodiče se snažili o to abychom měly vše co jsme potřebovaly ke svému životu. Byl sice skromnější, ale i přes to jsme se obě vyučily a po vyučení nastoupily hned do práce.
Zuzana Pivcová
Za sebe nechci své dětství kritizovat. V rámci možností bylo pěkné. A mí rodiče byli takoví, jak se to naučili zase od svých rodičů. Moc hezký článek, Maruško, jako od Tebe vždy.
Václav Soukup
Napsala jste to Marie moc hezky ! Současné snahy o uzákonění výchovy v páru homosexuálů a lesbiček naprosto nechápu. Je to proti přírodě a proto si u voleb musíme počínat velmi uvážlivě. Krásná fotka !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%