Konečně! V nemocnicích se přestane vařit podle dietního systému z roku 1955, pacienti se mohou těšit na chutná jídla
Takto může vypadat oběd v nemocnici podle metodického doporučení MZ. FOTO: Pixabay

Konečně! V nemocnicích se přestane vařit podle dietního systému z roku 1955, pacienti se mohou těšit na chutná jídla

22. 6. 2021

Po 65 letech konečně nastal čas pro změnu systému stravování hospitalizovaných pacientů v nemocnicích. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) se stala pilotním pracovištěm, kde vaří jídla moderní, chutná, zajímavá, zdravá a ekonomicky dostupná.

Zároveň se nezapomíná ani na pacienty, kteří trpí nechutenstvím, jsou podvyživení nebo preferují klasickou českou stravu. U těchto pacientů je nejdůležitější, aby snědli ze své porce co nejvíce, podpořila se chuť k jídlu a neprohlubovala se malnutrice.

Diety pro pacienty, které se v Česku do roku 2020 vařily, vycházely z dietního systému z roku 1955! Každá nemocnice připravovala svůj vlastní dietní systém, který měl odpovídat potřebám jednotlivých zařízení, a velmi záleželo na tom, jak se vedoucí nutriční terapeut a ústavní dietolog zajímají o novinky v oblasti výživy nemocných ve světě. Současná doporučení formulovaná na základě vědeckých poznatků o výživě ve zdraví a při nemoci se totiž zásadním způsobem za více než půl stolení změnila.

,,Jsem rád, že můžeme pacientům dopřát chutnou, zdravou a také nutričně vyváženou stravu, která nebyla v historii standardem podávané péče, ale díky odborné pracovní skupině složené z odborníků, kterou jsem vytvořil při Ministerstvu zdravotnictví, a novému metodickému doporučení, jsme to dokázali změnit. Strava je důležitou součástí spokojenosti a následného uzdravení pacientů,“ dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Proto vznikla při Ministerstvu zdravotnictví ČR pracovní skupina, složená ze zástupců společností sdružených v Alianci pro nutriční péči o.p.s. Všeobecná fakultní nemocnice v ní měla své členy: vedoucí nutričních terapeutů VFN Lucii Růžičkovou a ústavního dietologa MUDr. Františka Novákacze IV. interní kliniky VFN a 1.LF UK v Praze. „Vytvořili jsme doporučený postup stravování a nutriční péče pro 21. století,“ vysvětluje revoluční proměnu stravování Lucie Růžičková. „Základem změn ve stravování je důraz na kvalitu diet. Na prvním místě je chutnost a atraktivita jídla pro pacienty a současně zůstávají samozřejmostí potřebné nutriční hodnoty a bezpečnost konzumace. Stravování představuje v nemocnici nejdůležitější součást systému nutriční péče, který může podle nového metodického doporučení fungovat jen s garancí nutričních terapeutů a lékařů nutricionistů,“ doplňuje doc. František Novák.

„Zároveň jsme se rozhodli nový systém stravování jako první nemocnice v Česku využívat přímo v naší kuchyni,“ komentuje ředitel VFN David Feltl a dodává: „Chceme ukázat i ostatním zařízením, že Metodické doporučení lze převést do praxe a není to jen „nedosažitelná teorie“. Osobně mám radost, že na jídelníčku jsou v nabídce stejná jídla pro pacienty i zaměstnance a všem chutná. To považuji za jasný důkaz, že se změna podařila.“

Pacienti mají možnost volby: českou klasiku, středomořskou nebo orientální kuchyni
Základní kámen proměny tvoří nový jednotný princip základních diet pro pacienty. Při příjmu k hospitalizaci lékař doporučí jednu z variant: dietu 3 MAL (pro pacienty v riziku malnutrice), což je dieta primárně určená pro pacienty s rizikem podvýživy. „Jejím cílem je přizpůsobit se nemocným s nechutenstvím tak, aby se co nejvíc snížilo riziko dalšího snižování jejich hmotnosti. Jídla mají vyšší obsah energie a bílkovin, jsou „typicky česká“. V rámci 3 MAL se denně servíruje oblíbená česká klasika, třeba svíčková, španělské ptáčky, čevabčiči s bramborovou kaší a okurkovým salátem nebo omáčky,“ vypočítává šéfkuchař VFN Petr Slivoně. Další volbou je dieta 3 FIT (pro pacienty bez rizika malnutrice). „Dieta 3 FIT umožní zdravě se stravující části populace zachovat si své stravovací návyky i po dobu hospitalizace a dalším ukáže, jak lze jíst zdravě a zároveň chutně,“ vysvětluje Lucie Růžičková. Dieta se skládá ze tří variant pokrmů. První obsahuje typické české suroviny: pohanku, jáhly, čočku, kořenovou zeleninu či červenou řepu. Koření se majoránkou nebo česnekem. Druhým typem jídel je středomořská kuchyně: těstoviny, rizota, olivy, ryby, olivový olej a k tomu bylinky, například tymián, oregano, bazalka či rozmarýn. Pacientům se minimálně dvakrát týdně servírují ryby. Třetím typem jídel je orientální kuchyně. Jídla s kuskusem, kokosovým mlékem a kari kořením. Asijská jídla jsou u české populace ve velké oblibě, představují ideální variantu pro vegetariány.

Zásadním způsobem se zvyšuje důležitost role nutričního terapeuta
Pacienti mají při příjmu možnost probrat své stravovací návyky s nutričním terapeutem. Nutriční terapeut se na klinice zabývá přednostně pacienty v nutričním riziku nebo pacienty s dietními omezeními. Hodnotí jejich nutriční stav a navrhuje nutriční plán na základě individuálně stanovené potřeby energie a živin a v souladu s léčebným cílem. Je totiž velice důležité, aby pacientovi chutnalo. Když pacientovi zvolený způsob stravy nevyhovuje, je možné ho zaměnit za druhou variantu nebo individuálně upravit. Nutriční terapeut poradí i s výběrem jídelníčku u konkrétních onemocnění.

Zkušenosti po 9 měsících: Vítězí FIT dieta!
Devět měsíců od zavedení nových diet ukázalo, že se denně místo předpokládaných 5 % připravuje 5x více, tedy 25 % diet ve zdraví 3 FIT a jen 75 % diet pro pacienty v riziku malnutrice 3 MAL. Je to výrazně více, než nutriční terapeuti očekávali. Pacientů v ohrožení podvýživou je samozřejmě v nemocnicích mnohem víc. Dietu 3 FIT si oblíbili i někteří onkologičtí pacienti, kteří mají často sníženou chuť na maso. „Nové diety využíváme i pro stravování zaměstnanců. Mají na výběr kromě diet 3 FIT a 3 MAL ještě třetí variantu: saláty, obložené bagety, wrapy. Vítězství diety FIT oproti očekávané české klasice nás velmi příjemně překvapilo,“ dodává Mgr. Lucie Růžičková s tím, že ve VFN vznikla originální Kuchařka receptů pro dietu 3 FIT, kuchaři stále zkoušejí nová jídla a občas jim jídelníček zpestří.

nemocnice Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Při pobytu v nemocnici jsem si nikdy nestěžovala na stravu. Většinou jsem tam byla se svou zbídačelou páteří a byla jsem ráda, že se najím bez toho, že bych v těch bolestech tahala domů nákupy a stála pokřivená u plotny.
Martin Vrba
Ty nové změny v gastronomii v nemocnicích přímo lákají, aby svou neutěšenou finanční situaci čeští důchodci řešili tím pádem – pádem na ledu – a zlomeninou v krčku. A co špagety – nezapomínají u nich v novém řádu na poklop jídel (?) – v nemocnicích to hodně táhne. :) Doufám, že je zajištěna i kompletní štědrovečerní večeře za zvuku rolniček. To by mohla chodit osobně zvonit samotná ministryně Maláčová. Jo – to se máme. :)
Jiří Dostal
:-) Při vyživenosti naší populace by mnohý pacient zasloužil hovězí z býka vlastnoručně skoleného v koridě, vepřové z kňoura uhnaného osobně v lese, také polezení na stromy za ovocem by bylo ozdravné atd. Atrakce s formou jídel ve špitálech je jako řeholení se v lupanáru, Obecně je pobyt v nemocnici příležitostí k racionální askezi a k pochopení, jak naše tělo funguje a co si žádá, to vše za pozorného přispění ošetřujících. Strávil jsem od dětství ve špitálech asi pět let, na sedmdesátníka nic moc, naposledy mě velice potěšila ošetřující lékařka v nejmenovaném chorobinci, a to konstatováním, že jsem snad první pacient, který po třítýdenním pobytu přibral deset kilo, noční dušnost mi léčila paralenem, podivně zjihla při mém dotazu, jaké diuretikum jsem ve smyslu nástupní anamnézy dostával. Žádné. :-)
Magda Škodová
V posledních letech jsem byla častým pacientem ve Fakultní nemocnici v Ostravě a na stravu si nemůžu stěžovat. Snad jen to, že porce byly obrovské a potom se velké zbytky vyhazovaly, ale to je spíš o velikosti žaludku než o kvalitě jídla. A nemocnice není hotel...
Jarmila Komberec Jakubcová
Když jsem byla v lednu hospitalizovaná v nemocnici Hořovice tak jsme měli výběr ze tří jídel a všechna byla super. Kdo chtěl mohl si za příplatek nechat vozit jídla z restaurace.
Hana Řezáčová
Poslouchala jsem reportáž o vaření v této nemocnici v TV - dnes např. na tu moderní dietu vařili tresku s petrželovou omáčkou a kuskus - no, proti gustu ... Vždy se v nemocnicích hledělo na výživu pacientů, nebyli nutriční terapeuti jak dnes, ale dietní sestry, které sestavovaly jídelníček (normální strava, diabetická, žlučníková, atd. ) a dohlížely v kuchyni, aby vše bylo dodrženo ... Trochu mě uklidnilo, že nepřestali vařit i klasická česká jídla :-)
Danka Rotyková
Trvalo to dlouho, tak to snad bude stát za to.
Irena Mertová
To zní dobře. Mohli by vydat kuchařku - koupila bych si ji :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%